Suezin tukkineessa laivaturmassa outoja piirteitä (VIDEO)

Kymmenes osa maailman laivarahdeista kulkee Suezin kanavan kautta, ja eilisestä lähtien tämä kanava on ollut tukossa konttilaivan käännyttyä poikittain. Liikenne on tukossa, ja tilanteen pelätään vaikuttavan maailmanmarkkinoihinkin. Tapaukseen liittyy myös outo piirre: Evergreen-linjan Ever Given ajoi ennen kanavaan saapumistaan oudon kurssin Punaisella merellä.

Keskiviikkona Suezin kanavan tukkinutta MS Ever Giveniä on yritetty irroittaa hinaajien ja ruoppaajien avulla, mutta toistaiseksi ilman tulosta. Yritystä jatketaan torstaina aamulla, kertoi Egyptin merenkulkuvirasto medialle illalla. Ever Given on 400m pitkä ja painaa 200 000 tonnia, joten tehtävä ei ole helppo. Helpotusta irroitukseen on odotettavissa vuorovedeltä, mutta vasta sunnuntaina tai maanantaina, jolloin on odotettavissa tulvavuoksi. Onnettomuuspaikassa kanavan leveys on 205m.

Pelastustehtävään on tilattu yhteissopimuksella hollantilainen SMIT Salvage ja japanilainen Nippon Salvage Co -pelastusyhtiöt. Kanavan läpikulkua odotteli jo keskiviikkona noin 200 alusta. Ever Given on liputettu Panamaan, ja sen omistaa japanilainen Shoei Kisan Kaisha ja sen on vuokrattu taiwanilaiselle Evergeen-linjalle. Alus on aikarahdattu kuljettamaan logistiikkayhtiö Orient Overseas Container Line Ltd.:n  lasteja ympäri maailmaa. Onnettomuuden sattuessa Ever Given oli matkalla Yantianista Kiinassa Rotterdamiin.

Ever Givenillä oli kaksi Suezin kanavan luotsia aluksella, kun karilleajo tapahtui noin kello 5.40 GMT tiistaina. Aluksen viimeinen tunnettu nopeus oli 13.5 solmua klo. 5.30 aikaan. Onnettomuuden sattuessa voimakas tuuli oli heikentänyt näkyvyyttä nostamalla ilmaan hiekkapilven.  Samalla tuuli oli painanut korkeaa alusta sivusuunnassa. Videolla (alempana) näkyy ohjausliikkeitä, jotka liittyvät kurssin korjaamiseen. Lloydsin mukaan aluksen koneet on tarkastettu, eikä konevika ole osallinen onnettomuuteen.

Kanavan liikennekatko aiheuttaa huomattavia kustannuksia.

Ever Givenin outo kiekura Suezin lahdella ennen kanavaan ajoa:

Ever Givenin ajo Suezin kanavassa:

Evergreenin hassusta kiekurasta Punaisellamerellä uutisoi 24.03. 2021 New York Post.

14 Comments

 1. Laskelmoitu juttu
  25.3.2021 09:29

  Tää juttu haiskahti heti ensimetreillä. Laivoissa on niin tarkat sateliittipaikannukset ja automatiikka että ne kulkevat vaikka ilman ihmisiä. Niiden kulkuun ei yksi hiekkapilvi tee tuon taivaallista. Ne kulkevat 30cm tarkkuudella vaikka nollakelissä. Ja sen 40 solmua mitä nopeutta ne normaalisti kulkevat.

  Tämä on tarkoituksella ajettu penkkaan jotta merelle saataisiin suuri määrä rahtilaivoja, esim. pommitusten kohteeksi. Jo yksin tämä kahden päivän viivytys tyhjentää kauppojen hyllyjä tietyistä artikkeleista. Nykyisin kun tukkureilla ei ole varstoja vaan varasto on pyörillä, eli rekkojen kärryissä. Ja yleisessä tiedossahan on että JOT-ajattelulla on viive satamasta kaupan hyllyyn saatu kutistetuksi kahteen päivään. Eli, jos rahtia ei tule satamaan, niin kahden päivän päästä hyllyt on tyhjät. Mistä päästäänkin siihen että Suomeen tulee rahtai 120-130 alusta kuukudessa. Jos määrä putoaa 90:een niin hyllyiltä puuttuvat kaikki ylellisyystarvikkeet.

