Suomalaisesta lahnasta aletaan valmistaa japanilaista herkkua Kainuussa

Suomalainen sisävesikala on ollut huonosti arvostettua kauppojen kalatiskeillä, eikä sen arvoa ole aina täysin ymmärretty. Särkikaloja jopa joskus nimitetään roskakaloiksi, mutta Japanissa suomalainen lahna ei ole roskaa. Kontiomäessä alkaakin uuden vientituotteen valmistus kaukoidän markkinoille, ja japanilaisen keittiön ystäville Suomessa.

Kamaboko on japanilaisen perinneruoka, jota on valmistettu nykyisenkaltaisessa muodossaan ainakin 1400-luvulta lähtien. Raaka-aineena käytetään vaalealihaista kalaa tai äyriäisiä. Kamaboko on pitkälle jalostettu eines, jota on tarjoiltu sekä jäähdytettynä, ”kalaleipänä”, tai lisätty ruokalajeihin. Mietomakuinen lahna, ja särkikalat yleensäkin, sopivat hyvin tämänkaltaisen tuotteen raaka-aineiksi.

Kanaboko Finland Oy on aloittamassa Kontiomäellä tuotantoa entisissä Palvipoikien tiloissa. Yhtiön perustaja Sami Laitinen on tutustunut kamaboko-valmisteisiin Japanissa, jossa on niille suuret markkinat. Sushi on jo tehnyt maihinnousun Suomeen, ja on odotettavissa että kamabokokin päätyy sekä kalaravintoloihin että kauppojen tiskeille. Yhtiön osakkaana ja raaka-ainehankintavastaavana toimii Timo Tervonen Manamansalosta, Savoy-ravintolan keittiömestari Henrik Kovanen tuo yhtiöön gastronomista osaamista. Kamaboko Finlandin tuotantolinja valmistuu toukokuussa, ja toiminta käynnistyy kesän aikana.

Mikä tämä japaninherkku sitten on: Kamabokon raaka-aine esivalmistetaan kalamassaksi, josta leivotaan eräänlainen kakku. Sitä syödään viipaleina sellaisenaan -kastikkeen kanssa, ja leivän päällä makkaran tai juuston tapaan. Kamabokoa lisätään myös keittoihin ja salaatteihin.

Vähempiarvoinen kala vientituotteeksi

Kontiomäessä aloittavassa tuotantolaitoksessa valmistettavaan kamabokoon käytetään kainuulaista lahnaa. Lahnamassa ostetaan aluksi Paltamon Kalatalolta, mutta hankinta laajenee koko maahan raaka-aineen tarpeen mukaan, Viikkotasolla puhutaan tuhansista kalakiloista, ja hankinta on tarkoitus ulottaa mm. Perämerelle. Lahna toimii tuotannon sisäänajossa pääasiallisena materiaalina, mutta muutkin särkikalat ovat tarkastelussa, -myös vähemmän arvostetut joita ei vielä erikseen kalasteta, vaan niitä saadaan muun pyynnin sivutuotteena.

Suomesta viedään Japaniin jo eräitä siellä arvostettuja sieniä. Japanilaiset ovat ostaneet mm. Suomessa valmistettuja valmis-hirsitaloja. Kalatuotteet ovat uusi laajennus sekä maaseudun resurssien uuteen hyödyntämiseen, että Suomen vientiin Japaniin. Kamaboko Oy on aloittanut toimintansa vuonna 2019.

 

 

7 Comments

 1. pöh
  18.3.2021 11:01

  ns. roskakalaa särkikaloja ei arvosteta, mutta niistä saa tehtyä purkkikalana paljon parempaa kuin mikään tonnikala tai sardiini.
  Ja niitä pystyy kuka vain tekemään kotonaan, kumitiivisteiset uusiokäyttöiset lasipurkit vain tarvii, ja tietysti sitä kalaa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.3.2021 08:47

   Vaivattomana eines-valmisteena kala voi päästä jopa uusavuttoman pullämössösukupolven pöytiin? -Ja särkikala uusiutuu sitä nopeammin, mitä enemmän niitä kalastetaan. Samalla poistuu vesistöistä maatalouden fosforipäästöjä.

   Vastaa
 2. Orang Utang
  18.3.2021 11:33

  Varma menestystuote. Mutta menestys ei johdu siitä, että tuote olisi erityinen herkku vaan siitä, että se on ruokaa. Lähivuosina mikä tahansa ruoka menee kaupaksi ja hyvään hintaan. Ne jotka ostavat ruokansa ulkomailta ovat heikoilla. Siis kannatettava projekti.

  Meillä on edessä globaalit nälkävuodet. Kaikki eivät selviä. Tästä pitäisi kirjoittaa. Hallituskin jossain ilmoitti, että ruuan valmiusvarastoja ei ole, että kansalaisten pitää itse varautua nälänhädän varalle.

  Tulee mieleen, taisi olla Youtube, kuinka joku suomalainen keksi varman tavan rikastua sammen mädillä kasvattamalla sampia sellutehtaan jätelämmössä.
  – Siitäkään projektista ei ole kuulunut sen jälkeen, kun valtion tukiaiset oli syöty.

  Vastaa
  1. Totuus ensin
   20.3.2021 21:25

   Cabalin agendassa taisi olla jonkinasteinen ruokapula tälle kesälle, alamaisia opetetaan nyt niukkuuteen ja puutteeseen koronapelon lisäksi.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   24.3.2021 12:18

   Kotimaisten resurssien parempi hyödyntäminen lisää #huoltovarmuutta, jota Kataisesta alkaen on ajettu alas. Kalatuote-infraa rakentuu juuri oikeaan paikkaan, maaseudulle. Tämäkin on ristiriidassa hallituksen politiikan kanssa.

   Vastaa
 3. juha.
  18.3.2021 13:37

  Kun tämä vain kantautuu hallituksen korviin. Tietänee se sitä, ettei se ole tämän asian kanssa kuin ”lahna”!

  Vastaa
 4. George
  18.3.2021 13:50
  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top