Suomen ja Yhdysvaltain presidentit tapasivat: Yhdysvaltain ja Suomen yhteistyö syvenee

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi median kysymyksiin tänään Washingtonissa, tavattuaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Venäjän hyökkäys on johtanut Euroopan yhdistymiseen, ja transatlanttisen suhteen vahvistumiseen, kertoi presidentti vastatessaan toimittajan kysymykseen. Keskustelujen sisältöä hän kuvaili sanomalla, että yhteistyötä puolustussektorilla tullaan lisäämään  Suomen ja Yhdysvaltain välillä.

NATO:n avoimien ovien politiikka jatkuu

Toimittajan kysymykseen turvatakuista presidentti vastasi, että niitähän NATO ei myönnä väliaikaisesti (jäsenyysmenettelyn ajaksi), siinä suhteessa ei ole mitään uutta. Kriteerit täyttävä maa hyväksytään jäseneksi, ja siitähän ei ole mitään epäselvyyttä, että Suomi ne kriteerit täyttää. ”Pikaprosessia” -NATO:n jäseneksi liityttäessä- koskevaan kysymykseen presidentti vastasi sen tarkoittavan sitä, että puolustusliitto-NATO:n jäsenmaiden kierros uutta jäsentä hyväksyttäessä tehdään nopeasti. ”Vahva solidaarisuus, jota Euroopassa nyt tunnetaan” nopeuttaa prosessia.

Tapaamisen aikana oltiin yhteydessä myös Ruotsin pääministeriin, kertoi presidentti kysyjälle.

Kysymykseen, kutsuiko Yhdysvallat tapaamiseen, vastatessaan presidentti viittasi Bidenin kanssa käytyihin puhelinkeskusteluluin, joiden pohjalta Suomesta otettiin yhteyttä viikon alussa, ja tapaaminen järjestyi.

Kysymykseen, onko Suomi liikahtanut kohti NATO:a, presidentti vastasi, että ”Suomi on liikahtanut selvemmin tiiviiseen yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa”. Kysymykseen, tarjoaako Yhdysvallat kahdenkeskisiä takuita, presidentti vastasi että Yhdysvaltojen kanssa kehittyvä yhteistyö parantaa Suomen turvallisuutta. Presidentit keskustelivat myös Venäjän suhtautumisesta Suomeen.

Kysymykseen, onko NATO-jäsenyyttä valmisteltu suljettujen ovien takana, presidentti vastasi viittaamalla eduskuntaryhmien ja puolueiden kanssa käytyihin keskusteluihin: Eivät ne kovin suljettuja ole olleet. NATO-jäsenyys kansanäänestystä koskevaan kysymykseen presidentti vastasi, että legitiimi käsitys kansan tahdosta täytyy olla.

Presidentti kertoi, ettei hän usko Venäjän erityisesti reagoivan Suomen USA-yhteistyön syventämiseen. Presidentin mielestä Suomea ei erityisesti olla houkuteltu NATO:on, vaikka tälläistä on julkisessa keskustelussa väitetty.

Mitä Suomi sai tapaamisesta?

Presidentti kertoi olevansa tyytyväinen yhteistyön syventämistä koskevaan yksimielisyyteen Suomen ja Yhdysvaltain välillä. Hän muistutti puolustusministerien tapaavan aivan lähipäivinä.

Muutaman kuluneen päivän aikana Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on osallistunut NATO:n ulkoministerikokoukseen, kuten myös puolustusministeri Antti Kaukkonen NATO:n puolustusministerien istuntoon. Presidentti Niinistön ja Bidenin tapaaminen jatkaa tätä kokousten sarjaa. Kuten presidentti edellä mainitsi, puolustusministeri Kaikkonen ja amerikkalaisen kollegansa Lloyd Austinin tapaavat ensi viikon alussa (07.-09.03.).

 

https://www.extrauutiset.com/ulkomninisteri-haavisto-tapaa-perjantaina-blinkenin-kuleban-ja-stoltenbergin/

https://www.extrauutiset.com/toinen-maaliskuuta-1948-ykn-51-artikla-ulottui-suojaamaan-suomea/

https://www.extrauutiset.com/naton-puolustusministerit-kokoustavat-tanaan-scholzin-varjossa-kaikkonen-suomesta-mukana/

 

11 Comments

 1. pöh
  5.3.2022 02:08

  Biden ei kyllä itse varmaan päätä mistään, mutta ehkä tässä tilanteessa parempi pitää suhteita USA:n kunnossa.

  https://nypost.com/2022/03/02/kamala-harris-reaction-to-bidens-iranian-gaffe/

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.3.2022 16:05

   Näyttääkin siltä että Yhdysvaltain hallinnollinen jatkuvuus toimii siellä presidentin ja varapresidentin yli? Hyvä näin. Afganistanilaisia se ei ehtinyt auttaa.

   Vastaa
 2. Puolueeton
  5.3.2022 10:32

  Jos Ukrainan sota sujuu Venäjältä suhteellisin pienin tappioin ja tavoite saavutetaan, meidän vallanpitäjien touhut yllyttävät Venäjää näyttäviin sotaharjoituksiin itärajalla jo ensi kesänä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.3.2022 13:41

   Tämän viikonlopun aikana saattaa tapahtua jotain suuntaa-antavaa? ”Erikoisoperaatio” on joka tapauksessa jo mennyt reisille, ja median käyttämät analyytikot odottavat että Venäjä joko alkaa käyttää alueellisia tuhoaseita jopa kaupungeissa, tai löytää poistumistien tilanteesta neuvotteluissa.

