STOP ”Hiilineutraali”: Ilmasto onkin kylmenemässä!

Väite, että ”Suomen keskilämpötila on noussut jo kaksi astetta.” on harhaanjohtava, väittää Extran tämänkertainen vieraileva kirjoittaja Mauri Timonen.

Mihin ajankohtaan verrataan?

Heti ensimmäinen väite ”Suomen keskilämpötila on noussut jo kaksi astetta.” on harhaan johtava, sillä siitä puuttuu vertailukohta. Tutkimusta vähänkin ymmärtävä kysyy välittömästi: Mihin ajankohtaan verrataan: viime vuoteenko
vaiko viimeiseen 10, 30, 50, 100, 1000 vuoden
jaksoon vai mihin?

Kuva 1.

Oheisen pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoa koskevan kuvan 1 (myös linkki 1) tarkastelu auttaa määrittelemään vertailukohdan. Vai auttaako, sillä kuvasta on aika vaikeaa löytää kahden asteen lämpenemistä viimeisten vuosituhansien aikana. Viilenemistä sen sijaan on riittänyt huolestuttavissa määrin, eikä loppua ole näkyvissä. Muutamia päätelmiä usean tutkimusryhmämme holoseeni -ilmastohistoriaa koskevista tutkimuksista:

 1. Nyt on kylmempää kuin 9000 vuoteen (1);
 2. Ilmasto on viilentynyt pohjoisella pallonpuoliskolla viimeisten 7000 vuoden aikana kolmen asteen verran eli keskimäärin 0,30 … 0,35 astetta vuosituhatta kohti (1);
 3. Kahden asteen lämpeneminen useamman sadan vuoden aikana on tapahtunut ainoastaan ennen aikaa 7500 eaa. sekä jaksolla 1600–300 eaa. (1)
 4. Viimeisin noin 1,5 asteen lämpeneminen on tapahtunut viimeisten 300 vuoden aikana, mikä tarkoittaa paluuta normaali-ilmastoon pienen jääkauden kylmistä olosuhteista.
 5. Holoseeni-ilmasto on vaihdellut vuosituhansien ajan ja edelleenkin vaihtelee samassa parin asteen haarukassa kymmenien / satojen vuosien keskiarvoina tarkasteltuna. Ainoa todellinen muutos, joka sekin on luonnollinen, on ilmaston viilenemisen jatkuminen tasaisen tappavasti Milankovicin mallien tahdissa lähivuosituhansinakin. (1)
 6. Aikaperspektiivien merkityksen ymmärtäminen on olennainen osa ilmastotutkimusten tulkinnassa. Jos niitä ei hallitse tai asiasta ei ole tietoa, on oltava hyvin varovainen tulkinnoissaan. Tämä koskee myös tutkijoita. (2)
 7. Lähivuosikymmenet mennevät Atlantin pintavesien 60–80-vuotisen lämpötilavaihteluiden merkeissä (3,4). Seuraavalla 30–40-vuotisjaksolla on vuorossa syklin viilenevä vaihe, joka yhdessä Auringon hiipuvan aktiivisuuden kanssa voi merkitä kylmintä aikaa 9000 vuoteen! (Linkki 4 ja Kuva 2)
 8. Tieteellistä tuotantoamme (5) ja Suomen ilmasto hiukan kevyemmin kuvasarjana esitettynä (6)
  Kunpa Ylen järjestämässä ilmastokeskustelussa
  olisi tasapuolisesti mukana myös IPCC:n tieteellistä ilmastonmuutosmääritelmää (7) soveltavia
  julkaisevia tutkijoita, saataisiin kuulla, mitä ilmastossa on mittauksiin perustuvan tiedon mukaan oikeasti meneillään. Valitettavasti.
Kuva 2.

Ilmastopaneelin jäsenet edustavat joko loputonta ilmastomallinnuksen upottavaa suota tai IPCC:n vuonna 2011 hylkäämää poliittisia tarkoitusperiä palvelevaa AGW-linjaa (8), jossa päätehtävänä on kaikin keinoin syyllistää ihmistä luontaisesti vaihtelevan ilmaston säistä!

