Suomen koulutusmallin kompastuskivi

On mielenkiintoista, että Suomi on jopa maailmalla saavuttanut ihannointia, kuten esimerkiksi Britanniassa. Tietenkin on ymmärrettävää, että maassa, jossa oma koulutusjärjestelmä on monella tasolla vanhanaikainen ja kaipaa uudistusta nähdään, että Suomi on koulutuksessa edelläkävijä. Totuus on kuitenkin täysin toinen ja maailmalle syötetään totuttuja ihanteita Suomesta, Muumien, saunan, Joulupukin ja revontulien luvatusta maasta.

Se mikä Britanniassa oli silmiinpistävää koulutusasiassa oli se, että se oli kuin kopio siitä propagandasta, jota Suomen valtionmiehet ja -naiset toputtavat kansalaisilleen. Jokaisella Suomen koulutuksen portaalla on syytä katsoa itseään peiliin koska se perustuu nykyään laajalti lähes vapaan opetuksen ideologiaan, joka ei mihinkään hyvään johda.

Missä on selkäranka

Ensimmäinen ja suurin huolenaihe on nuoret, ja mitä he joutuvat kouluissa kohtaamaan: Opettajien ja sitä kautta koko järjestämän epävarmuuden. Opettajilla ei nykyään ole juurikaan auktoriteettia ja heitä tukevat elimet kuten rehtorit ovat heikkoja valtion kätyreitä ja pelkäävät yleisellä tasolla vastuun kantamista vaikeissa kysymyksissä. Wilma-seurantateknologia on pahentanut asiaa, vaikka siinä käytännössä on hyviäkin puolia. Työkalu on nostanut seuranta-asetta nuorten tekemisistä ja tuonut vanhemmat takaisin kuvaan. Tässä ei ole mitään vikaa mutta kun opettajat käyttävät työkalua varmistaakseen oman selustan, jotta he voisivat säilyttää koskemattomuutensa konfliktitilanteissa, niin kyseessä on ongelma, joka luo kuilua koulujen ja vanhempien välille. Vanhemmille toisaalta annetaan loistava mahdollisuus sekaantua opetukseen kaikissa niissä asioissa, missä heillä useimmiten ei riitä perspektiiviä. Tämä ei tietenkään aja oppilaan siis lapsen etua.

Toinen huoli seurannan aiheettoman lisääntymisen lisäksi on selkäranka. Opettajat eivät puutu asioihin, he kulkevat mistä aita on matalin koska heihin kohdistuu painetta vanhemmilta, koulun johdolta ja pahinta kaikesta: Itse valtiolta. Sen kyllä ymmärtää, että opettajan työ ei luo erityisen hyviä puitteita motivaatiolle ja intohimon säilyttämiselle, kun joka puolelta kiristetään, säästetään ja tiukennetaan toimintaa. Jos lapsen opettajalla ei ole selkärankaa, eikä sitä ole vanhemmillakaan, jotka monesti ovat lähes täysin välinpitämättömiä lapsen kehityksestä, eivätkä kohtaa ongelmia vaan ratkovat asiat joustamalla tai nyrkillä. Mihin muuhun kuin sekasortoon ja selkärangattomuuteen tällainen kasvatusmalli voisi johtaa, koska kun saa kaiken kultatarjottimella ei opi arvostamaan mitään ja vähiten itse elämää ja sen hienoja asioita joita ei osteta rahalla. On totta, että kasvatus on haastavaa touhua, lapset ovat nimittäin sukupolvi toisensa jälkeen fiksumpia ja vaativampia ja silloin myös heitä kasvattavien tahojen -siis vanhempien, yhteisöjen, oppilaitosten ja valtioiden- olisi kehityttävä samaan tahtiin.

Valtio vähät välittää

Valtion linja on kuitenkin ollut aika selkeä ja samantyyppinen kuin kaikessa mussakin palvelumuotoilussaan. Varmistetaan, että etulinjalla olevat -siis tärkeimmät tekijät- ovat mahdollisimman huonosti tuettuja, koulutettuja ja kohdeltuja, jotta vaihtuvuus on korkea eikä mistään urapolusta ole tietoakaan. No onhan se varmasti toimivaa talousperspektiivistä, minimoidaan riskit ja se, että ei nyt ainakaan mitään vahvoja ammattijärjestöjä muodostu. Vastakauppa onkin sitten todella ikävää katsottavaa, se on pelolla johtamista parhaimmillaan, ja tämä pelko siis koulutuksen osalta ulottuu luokkahuoneisiin ja siten myös oppilaisiin. Pahoinvoivaa laitosta ei voi kutsua edistykselliseksi, eikä sitä pitäisi maailmalla mainostaa vahvuutena, kuten Suomen poliitikot mielellään tekevät.

