Suojatkaa lapsenne seksuaaliselta hyväksikäytöltä

Suomessa on alkuvuodesta havaittu rikossarjoja, joissa on satoja uhreja, ja rikokset kohdistuvat lapsiin ja varhaisnuoriin. Sosiaalisen median kautta toimii saalistajia, jotka houkuttelevat uhrejaan seksuaalisiin tekoihin.

Seksuaalinen saalistaminen ja hyväksikäyttö tapahtuu yhä enemmän nuorten ikäluokkien suosiman sosiaalisen median kautta, ja ilmenee hyvin raakalaismaisilla tavoilla. Rikosylikomisario Sakari Tuominen ja vanhempirikoskonstaapeli Miia Keso  esittelivät torstaina poliisin tiedotustilaisuudessa eräitä tuoreita lapsiin kohdistuneita laajoja rikoskokonaisuuksia, ja netin kautta tapahtuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä rikoslajina. Miia Keso esitteli myös neuvoja lasten vanhemmille, miten näiden rikollisen toiminnan voi tunnistaa, ja miten lapsia voi suojata nettisaalistajilta.

Poliisilla on tällä hetkellä Pirkanmaalla tutkinnassa kaksi laajaa rikossarjaa, jossa aikuisen miehen epäillään lähestyneen lapsia. Toinen tapauksista keskittyy Pirkanmaalle, toinen koko maahan. Lisäksi on tiedossa kaksi muuta juttua, jotka vaikuttavat olevan yhtä laajoja.

Median kyselyosuudessa Ismo Kähkönen (Extrauutiset) kysyi, onko Keski-Suomen rikoskokonaisuus mukana edellä mainituissa rikossarjoista.  Rikosylikomisario Sakari Tuominen vastasi Extrauutisille, että kaikki neljä edellä mainittua kokonaisuutta liittyvät Pirkanmaahan.

RikosylikomisarioTuominen kertoi meneillään olevista lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä jutuista, ja tyypillisestä tekijästä: Tekijän on yleensä 20-50 -vuotias mies, joka lähestyy lapsia sosiaalisen median eri alustoilla, usein tekeytyen nuoremmaksi kuin todellisuudessa on.

Rikollinen rakentaa luottamuksellisen suhteen uhriinsa

Tekijät lähestyvät uhrejaan matalalla profiililla, viattoman-oloisilla viesteillä, ja tämä pohjustava viestienvaihto voi kestää pitkäänkin. Tällöin rikollinen rakentaa luottamuksellisen suhteen uhriinsa. Rikollinen etenee usein pyytämällä lapselta seksuaalissävytteistä kuvaa, myöhemmin rikollinen voi pyrkiä tapaamiseen uhrin kanssa. Rikoslain määritelmä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä täyttyy ilman tapaamistakin, kertoi Tuominen: Jos rikollinen on saanut alle 16-vuotiaan lapsen ”tekemään seksuaalisen teon”, rikoksen tuntomerkistä täyttyy ilman fyysistä kontaktia.

Rangaistusasteikko alkaa neljästä kuukaudesta vankeutta, ja ulottuu kuuden vuoden rangaistukseen.  Kysymys on siis vakavasta teosta. Uhria erityisesti nöyryyttävä teko tulkitaan törkeäksi tekomuodoksi, kertoi rikoskomisario. Silloin rangaistuksen enimmäispituus nousee kymmeneen vuoteen.

Rikoskonstaapeli Miia Keso on tutkinut tämänkaltaisia rikoksia toistakymmentä vuotta. Hän kertoi, mitä silloin konkreettisesti tapahtuu, kun rikollinen ottaa lapseen yhteyttä.  Lapset ja nuoret ovat tänään hyvin aktiivisia sosiaalisessa mediassa, mikä sinänsä on hyväksyttävä asia, mutta siitä ympäristöstä täytyy tehdä lapsille turvallinen, totesi Keso.

Lapsilla on yleensä profiili sosiaalisessa mediassa, ja epäilty pyrkii ottamaan häneen sen kautta yhteyden. Lapsi on kertonut itsestään jotain, usein Instagram-profiilissaan. Sieltä löytyy hänestä kuvia, videoita ja tietoja mitä muuta mediaa lapsi käyttää. Epäilty tekijä voi ottaa häneen yhteyttä yksityisviestillä, kysellen aivan normaaleja kysymyksiä: ”Sulla on kivannäköinen kuva, tosi kivoja harrastuksia…” Saatuaan keskustelun avatuksi, tekijä voi jo ensimmäisessä keskustelussa pyytää tai lähettää itse kuvan intiimialueesta.

Uhkaamista tai kiristämistä ei yleensä esiinny, totesi rikosylikonstaapeli. Lapsi tai nuori suostuu vastaamaan pyyntöihin, koska tekijä on luonut hänen kanssaan luottamussuhteen. Tekijä voi vedota uhriin mm. puhumalla omasta yksinäisyydestään. Hän voi myös johdatella uhrinsa uskomaan, että kontaktissa on kyse seurustelusuhteesta. Rakkaudesta ja rakastumisesta voidaan puhua. Ottamalla puheeksi omat ongelmansa tekijä houkuttelee uhria luottamaan ja avautumaan.