Koska IPCC:n tieteellistä ilmastonmuutosmääritelmää ja aitoa empiiristä tutkimusta edustavat tutkijat loistavat poissaolollaan, ohjelma jää tieteellisessä mielessä lähinnä rupatteluohjelmaksi, jossa panelistit joko ”mutuilevat” tai
suorastaan valehtelevat kilpaa siitä, kuka keksi parhaat tuomionpäivän kauhutarinat ihmisten pelottelemiseksi.

Pari sanaa mantrasanoista ”Ilmastokriisi” ja ”Ilmastonmuutos”

Kuvaavaa on, että takavuosikymmenien suosikkitietosanakirja ”Pikku Jättiläinen” ei tunne hakemistossaan kumpaakaan
ilmaisua (9). Ei-politisoitu käsite ilmastonmuutos toki löytyy, mutta silloin pitää palata jopa miljoonia vuosia menneisyyteen. Tiedekään ei tunnista ilmaisua ”ilmastokriisi”, sillä kyseessä on mantraamalla aikaansaatu ihmismielen ”virustartunta”, joka on sekoittanut eräiden henkilöiden ymmärryksen. Jos niin ei ole, toinen selitys on liikemaailman rahastaminen ihmisten peloilla.

Säätila-havainnot mielletään apokalyptisina kokemuksina

Tartunnan oireisiin kuuluu mm. vähäisenkin luontaisen ilmaston vaihteluun liittyvän lämpötilakokemuksen aistiminen tai markkinoiminen apokalyptisena kokemuksena. Ilmiö on hyvin haitallinen, sillä siitä yritetään parantua
syytämällä kansalaisten hyvinvointiin tarkoitetut rahat Molokin pohjattomaan kitaan.

Miksi ihmeessä hallituksenkin pitää haaskata kansakuntamme niukkoja yhteisiä varoja tällaiseen toimintaan? Onko kyse tarkoituksellisesta toiminnasta vai tietämättömyydestä aiheutuvasta typeryydestä? Rahoille totisesti olisi tähdellisempääkin käyttöä!

Mauri Timonen

 1. Alati viilenevä ilmastomme (kuva https://lustialab.com/data/pdf/holo3000.pdf ).
 2. Aikaperspektiivit holoseeni-ilmaston tutkimuksessa (pohdinta https://lustialab.com/data/pdf/holoseenitrendit_aikaperspektiivit.pdf ).
 3. Lämpötilasarjoja eräillä Arktiksen ilmastoasemilla (faktaa 17 ilmastoasemalta https://lustialab.com/data/pdf/arktiksen_syklinen_ilmasto.pdf ).
 4. Lähivuosikymmenien ilmastoennuste syklisyyden perusteella (arvio https://lustialab.com/data/pdf/Sykliennuste_2022.pdf ).
 5. Lapin pitkä lustokalenteri: laajempi julkaisuluettelo yli 40 vuoden ajalta (https://lustialab.com/data/Advance/supralong_papers_since1974.pdf).
 6. Yleistajuinen kuvasarja holoseeni-ilmaston
  vaiheista (kuvasarja, 151 kuvaa https://lustialab.com/data/pdf/Lappajarvi_mt_ilmastotodellisuus.pdf)
 7. Miten IPCC:n käyttämät ilmastonmuutosmääritelmät (tieteellinen ja poliittinen) eroavat
  toisistaan? (https://lustialab.com/data/pdf/Messukeskus_061020_intro_definition4.pdf).
 8. AGW:n synty ( https://lustialab.com/data/pdf/mt_AGWn%20synty.pdf).
 9. Yrjö Karilas. 1964. Pikku Jättiläinen. Otteet:
  ”Ilmatiede” (s. 703-711) ja ”Ilmasto” (s. 450-
  456). WSOY

Kuvat: Mauri Timonen.

