Sudanin jo kerran syrjäytetty pääministeri otti ja erosi

Tie demokratiaan mutkainen Sudanissa: 25. lokakuuta sotilasvallankaappaus pudotti tuoliltaan pääministerin, joka 21. marraskuuta tekee sopimuksen vallankaapanneen kenraalin kanssa, maata repivien mielenosoitusten lopettamiseksi, ja demokratiaan palaamiseksi, pikku hiljaa.

Maanantaina (03.01.)  Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok ilmoittaa eroavansa. Rajut mielenilmaukset ja sotilaiden väkivalta oppositiolaisia kohtaan ovat jatkuneet koko ajan. Sopimus vallankaappaajan, kenraali Abdel-Fattah al-Burhanin, kanssa siirtymisestä demokraattiseen hallintoon  on romuttanut Hamdokin oman uskottavuuden, ja demokratiaa vaativat mielenosoittajat vastustavat nyt häntä yhtä lailla. (Kuvassa Burhan vasemmalla ja Hamdok oikealla)

Marraskuun 21. tehdyn sopimuksen jälkeen mielenosoittajat ovat syyttäneet Hamdokia petoksesta.  Hamdok ja Burhan sopivat, että Sudanissa järjestetään vaalit heinäkuussa 2023, ja siihen asti Hamdok toimii väliaikaisena pääministerinä. Entinen pääministeri on kuitenkin saanut huomata joutuneensa kenraalin poliittiseksi ukkosenjohdattimeksi demokratiaa vaativia mielenosoittajia vastaan.

Demokratiaa kannattavat ryhmät vaativat vallan luovuttamista siviilihallitukselle heti, ja kokevat Hamdokin pettäneen heidät. Hamdok myönsi eropuheessaan epäonnistuneensa maan yhdistämisessä. Hamdok myös epäonnistui oman uskottavuutensa säilyttämisessä, ja sellaisessa tilanteessa kannattaa lähteä itse. Ennen kuin joku tulee ja kantaa ulos tikulla.

Sudanilla on suuria ongelmia, talouden, velkaantumisen, polttoaineiden hintojen ja mm. koronan kanssa.

 

 

Luettavaa:

1 Comment

  1. juha II
    6.1.2022 21:00

    Tänä päivänä nämä pellet kautta maailman voisivat puhua aivan yhtä hyvin silikonitisseistä ja jättää ”demokratiat” ja ”oikeudet” jo unholaan aikoihin, jolloin niillä oli ”lihaa luun ympärillä”!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top