  Ehkä tämä oli Bidenin ja sen lakeijoiden epätoivoinen yritys estää mm. kiinalaiten tuoteiden päästy eurooppaan. Meinaan, tuola merellä on nyt satoja laivoja ja miljoonia kontteja jotka odottaa pääsyä eteenpäin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.3.2021 10:00

   Huoltovarmuus oli jo Kataisen vihalistalla. Tällä uutisella haluan muistuttaa, kuinka maailmankauppa on hyvin herkkä juttu.

   Vastaa
   1. Varustautumista
    26.3.2021 11:23

    Niimpäs se olikin. Toivottavasti kansalaisilla on varastoa kotona pula-aikoja varten. Itselläni on kahden vuoden varstot. Eli, jos tänään koko yhteiskunta ja sen huolto romahtaisi, niin ainakaan kahteen vuoteen ei nykyinen elintasoni muuttuisi mihinkään suuntaan.

    Vuosi on kyllä minimi. Nyt kun huoltovarmuutemme on vain puoli vuotta. Ja jos tulee pula-aika, niin se tarkoittaa että seuraavana vuonna kuolee paljon ihmisiä nälkään. Vanhoissa musta-valkoissa filmeissä voi joskus vilahtaa lause lapsille:”Älkää juosko, tulee nälkä”.

    Vastaa
 2. juha.
  25.3.2021 09:57

  Ilmeisesti liittyy tämä ”onnettomuus” joko morsmaikkuun tai sitteen halutaan luhistaa maailmantaloutta oikein kunnolla, koska ne joilla on valtaa ja rahaa kuten oli Keisari Nerolla, ijoka tuikkasi Rooman palamaan. Ikävystynyt kun oli.

  Vastaa
 3. Orang Utang
  25.3.2021 10:50

  Normaaliolosuhteissa tuo laiva olisi jo raivattu pois, vaikka sitten kilon palasina, mutta ydinsota vaatii isot valmistelut.

  Itse pidän täysin selvänä, että Suezin sulkeminen on sotilaallinen operaatio. Sitä saattaa seurata vastaava „onnettomuus”, joka sulkee Bosborin salmen „toistaiseksi”.

  Sen jälkeen tarvitaankin enää liikenteen estäminen Gibraltarin kautta „korona-epidemian pysäyttämiseksi” ja sitten voidaankin aloittaa ydinsota.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.3.2021 11:13

   Ehkä hiukkasen villi skenaario. Mietityttää kuitenkin, kun yleensä hyvin aukipidetty Suez on äkisti saatu tukkoon. Katsotko uudelleen videon Ever Givenin transponderitiedoista juuri ennen pohjakosketusta ja penkkaan ajoa. Olen pari kertaa itse ajanut auton syvälle lumihankeen, selvinpäin, ja EG:n ajolinja on videolla vähän niinkuin auto lähtis luistelemaan. Voi se olla tottakin, että vahingossa mentiin mäkeen.

   Vastaa
   1. Orang Utang
    25.3.2021 12:00

    Siellä odotustilassa laiva ikään kuin odotti alusta, joka sitten tuli kanavaan heti seuraavana sen perässä.

    Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  25.3.2021 11:16

  Kielitaitoisilta apuu: Lontoon-murre minulle vaikeata. Onk ”Evergreen” suomex ”vihreä siirtymä”!?

  Vastaa
  1. Taina
   25.3.2021 11:30

   Suomeksi kääntäisin sen ikivihreä, ajaton, aina uusi jne. riippuen asiayhteydestä.

   Tässä tapauksessa tuo ”vihreä siirtymä” saattaa valitettavasti olla totuudenmukainen.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    25.3.2021 12:07

    Sehän #siirtyi: Päin penkkaa.

    Vastaa
   2. Ajatusrikollinenko?
    26.3.2021 17:26

    Laivan nimi on Ever Given, ei Evergreen. Itsekin olin väärässä tässä asiassa vielä päivä sitten.

    Vastaa
  2. Orang Utang
   25.3.2021 11:57

   Ikivihreä

   Vastaa
 5. Jaska Jokunen
  25.3.2021 11:49

  Olikohan kokki Ryback aluksella?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.3.2021 12:06

   Lastina konteittain huihaiveita ja lenovoa Kiinasta. Vähemmästäkin ruorikoneen etähallinta sillalta menee sekaisin. Ever Givenin kiemurtelut nähtävissä videolla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top