22 Comments

 1. Pieni jääkausi on tulossa
  8.2.2022 15:56

  Johan se venäläinen professori sanoi tämän jo vuosia sitten. Aikakausia tulee ja menee. Ja nyt ollaan menossa taas pieneen jääkauteen. Seuraavan kerran näin lämmitä on 30 vuoden päästä. Sitä ennen tulee katovuodet, jos meri on niin jäässä ettei Suomeen tule elintarvikkeita. Mutta onneksi laivat on rautaa. Ja jospa ne vielä saisivat käyttää raskasta polttoöljyä niin meillä ei olisi mitään hätää. Mutta kiitos Vihreiden ja Satu Hassin, ne eivät saa.

  Kansalasitemme pitää siis matkustella ja poltella muovinsa niin ne eivät ole merissä vaan ilmakehässä. Vaikka Norjalaiset kuinka yrittävät nesteyttää hiilidioksidia ja pumpata öljystä vapaisiin luoliin. No, ne on Norjalaisia ne. Joten, ei kun kaikki ”jäte” palamaan, siitä ne kasvit tykkää.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.2.2022 16:09

   Voitaisko lykätä #hiilineutraalius -tavoite seuraavan jääkauden yli? -Meinaan autotonta nälkäkurjiksi verotettua kansaa voi sillai niinqon ketuttaa, kun palella-värjötetään kylmenevän ilmaston kourissa, ja itse on maksettu maltaita, ettei ilmasto lämpene??

   Meillä oli joskus #ilmastovaalit? (Muistaak Lissu ja tytöt/pojat?) Vielä nähään #jääkausivaalit, sanokaa mun sanoneen. Kylmä iskee jo nyt elävien elinaikana, ja ilmastotieteilijöille ja neutraalius-poliitikoille pystytetään vielä patsaat: Jääveistoksina. -Hiilineutraalissa Suomessa ne voi jättää kesäksikin ulos, eivät sula!

   Vastaa
 2. Obelix
  8.2.2022 16:13

  6. Aikaperspektiivien merkityksen ymmärtäminen on olennainen osa ilmastotutkimusten tulkinnassa. Jos niitä ei hallitse tai asiasta ei ole tietoa, on oltava hyvin varovainen tulkinnoissaan. Tämä koskee myös tutkijoita. (2)

  Mitä hemmetin hemmettiä, eikö ruåttin Greetta olekaan oikeassa? 🥴

  Vastaa
  1. JS
   8.2.2022 16:58

   Ei ole Greta oikeassa, eikä ole tässäkään asiassa.
   Greta Thunberg kehotti kiinalaisia lopettamaan perinteisten syömäpuikkojen käytön ja pelastamaan satoja tuhansia puita. Kiinalaiset neuvoivat Gretaa menemään kouluun, missä hän voisi oppia, että syömäpuikot tehdään bambusta ja, että bambu on kasvi, eikä mikään puu. Ja he soittivat hänelle kertoaksee, että voisi lopettaa perseensä pyyhkimisen vessapaperilla, koska se on todella tehty puusta.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    8.2.2022 17:26

    Lopettiko?

    Vastaa
 3. Puolueeton
  8.2.2022 18:19

  Ilmaston lämpötilatiedot ovat epämääräisiä jopa Suomessa. Ilmatieteenlaitos on mitannut lämpötiloja 1900 luvun alkupuolelta alkaen. Laskemani muutos noista tiedoista ilmaisi, että Helsingin Kaisaniemen lämpötila oli kohonnut 1,7 astetta ja Sodankylän mittauaseman lämpötilat 1,2 astetta viime vuoteen mennessä sadassa vuodessa.
  Onko ilmasto lämpenemässä? Siihen ei voi vastata, kun ei ole yhdenkää mittausaseman tietoja, joka olisi sijainnut koskemattomassa luonnossa 100 vuotta. Kaisaniemessä on selvä vaikutus rakentamisella ja asfalttipintojen laajenemisella, joka kohottaa lämpötilojen keskiarvoja. Entä Sodankylä onko se luonnollinen paikka? Ei ole metsiä on hakattu ja soita ojitettu, sekin vaikuttaa lämpötilaan. Tärkein Sodankylän lämpötiloja kohottava seikka on lentokentän rakentaminen sääaseman läheisyyteen ja kiitoradan asfaltointi.
  Olisiko viime vuosina ollut normaalia lämpimämpää? Varmasti voi olla ollut, koska säätilat vaihtelevat. Selitykseksi ei kelpaa, säätilat eivät ole ilmasto. Vastaväite on ilmastopropagandaa, koska ilmasto johtuu säätiloista.