   Itse olen yhä sitä mieltä, että Venäjä on ”houkuteltu heikoille jäille”, upottamaan itse itsensä. Joukkotuhoaseiden -mm. jo nähtyjen aerosolipommien (vacuum bomb, tyhjiöpommi)- käyttö aikaansaa maailmalla sen tasoisen yleisen hyväksynnän talouspakotteille, että negatiiviset seuraukset myös lännessä ovat hyväksyttyjä.

   Venäjän sisäinen hajaannus on huomioonotettava mahdollisuus, ja sillä jo spekuloidaan.

   Mitä tulee sotaharjoituksiin, ne on pidettävä rajan toisella puolella, -millä keinoilla se sitten onnistuukin. Suomen puolueettomuus-tavoite taitaakin olla sodan viimeisin uhri?

   Vastaa
 3. Seitsemän
  5.3.2022 11:01

  Ilta-sanomien mukaan (Janne Mäkitalo) on yli viisi miljoonaa syytä siitä miksei Venäjän hyökkäys Suomeen ei onnistuisi. Me kaikki ollaan varmasti sitä mieltä että itsepetos on yleisin petos. Jos tuosta ”yli viisimiljoonaa”:sta vähennetään ulkomaalaiset, saadaan noin 4-7 miljoonaa. Ja jos siitä vähennetään liikuntarajoitteiset sekä työkyvyttömät työikäiset, saadaan 4.2 miljoonaa. Sekä sitten alle 10 vuotiaat, niin ollaankin jo lukuarvossa 3.2 miljoonaa. Vielä jos vähennetään ikääntyneet sairaalapotlaat, päästään lähelle kolmea miljoonaa.

  No, jos ajatellaan että tuon on suurin piirtein se joukko joka pyörittää Suomea niin kukas sitten hoitaa ruuan ja hygienian puolustukseen? Kuka viestivälineistön? Kuka polttoaineet? Kuka vaatteet? Kuka viljelee? Kuka kerää sadot? Kuka kasvattaa eläimet? Päästään hyvin nopeasti suuruusluokkaan 1.5 miljoonaa. Ja se on jo niin harva joukko että sen läpi kävelee nykyisiä maanteitä pitkin. Enää ei tarvitse samoilla niinkuin aiemmissa sodissa pitkin metsiä.
  Nyt tulee kuusi kaistaa asfalttitietä kohti pääkaupunkiseutua.

  400kV muunto- ja kytkinasemat ilmaan, kaasukraana kiinni ja sähkönsyöttö Imatralta toppiin niin se oli sitten siinä. Ja jo on talvi, niin jokaisen isomman kaupungin suurin voimalaitos ilmaan… Koko alue jäätyy päivissä.

  Kun nyt mietitään sitä miten johtomme käy keskusteluja ja politikkomme antavat lausuntoja jotka suorastaa provosoita, niin eikö olisi jo aika pitää suunsa soukemmalla? Pitelisi mölyt mahassaan?

  Kuinka monta kuolemansyntiä löydät johtajistamme ja/tai itsestäsi sekä tuttava/sukulaispiiristäsi?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.3.2022 13:31

   Onk sulla sitä Janus Putkosen videota, jossa hän huutaa nyrkit pystyssä, että Suomi tuhotaan?

   Vastaa
   1. Ei ikävä kyllä ole
    5.3.2022 21:11

    Ikävä kyllä en katsele juurikaan sen miehen videoita tai twiittejä kun se puhuu sotilas juntista ja separatisteista ja kaikesta sellaisesta joille olisi suomenkielinen sana. Ja jos se kirjoittaisi suomeksi niin ehkä niistä saisikin irti jotain ja ymärtäisi asioita paremmin.

    Sen sijaan tunnen venäläistä luonteenlaatua kuten turkkilaisstakin. Ja jos teet vastoin niiden tahtoa niin ne ei unohda ja ne jaksaa odottaa. Siihen asti että on maksun aika. Venäjällä se on maksun aika, turkissa koston aika. Nämä kuvaavat hyvin näiden kahden kansan luonnetta. Ja Lavrovhan sanoi jo vuosia sitten että Venäjä ei hyväksy Suomen liittymistä NATO:on. Mitä se venäläisille tarkoittaa, se selvää tuonnempana.

    Vastaa
 4. Obelix
  5.3.2022 14:07

  ”400kV muunto- ja kytkinasemat ilmaan, kaasukraana kiinni ja sähkönsyöttö Imatralta toppiin niin se oli sitten siinä. Ja jo on talvi, niin jokaisen isomman kaupungin suurin voimalaitos ilmaan… Koko alue jäätyy päivissä.”

  Ei jäädy, siitä pitävät näet huolen: 1. Juhana Vartiainen. 2. Vihreä siirtymä. 3. Systeeminen muutos (ala’ Sanna Marin). Ai niin, ja sähköähän tulee seinästä!

  Vastaa
  1. Seitsemän
   5.3.2022 21:13

   Tää oli hyvä. Mä unohdin nämä luonnonvoimia suuremmat johtajat.

   Vastaa
 5. Obelix
  5.3.2022 14:30

  ”Kuinka monta kuolemansyntiä löydät johtajistamme ja/tai itsestäsi sekä tuttava/sukulaispiiristäsi?” No, määrittele sitten lukijoille kirjoitukseen lisäämäsi kuolemansynnit, kun kerran ilmoittauduit itse synnittömäksi, ja koska otit ne puheeksi muiden puolesta!

  Ps. Vaikka toisaalta, jotenkin minusta tuntuu, että kuolemansynnit määrittelee hra. nro. 7 Korkeampi Taho, joka myös vastaa viime kädessä niiden täytäntöön panosta. Toisin sanoen: JOKU aivan muu, kuin hra. nro. Seitsemän.

  Vastaa
  1. Seitsemän
   5.3.2022 21:14

   Ei taida olla Raamattu tuttu?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top