Suomellekin tarjotut F-35 -hävittäjät käytännön testissä Syyrian ilmatilassa

Israelin kolmas ilma-isku lyhyessä ajassa T-4 -lentotukikohtaan Syyriassa tapahtui viime yönä, puolen yön kummankin puolen. Maailma seuraa tapahtumia kahden erittäin mielenkiintoisen asejärjestelmän testinä.

Syyrian lentotukikohta T-4 Itä-Homsissa on tärkeä Damaskoksen hallitukselle, ja se on suojattu moderneimmilla ilmatorjuntajärjestelmillä, mitä liittolaismaa Venäjä on voinut toimittaa. Uutistoimisto Al-Masdar raportoikin torjuntaohjusten käytöstä, ja kertoo joitakin Israelin ilmavoimien IAF:n koneiden ampumia ohjuksia pystytyn eliminoimaan. Tuhoja kuitenkin tapahtui.

IAF käyttää näissä iskuissaan sekä uusinta että koetuinta kalustoaan: F-35 stealth-hävittäjiä, ja mm. Israelissa modernisoituja F-16 hävittäjiä ja myös F-15:ta. Otsikkokuvassa F-35 häivehävittäjä Beirutin yllä, -kaupunki on kuvassa hyvin tunnistettavissa. Hävittäjäkoneiden ostamista harkitseville valtioille tilanne on erittäin hyödyllinen käytännön testi. Miten F-35 suoriutuu, ja mitä käytössään olevista hävittäjistä Israel lähettää näihin suhteellisen vaarallisiin tehtäviin. Suomeksi sanottuna: Onko F-35:lla hintaansa vastaavia etuja.

Toinen kysymys on, tekeekö kukaan mitään Venäjän ohjusten- ja ilmahyökkäysten torjuntaan tehdyllä S300-ohjusjärjestelmällä. S-kolmesatasia markkinoidaan innolla, ja niitä on hankkinut mm. Venezuela ja Arabiemiraatit, ja niitä on ostamassa Turkki.

Kahden aggressiivisesti markkinoidun asejärjestelmän käytännön testit sotatilanteessa ovat siis meneillään, ja Suomi harkitsee toisen niistä ostamista. Mitä kokemuksia Syyrian ilmatilassa saadaankaan, niiden analysointi on ammattisotilaiden tehtävä.

Israelin ilmahyökkäyksestä kirjoitti tänään Al-Masdar.

11 Comments

 1. Pekka ja Pätkä
  3.6.2019 11:28

  Syyrian hallituksenvaihto-operaatio on siirtynyt uuteen, taloussodan, vaiheeseen. USA pommitti Syyrialaista satamaa.
  https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/US-Forces-Blow-Up-Three-Oil-Tankers-In-Syria-Enforcing-Oil-Embargo.html

  Eipä ole tästä uutisia näkynyt valtamediassa?

  Vastaa
 2. Pekka ja Pätkä
  3.6.2019 11:35

  Kaupallisesti katsoen tällaiseen järjestelmien testaamiseen toinen toistaan vastaan liittyy vaara, että hävinneen asejärjestelmän hinta romahtaa.

  Vastaa
 3. Jussi
  3.6.2019 13:44

  Kuva ei vaikuta koneen osalta aidolta, vaikka Beirut-niemen edustan merialueen, samalla Bekaan laakson ja sen takaisen Syrian ja Damascuksen ohi menosuunta pohjoiseen onkin sijoitettu koneen esitys. Jos ähävä kolviis on oikeasti parvessa mukana, ei sen taistelutehosta silti voi päätellä mitään, paitsi jos niitä putoaa useampi keskenään riippumattomien eli toisiaan vihaavien tahojen raporttien mukaan. Ko. kone tarvitsee jenkkilähteen mukaan joka 1 viikon käytön jälkeen 2 viikkoa telakka-aikaa ja häivekemoja menee pilottien hengitykseen. Älyttömän hinnan vuoksi DT on harkinnut koko hankkeen lopettamista kesken kaiken. Jenkkilähteen mukaan konetta on myyty ulkomaille pelkästään lahjusten voimalla ml. Norja. Suomella ei siihen olisi varaakaan, ehkä muutamaan veronmaksajien pohjattomista taskuista, ilmeisesti puolustamaan isänmaatamme Ahvenanmaan sotilallista uhkaa vastaan. Kone soveltuu, jos soveltuu jonnekin, pohjoismaiden nakökulmasta kuuman ilman ja korkean ilmankosteuden olosuhteisiin, joissa vaatteet on läpimärkiä, liimapaperia alle minuutissa ilmastoidusta sisätilasta poistumisesta. Ostetaan mieluummin vaikka Niiskun lentohärveleitä, niin ei mene rahat pohjatttomaan kaivoon.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.6.2019 22:54