  Vastaa
  1. Mauri Timonen
   11.2.2022 21:55

   Ei ilmasto ole pohjoisella pallonpuoliskollamme lämmennyt vaan lähinnä vaihdellut syklisesti eri pituisin ajanjaksoin. 🙂 Oheinen kuva (1) ja kuvasarja (2) kertovat mm. Sodankylän ja Norjan Kaarasjoen ilmastoasemien mittauksista yli 120 vuoden ajalta. Ne kertovat lyhyesti ja ytimekkäästi, miten ilmasto vaihtelee korkeuksillamme: ei erityistä lämpenemistä vaan luontaista syklisyyttä!

   Ihmiselämä täällä pohjoisessa tunnistaa helpoimmin noin 60-80 vuotisen Atlantin pintamerivesien vajaan asteen haarukassa vaihtelevan Aurinko-avaruusperusteisen AMO-”keskuslämmityskattilan”, joka lämmittää ympäristöään jopa kolmen asteen haarukassa. (3)

   Sodankylän ja Kaarasjoen ilmastoasemamittaukset kertovat varsin selkeää kieltään siitä, mitä arktisilla alueillakin oikeasti tapahtuu. Jos pitää kyseisten sarjojen yhteistä 120 vuoden tarkasteluajanjaksoa liian lyhyenä, sitten voi tarkastella Lapin metsänrajamännyn vastaavaa AMO-vaihtelua yli 7500 vuoden ajalta! (4)
   Jos tietoni epäilyttävät, pane omat aivosi työhön ja tutki datoja kuvaavia graafeja. Jos datat kiinnostavat, nekin ovat jaossa: osa jo valmiina linkeissä, mutta jos ei, yhteys minuun. 😊
   (1) Sodankylän ja Kaarasjoen lämpötilavertailut. Ja paljon muutakin.
   https://lustialab.com/data/pdf/Sod-Karas.pdf
   (2) Kaarasjoen ja Sodankylän ilmastoasemat kertovat pohjoisen pallonpuoliskon ilmastonvaihteluista.
   https://lustialab.com/data/clim/karasSodk_0420.pdf
   (3) Lämpötilasarjoja eräillä Arktiksen ilmastoasemilla (faktaa 17 ilmastoasemalta).
   https://lustialab.com/data/pdf/arktiksen_syklinen_ilmasto.pdf
   (4) AMO-syklejä yli 7500 vuoden ajalta.
   https://lustialab.com/data/pdf/adv7634Wav_cycles.pdf

   Vastaa
 4. Kalergi-suunnitelma
  8.2.2022 18:24

  Ilmastohuijauksen kuten koronahuijauksenkin ja velkaponzi-rahajärjestelmän takana on planeettamme globaali rikollinen ”eliitti”, jonka pääpirut majailevat Wall Streetillä ja Lontoon Cityssä.
  Suomea johtavat globalisti-maanpetturit ja valtaVALEmedia ovat niiden nöyriä käsikassaroita.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.2.2022 21:09

   Mihin jäi #Triadit ja Lin pankkiiriperhe?

   Vastaa
   1. Timar
    8.2.2022 23:33

    Pikkutekijöitä Rothschildien rinnalla.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     9.2.2022 02:23

     Eivät toki. Miksi muuten teollisuutta ajettaisiin lännestä Kiinaan? Joku sen hiilidioksidihumpan ja rikkidirektiivit on säätänyt. ”Pikkutekijältä” se ei onnistu: Komentaa nyt vihreetä liikettä, YK:ta ja koko orkesteria.