Tekijä voi antaa neuvoja lapselle suihinotossa ja sormettamisessa

Tekijä voi kysellä uhrinsa seksuaalisista kokemuksista, tai ovatko kuukautiset alkaneet. Keskustelu etenee sitten kyselyllä, onko lapsi esm. tyydyttänyt itseään. Lapsi voi kysellä, mitä (aikuisen) keskustelukumppanin käyttämät sanat tarkoittavat. Tekijä voi myös antaa neuvoja lapselle seksuaalisissa asioissa, neuvoa suihinotossa ja sormettamisessa. Intiimialuetta esittäviä kuvia vaihdetaan lapsen ja tekijän kesken. Videokuvaa pyydetään esm. lapsesta käymässä vessassa.

Tekijä etenee pyytämällä videokuvaa lapsesta hyväilemässä itseään, tai työntämässä esineitä sukupuolielimeensä. Tekijä voi seurata lapsen toimintaa livenä, pyytää ääntä videoon koska haluaa kuulla ääntelyä. Videoyhteyden aikana tekijä kehottaa lasta tekemään pyytämiään asioita. Video lapsesta käymässä suihkussa on tavanomainen pyydetty asia.

Tekijä käyttää positiivista käskemistä

Lapsen saaminen noudattamaan nettihyväksikäyttäjän pyyntöjä perustuu vetoamiseen: ”Kyllä sun täytyy lähettää se kuva minulle, koska sä olet mulle niin rakas.” Tekijä voi myös vedota lapseen vihjaamalla, että tämä ”meidän suhde” voi päättyä. Lapsi on jo tottunut keskustelukontaktiin jännittävän henkilön kanssa, eikä halua tuottaa tälle pahaa mieltä. Toisinaan tekijä pyytää tapaamista uhrinsa kanssa, mutta ei läheskään aina. Tapaamisiin liittyy usein fyysistä kanssakäymistä. Mikäli tekijä tulee torjutuksi, hän saattaa luoda someen uuden profiilin, ja lähestyy samaa lasta uudelleen. Lapsi saattaa jopa tunnistaa tekijän samaksi, mutta hän voi kokea sen kiinnostuksena itseensä.

Eihän vieraita aikuisia päästetä lapsen makuuhuoneeseenkaan

Vanhempi rikoskonstaapeli Miia Keso neuvoo vanhempia opettamaan lapsilleen puhelimen ja somen käyttöä. On rohjettava kysyä lapselta, mitä sosiaalista mediaa hän käyttää, ja keitä hänen kaverinsa siellä ovat. -Eiväthän vanhemmat hyväksy 10-vuotiaalleen kolmekymppisiä leikkikavereita, eikä vieraita aikuisia päästetä lapsen makuuhuoneeseen tai hänen kanssaan vessakäynneille?

Jos lapsi ei pysty kertomaan somekontakteistaan, pitää kysyä uudelleen. Lapselta voi kysyä, onko välttämätöntä ottaa puhelinta mukaan makuuhuoneeseen. Häpeän tunne voi estää lasta kertomasta hänen intiimialueeseensa liittyvistä asioista, vaikka jos joku on häntä kosketellut, muistuttaa Keso. Lasta voi rohkaista puhumaan näistä asioista opettamalla hänelle, ettei niihin liity häpeää.

Jos jotain tapahtuu, syy ei ole lapsen

Lapsi pelkää kertoa asioista myös rangaistuksen pelosta: Että puhelin viedään pois.  Lapselle pitää myös kertoa, että jos jotain tapahtuu, syy ei ole hänen. Jos kynnys kertoa omille vanhemmille tuntuu korkealta, lapsi voi uskoutua jollekin luotettavalle henkilölle. Se voi olla kouluterveydenhoitaja, tai muu luotettava aikuinen, kunhan on joku jolle kertoa.

Jos lapsen puhelimesta löytyy epäillyttävää viestintää, se tulee ottaa talteen, ja ottaa yhteyttä poliisiin, neuvoo Miia Keso puheenvuoronsa lopuksi.

Vanhemmilla on velvollisuus valvoa lastensa kontakteja

Kaikilla, myös lapsilla, on loukkaamattomat perusoikeudet, mutta huoltajuuslaissa todetaan, että vanhemmilla on oikeus päättää lastensa henkilökohtaisista asioista, silloin kuin huoltajalla on perustelu syy epäillä, että lapsen tulevaisuus ja kehitys voi jollakin tavalla vaarantua.

Huoltajalla on siis oikeus ja velvollisuus katoja lapsen oikeuksiin, kun epäilys lapsen joutumisesta vaaraan on olemassa, kertoo Sakari Tuominen. Huoltajuuslain velvoitteet ja kaikkia koskeva viestintäsalaisuuden loukkaamattomuus ovat ristiriidassa, mutta rikosylikomisario neuvoo noudattamaan edellistä. Kun huoltajalla on oikeus päättää lapsen asumisesta ja liikkumisestakin, viestintä kuuluu samaan yhteyteen. Huoltajaa voidaan moittia lapsen rajoittamisesta, mutta jos hän jättää huolehtimatta lapsen turvallisesta kehityksestä, hän laiminlyö velvollisuuksiaan.

Median kysymyksiin rikosylikomisario Sakari Tuominen vastasi, että kahdesta tutkinnassa olevasta lapsiin kohdistuvasta rikossarjasta ensimmäinen valmistunee syksyksi, ja toinen ensi vuoden puolella. Kaksi tiedossa olevaa, joiden tutkimista ei ole vielä aloitettu, otetaan tutkintaan sen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top