   Tämä on juuri se kysymys: Mitä F-35:lla todella tehdään, ja onko niistä kustannuksia vastaavaa etua.

   Vastaa
 4. Jakke Paasinen
  3.6.2019 21:00

  S-300 alkaa kylläkin olla jo vanhentunut, S-400 on venäläisillä itsellään ollut käytössä jo vuodesta 2007, siinä tulisi todenmukaisempi testi

  Vastaa
 5. Ghg
  4.6.2019 14:38

  S-300 ja S-400järjestelmät eivät koskaan ole olleet kunnon testissä, silti niitä pidetään tehokkaina. Propagannalla on suuri rooli. Eroa ei näillä oikeastaan lle kuin lentomatja,joka on valmistajan ilmoittama MAKSIMi. Niin kauaksi ammuttaessa on hävittäjä aina todella vahvoilla, jo ohjuksen lentoajan takia..

  Vastaa
 6. Henry Astejoki evp
  4.6.2019 18:38

  F35 on paras nykyisistä hävittäjäkoneista. Mihin suuntaa ohjuksen kun et tiedä missä vihollinen on?
  Syyriassa tuhottu monia Venäjän ilmapuolustuksen yksiköitä, ei niistä ole vastusta uudelle tekniikalle jota F35 edustaa.
  Gripen sen sijaan ammutaan alas nopeasti koska sen näkee kaikilla vanhemmillakin ilmapuolustus tutkilla.
  Ja koska kukaan ei halua ostaa Jas Gripen 4 polven mallia ei sitä voida ostaa Suomeenkaan sillä emme halua konetta jonka kehitys päättyy 2030.
  Tällöin F35 on parhaassa kehitysvaiheessa ja saa uusia päivityksiä sekä asejärjestelmiä.

  Vastaa
 7. Jussi
  5.6.2019 10:17

  OK ei se Gripen sittenkään taida olla paras valinta, mutta jos 5,5 miljoonainen maa ostaa muutaman huippukalllin kolvitosen, ja niistä on kriisitilanteessa 1/3 käytettävissä ja 2/3 hangaarissa huollossa, niin en senkään kohdalla huudahdahda kellertävät haravahampaat hymyssä ”Bingo!”. Moderneissa koneissa on se ongelma, samoin kuin autoissa, että joka tietokoneessa / niiden korteissa on jo tehtaalla piilotettu takaporttisofta, jolla kohteen voi ottaa kauko-ohjaukseen yliajaen pilotin hallintayritykset. Kokonaisen sotalaivan voi lamaannuttaa täysin myös sähköisillä (E) /magneettisilla (M) kentillä/aalloilla, kuten Venäjä todisti USA:lle – miksei sitten hävittäjääkin. Koneita merkityksellisempi suurimmissa sotilastekniikan maissa lienee jo tarkasti suunnatut kapeasäteiset energia-aseet satelliiteissa, kuten suurtehoinen laset tai sähkömagneettiset (EM) pulssit puhumattakaan Particle Beam Weapons tai etenemissuunnassa pulssimaisesti vaihtelevakenttäiset joko E tai M ns. ”Scalar” Weapons (joita ei Maxwellin yhtälöiksi kutsutuissa Heavysiden kaunistelluissa kaavojen versioissa ole enään mukana, vaan oletettu nollaksi/mahdottomiksi, mutta niiden sotilaskäyttö kasvaa) ja tunkeutuvat ovikelloa soittamatta Faradayn häkkiinkin. No sekään taisto ei sotimalla lopu, koska satelliitit voivat ampua toisia satelliitteja. Paras ja halvin turva lienee entisen kotimaisen SAKO:n kivääri, VALMET:in haulikko sekä Sig-Sauer pistooli raskaassa joka kodin lukkokaapissa. Koska jos venäläiset päättäisivät Putinin kauden jälkeen laajentua yli 14 aikavyöhykkeen, niin kyllä ne läpi tulee oli meidän kone mikä tahansa. Kotiaseilla voidaan ainakin taistella läheltä globareita vastaan, jos maan- ja maailmanpetturuus saisi joskus luhistuvat voimansa ja aatteensa uudestaan kasaan.