     Vastaa
     1. Kalergi-suunnitelma
      9.2.2022 14:26

      Noinhan se menee Hegelin dialektisen logiikan mukaisesti: Teesi – Antiteesi – Synteesi! (Problem – Reaction – Solution)!

      Nyt jo mananmajoille mennyt professori Antony Sutton osoitti tiukasti dokumentteihin perustuvissa kirjoissaan, kuinka Wall Street tuki rahallisesti Venäjän bolsevikkivallankumousta, toimitti savijaloilla seisoneelle kommunismin jättiläiselle Neuvostoliitolle massiivisen määrän läntistä teknologiaa ennen 2.maailmansotaa, sen aikana ja vielä ns. kylmänsodan aikanakin. Suttonin mukaan nuo [illuminati-rikolliset] banksterit rahoittivat myös Hitlerin valtaannousua samanaikaisesti kun tukivat Neuvostoliittoa.

      Prof. Suttonin kirjoja, joista useimmat ovat internetissä vapaasti downloadattavissa pdf-muodossa:

      Western Technology and Soviet Economic Development, 1917-1930.
      Western Technology and Soviet Economic Development, 1930-1945
      Western Technology and Soviet Economic Development, 1945-1965.
      National Suicide: Military Aid to the Soviet Union.
      Wall Street and the Bolshevik Revolution
      Wall Street and the Rise of Hitler
      Wall Street and FDR.
      The War on Gold
      How the Order Controls Education. (Yale University’s Skull and Bones unmasked). Yale is the evil twin versus Harvard which is the good university.

      Illuminati-banksterien käsikassarana toiminut (ja edelleen toimiva) Yhdysvaltain poliittinen johto auttoi myös Kiinan kommunistit valtaan marras-joulukuussa 1949 estämällä nationalistijohtaja Chiang Kai-chekin joukoilta polttoaineen saannin panssarivaunuilleen ja lentokoneilleen taistelussa Kiinan silloista, ilmeisesti aika mitätöntä kommunistiarmeijaa vastaan, jonka seurauksena Chiang Kai-chek joukkoineen joutui vetäytymään Formosalle eli nykyiselle Taiwanille (ks. Desmond Griffinin kirja Fourth Reich of the Rich, s. 102).

      Vähintäänkin läntistä maailmaa orjuuttavaa velkaponzi-rahajärjestelmää hallitsevien Rotschildien ohella toisen, ihmiskunnan johtaviin illuminati-arkkivihollisiin kuuluvan Rockefellerin perustaman Trilateraalisen komission tuella kommunistityrannien ikeensä alla pitämästä Kiinasta on tullut korkean teknologian ja talouden kärkimaa ja yksi suurimmista uhista koko planeetallemme. Tätä uhkaa on monissa artikkeleissaan paljastanut Patrick Wood technocracy.news-sivustollaan (Laita sivuston hakuikkunaan hakusanaksi chin).

      Patrick Wood oli myös Professori Suttonin kanssa toisena tekijänä kirjassa Trilaterals Over Washington Volumes I & II.

      Korona-myrkkypiikki-kansanmurhankin takana perimmältään ovat ilmeisesti illuminati-banksterit, koska maapallon radikaali depopulaatio on yksi heidän NWO-agendansa pääkohdista ja heillä on käytännössä rajattomasti rahaa käytettävissään avainasemissa olevien tahojen korruptoimiseen. Pää-kanssarikollisena on selvästi myös maailmanlaajuisesti levittäytynyt ja sisilaisen mafian mallin mukaisesti organisoitunut Medical Mafia, jolla samoin on käytettävissään mm. eri valtioiden terveysviranomaisten ja poliitikkojen korruptoimiseen hyvin suuret rahavarat. – Kanadalainen lääkäri Guyline Lanctot julkaisi runsaat 20 vuotta sitten kirjan The Medical Mafia työskenneltyään pitkään lääkärinä Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Mafia kosti vielmällä häneltä näytösoikeudenkäynnillä lääkärinoikeudet. Hän on antanut kirjansa vapaasti luettavaksi pdf-muotoisena internetissä.
      Anteeksi, että poikkesin varsinaisesta aiheesta.

