Suojatie- ja taajamaliikenne sujui mallikkaasti Itä-Suomessa

Suojatie- ja taajamaliikenne oli erityisvalvonnassa tiistaina 24.8.2021 Itä-Suomessa. Poliisi valvoi tehostetusti taajamaliikennettä Itä-Suomessa ja valvonnan kohteena oli erityisesti kaikkien tienkäyttäjien osalta suojatiesääntöjen noudattaminen sekä risteyskäyttäytyminen. Teemavalvonnan tarkoituksena oli edistää tienkäyttäjien tietoisuutta heidän oikeuksista ja velvollisuuksista suojatiesäännösten noudattamisessa.

– Valvonnassa puututtiin pääasiassa sellaisiin tapauksiin, jossa ajoneuvon kuljettaja laiminlyö esteettömän kulun antamisen jalankulkijalle, joka on jo suojatiellä tai valmistautuu menemään sille. Tällaisia tapauksia oli yhteensä viisi, kaksi Pohjois-Savossa ja kolme Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Savon tapaukset olivat sellaisia, että polkupyöräilijä tai sähköpotkulaudan kuljettaja ei antanut jalankulkijalle esteetöntä kulkua suojatielle. Koko valtakunnassa tapauksia oli kaikkiaan 71, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisista ylikomisario Petri Pahkin.

Pahkinin mukaan valvonnassa huomiota kiinnitettiin myös tapauksiin, joissa ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen ja jos se ohitetaan ajoneuvolla pysäyttämättä. Näitä havaittiin kaksi tapausta autoilijoilla; yksi Pohjois-Savossa ja yksi Pohjois-Karjalassa, koko valtakunnassa 48. Lisäksi valvonnassa keskityttiin tapauksiin, joissa näkyvyys suojatielle on rajoittunut muulla tavoin, mutta ajoneuvolla ei kuitenkaan hidasteta vauhtia tai tarvittaessa pysäytetä ennen suojatietä. Tästä yhdelle kuljettajalle huomautettiin asiasta Pohjois-Savossa.

Autoilijoille annettiin myös neljä sakkoa ylinopeudesta ja muutaman liikennevirhemaksu kännykän käytöstä kädessä ajon aikana sekä tavattiin epäkuntoisia ajoneuvoja. Teemaan Itä-Suomen poliisi käytti henkilötyötunteja 88.

Pahkin muistuttaa vielä, että polkupyöräilijälle ei lakiin ole säädetty erillisiä suojatiesääntöjä, mutta pyöräilijän väistämissäännöt laista löytyy.

– Pääsääntö on pyörätiellä ajettaessa, että polkupyöräilijä väistää aina autoilijaa, poikkeuksena ne tapaukset, jolloin autoilija on kääntymässä tai auto tulee väistämisvelvollisuutta osoittavan liikennemerkin takaa (kärkikolmio ja STOP -merkki) tai piha-alueelta. Lisäksi kiertoliittymästä poistuva autoilija väistää tietä ylittävää polkupyöräilijää, ellei liikennemerkein ole toisin osoitettu. Viime vuonna voimaan tulleen uuden tieliikennelain mukaan myös ajoneuvolla, mm. polkupyörällä, on sallittua ylittää ajorata suojatietä pitkin kuitenkin siten, että siitä ei saa aiheutua vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle, Pahkin toteaa.

1 Comment

 1. Snif
  25.8.2021 15:06

  Itellä on kohta pinna täynnä pyöräilijöitä, nuo luulee olevansa jotain jiisuksia.
  Ajetaan ajoradalla, ylitetään tietä kaikialta muulta kun suojatieltä, jne. jne…
  Kohta on on turha kuvitella että näen edes noita fillaristeja vaan ajan kun niitä ei edes edessä olisi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top