  Vastaa
 8. Jussi
  5.6.2019 16:58

  100 VUODEN JÄRISYTTÄVIN – en löytänyt sopivampaa artikkelia kommentille , suurin yllätys loppupuolella: Trump (DT) vaihtoi Englannin vierailupäiviä, koska 2 tiedustelulähteen mukaan oli odottamassa DT:n assasinaatio tiettynä päivänä. Paljastunut ja varmistunut: QE II EI OLE oikeasti King George VI:n ja QE I:n lapsi. QE II:lla ei siten ole nyt eikä ole koskaan ollutkaan mitään oikeutta olla UK/Commonwealth kuningatar. Oikea fyysinen äiti on QE I:n palvelija. Isästä en saanut rätisevästä yhteydestä selvää. QE II kaudesta, vuodesta 1953 alkaen, hänen päätöksensä ja tehdyt sopimukset ovat ”NULL&VOID”. Philips ei ole rakkaustarina. Hän tiesi salaisuuden, ja kiristi sillä kakkosellun vaimoksi, ilmeisesti siivellä hyötyminen mielessä. Ainut vielä vahvistusta odottava tieto: US Marines saaman tiedon mukaan DT:lle olisi nyt allekirjoitettu sopimus, jolla USA vihdoinkin vapautuu (harvojen tuntemasta) laillisesta kahleestaan vuodelta 1871 olla UK:n kuninkaallisten alaisuudessa toimiva USA korporaatio, mitä sopparia USA:n patriootit ovat oikeutetusti pitäneet isänmaahansa kohdistuneena valtiopetoksena. Marines (UK&US) uskovat että huijariellu pyrkii lavastamaan itselleen äkkikuoleman viimeistään 07.06.2019 eli nyt kahden päivän sisällä GMT. Katoaako hän oikeasti realliaikaisesta lukuisten tarkkailijoiden tilaisuuksista nytyyy ???
  Macaron, Perkkel ja Hattiwattivaltio entistä liukkaammalla jyrkemmällä kattoluiskalla.

  Vastaa
 9. Jussi
  6.6.2019 01:15

  Jos toimitukseenne kohdistuu kiristystä / painostusta vaikka sananvapautta vastaan, niin antakaahan merkkiä, koska jäähyaitio on jo ennestään täynnä kansainvälisten ketjujen eri alojen asiantuntijoita yms miehistöä puolellanne teidän heitä tuntematta. Kyllä se QE2 huijaus ja paljatus on totta ja tuoretta, ennennäkemätön historian mullistus on käynnissä just nyt 🙂

  ,

  Vastaa
 10. Lentokyvytön Dodo
  6.6.2019 14:32

  Tuo lentokyvytön Dodo on rahan tuhlausta. Ilman siipi pinta-alaa ei voi olla nostetta. Eli ei voi lentää.

  Verratkaapa noiden siipien pinta-alaa Sukhoihin. Mitä luulette, kumpiko tekee nopeammat käännökset tai pystyy lentämään ”hitaammin”? Olisi todellista typeryyttä ostaa kone jonka siivet ovat takaosassa ja pienet. MItä luulette. miten vakaa tuo on lentää mitään muuta kuin suoraan ja vakiokorkeudella?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top