     2. Pekka Kemppainen
      9.2.2022 17:10

      Poikkeaminen joskus tukee uutista taustoittamalla sitä. Tämä hiilijuttu voi toki olla ”illujen” työtä, kuten myös kommunistien valtaannostaminen Kiinassa. Ensin kommunistit autetaan valtaan Kiinassa, ja sitten koko maailman teollisuutta hoputetaan siirtymään juuri sinne.

      Monien mielestä Rockkefellerit ja Rotshildit ovat vallassa USA:ssa tai Englannissa, tai molemmissa. Miksi he haluaisivat ajaa teollisuuden alas omassa valtapiirissään? -Tää ei näytä todennäköiseltä. Jotain kummallista kiinalaisessa kommunismissa on, sillä on totta että Wall Street tuki Maon valtaannousua, ja Kuomintangia sabotoitiin. Stalin ymmärsi jotain, sillä Neuvostoliiton ja kommunisti-Kiinan välille syntyi skisma jo hänen aikanaan, -ennen v.1949:ää.

      Kun nähtiin, että Mao tavoittelee ydinpommia, Nikita Sergejevitsh Hrutshev pelästyi, ja Neuvostoliitto alkoi sabotoimaan Kiinan taloutta. Mao sai kuitenkin pomminsa ottamalla resurssit kiinalaisten ruokapöydästä: Elintarvikkeiden vientiä tehostettiin, vaikka 42 miljoonaa kiinalaista kuoli nälkään. Venäläisillä oli Volga, kiinalaisilla nälgä ja suomalaisilla velga. Jollain kommarilla täällä kaikki kolme.

      Toivottavasti Putte saa jonkun spiritistin kautta yhteyden Hrutshevin haamuun, ja voi kysyä neuvoja mitä tehdä kun on suuri itäinen naapuri, -ja vieläpä kommunistinen. (Kekkoseltakin voi kysyä)

      Mutta *Lin pankkiiriklaani naitti tyttärensä sekä Kuomintangin perustajalle Sun Jat Senille, että kommunistisen Kiinan perustajille. -Ja heidän pankkihuoneensa on yksi kuudesta Fedin omistajasta. (Puhuink liikaa??)

    2. Kalergi-suunnitelma
     9.2.2022 10:51

     Juuri niin!
     Ja Rockefellerien.

     Vastaa
     1. Kalergi-suunnitelma
      9.2.2022 10:52

      Oli tarkoitettu kommentiksi Timarille.

 5. Jyrki Itkonen
  8.2.2022 19:31

  FMI:n johtaja prof. Keräsen mukaan ilmasto lämpeni sen aikaisten mittauspaikkojen mukaan:

  – Helsingissä ilmasto lämpeni 1860-1939 noin 2 asteen verran
  – Myös Oulussa ilmasto lämpeni 1890-1939 noin 2 asteen verran

  Lähde: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/ilmastokatsaus-vuodelta-1939-suomen-ilmatieteenlaitos/

  Vastaa
 6. juha II
  8.2.2022 21:23

  En kommentoi ilmaston lämpiämisestä tai siitä, että maailma pelastuu sillä, että polttonesteet maksavat 1000 ekeä litra!!!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.2.2022 21:28

   Virheet ehkä nostavat myös tupakan hintaa, koska siitä lähtee savua?

   Vastaa
 7. jj.t
  8.2.2022 22:54

  ilmasto lämpenee tai kylmenee auringon vaikutuksesta.tämänkin talven sää on jo ennustettu 10 vuotta sitten,auringon pilkuista.mitä vähemmän pilkkuja,sitä kylmempi ja lumisempi talvi.pilkut kertovat auringon aktiivisuudesta.avaruus sää,vaikuttaa maan lämpötiloihin.ääri ilmiöhin vaikuttaa myös maan magneetisten napojen siirtyminen.pohjoinen napa siirtyy etelään ja eteläinen pohjoiseen.siirtymän kriitisessä vaiheessa maalla ei ole kuin vajavainen suoja,jos ollenkaan, kosmiselta,säteilyltä.joten ääri ilmiöitä säässä,voi olla luvassa.mutta ei tällä hetkellä suuremmalti ihmisen aiheuttamana.

  Vastaa
 8. Mauri Timonen
  11.2.2022 22:53

  Ei ilmasto ole pohjoisella pallonpuoliskollamme lämmennyt vaan lähinnä vaihdellut syklisesti eri pituisin ajanjaksoin. 🙂 Oheinen kuva (1) ja kuvasarja (2) kertovat mm. Sodankylän ja Norjan Kaarasjoen ilmastoasemien mittauksista yli 120 vuoden ajalta. Ne kertovat lyhyesti ja ytimekkäästi, miten ilmasto vaihtelee korkeuksillamme: ei erityistä lämpenemistä vaan luontaista syklisyyttä!

  Ihmiselämä täällä pohjoisessa tunnistaa helpoimmin noin 60-80 vuotisen Atlantin pintamerivesien vajaan asteen haarukassa vaihtelevan Aurinko-avaruusperusteisen AMO-”keskuslämmityskattilan”, joka lämmittää ympäristöään jopa kolmen asteen haarukassa. (3)
  Sodankylän ja Kaarasjoen ilmastoasemamittaukset kertovat varsin selkeää kieltään siitä, mitä arktisilla alueillakin oikeasti tapahtuu. Jos pitää kyseisten sarjojen yhteistä 120 vuoden tarkasteluajanjaksoa liian lyhyenä, sitten voi tarkastella Lapin metsänrajamännyn vastaavaa AMO-vaihtelua yli 7500 vuoden ajalta! (4)

  Jos tietoni askarruttavat, pane omat aivosi työhön ja tutki datoja kuvaavia graafeja. Ja jos datat kiinnostavat, nekin ovat jaossa: osa jo valmiina linkeissä, mutta jos ei, yhteys minuun. 😊

  (1) Sodankylän ja Kaarasjoen lämpötilavertailut. Ja paljon muutakin.
  https://lustialab.com/data/pdf/Sod-Karas.pdf
  (2) Kaarasjoen ja Sodankylän ilmastoasemat kertovat pohjoisen pallonpuoliskon ilmastonvaihteluista.
  https://lustialab.com/data/clim/karasSodk_0420.pdf
  (3) Lämpötilasarjoja eräillä Arktiksen ilmastoasemilla (faktaa 17 ilmastoasemalta).
  https://lustialab.com/data/pdf/arktiksen_syklinen_ilmasto.pdf

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.2.2022 23:32

   Nimenomaan: Ilmaston #muutos on normaali, jos ei muutu, on poikkeuksellista. Sekä Alpeilla että Norjassa vetäytyvien jäätiköiden alta on paljastunut talojen, jopa kokonaisen kylän kivijalat ja pihapiirit. Englannin viininviljely oli jo laadun äärellä, kun #pikkujääkausi tappoi kaikki viiniköynnökset, ja Grönlanti asutettiin Islannista, koska siellä oli niin leudot talvet, että karja oli ulkona vuoden ympäri. Nyt siellä eivät ole talvisin ulkona eskimotkaan?

   Ei ole #katastrofaalista_ilmastonmuutosta: Vain normaalia vaihtelua. Leikki on loppu, kaikki piilosta pois!

   Vastaa
 9. […] Suomen Lapissa, että muulla tavoin lämpötilasarjoja tutkien, tässä pari linkkiä: – STOP ”Hiilineutraali”: Ilmasto onkin kylmenemässä!– Ilmasto on vaihdellut säännöllisesti– Ilmaston muutokset ja niiden syyt puulustojen […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top