Mitkä ovat tulokset

Lyhyellä jänteellä Suomen opetusmalli. ja sen muutos lähes vapaamuotoiseksi missä oppilaat saavat päättää asioista, on tietenkin hyvän näköinen. Kun kysytään oppilailta he kokevat, että on aina kivaa eikä liian vaikeaa tai haastavaa, ja kun kysytään vanhemmilta he ovat tyytyväisiä, että oppilaat ovat tyytyväisiä, vähemmän konfliktia kotona ja tietenkin vähemmän vastuuta opetuksesta ja kasvatuksesta. Tämä on kuitenkin todella vakava harhaluulo, siis se että lapsi oppi tällaisessa ympäristössä vastuulliseksi ja itseään kunnioittavaksi aikuiseksi, joka pystyy huolehtimaan itsestään ja myös muista ympärillään. Ei, tämä opetusmalli luo puitteet hiekkoudelle, itsekeskeisyydelle, välinpitämättömyydelle ja tietenkin saamattomuudelle. No voi että, tämähän kuulostaa sellaiselta ihmiseltä, jota totalitäärinen valtio tarvitsee toimiakseen. Ihmistä joka ajattelee mahdollisimman vähän ja juoksee valtion syliin hetki kun on mitään haasteita elämässä. Muistuttaako mistään, sellainen kuva annetaan jo monesti nykyisistä nuorista aikuisista, eli turha tätä asiaa edes kiistää.

Säälittävää on se, että vanhemmat näköjään välittävät itse asioista niin vähän, etteivät tähän kiinnitä juurikaan huomiota. Kai se toisaalta niin on, että itsekeskeisessä oman uran ja pinnallisen elämän kuplassa on paljon parempaa tekemistä kuin jälkeläisten edistyksen varmistaminen, onhan oma napa sentään tärkein asia länsimaisessa yhteiskunnassa. Toki moni ottaa tämän loukkauksena koska emme pidä siitä, että joudumme kohtaamaan ja tunnustamaan omia heikkouksia saati sitten kyseenalaistaa omaa täydellisyyttä. No omapa on jokaisen asia, mutta toivoisi, että ainakin jotkut haastaisivat itseään sen verran, että ottaisivat vahvempana roolia omien lasten koulunkäynnistä, koska mielestäni vain täyshullu ulkoistaisi valtiolle lapsensa kohtalon, enkä jaksa uskoa että olen ainoa joka näkee asian näin. Muistutetaan nyt vielä, että lasten hankkimisessa on itse asiassa jotain vastuutakin, ei sen tarkoitus ole vain nauttia sossu tädeiltä saaduista palkkiorahoista, jotka kivasti kilisevät omaan kirstuun.

Opintolaitokset edistyksen esteenä

Lapsista kun siirrytään nuoriin aikuisiin ja itse aikuisiin, niin kohtaamme samaa selkärangattomuutta kuin lasten koulutuksessa mutta eri tavalla. Opintolaitokset ovat riippuvaisia tuista ja tuet saadaan tuloksilla. Tämä sama malli on käytössä ympäri maailmaa, mutta Suomessa opiskelijoilla ei ole juurikaan paineita menestyä verrattuna esimerkiksi Britanniaan tai Saksaan, joissa pyrkimys nyt edes jollain tasolla kuitenkin tuntuisi olevan valmistuminen.

Suomessa opiskelu on enemmän ja enemmän suojatyöpaikka, ja tulevaisuudessa työvoimakeskusta käytetään entistä enemmän ohjaamaan ketä koulutetaan ja ketä ei. Näyttää myös siltä, että yhä useampi opiskelee tällä hetkellä koska ei ole muuta tarjolla ja se, jos mikä, edustaa selkärangattomuutta ja ajanhaaskausta. Kävellään siis jälleen sieltä mistä aita on matalin eikä todellakaan oteta asiasta liikaa stressiä, koska uskomme henkeen ja vereen että valtio aina kuitenkin huolehtii omistaan.

Opintolaitosten kautta tuettu selkärangattomuus näkyy jo yhtiöissäkin ja sopii erittäin hyvin tähän hetkeen. Suurin osa yritysjohdosta keskittyy epävarmoina aikoina oman istuimen siis position lämmittämiseen. Silloin ei etsitä sellaisia tekijöitä, jotka aidosti pystyvät mullistamaan asiota tai boostaamaan toimintaa koska sehän tarkoittaisi, että pomolle olisi kilpailua, eihän se nyt käy päinsä. Oppilaitokset saavat tukea sen perusteella, että koulutetut saavat töitä ja silloin pitää varmistaa, että koulutaso vastaa yritysmaailman tahtotilaa. Tämä opintomaailman oravanpyörä on aika karu muistutus siitä mihin asiat pitkällä jänteellä johtavat kun niiden taustalla on edistyksenvastaisia poliittisia intressejä kuten valtio, joka pyrkii luomaan täydellistä holhousyhteiskuntaa, jossa valta on ja pysyy niillä jotka valtarakenteet alunperin loivat.

Jos tämä ei riitä vakuuttamaan niin voi lisäksi tutkiskella yhtiöitä ja heidän sisäistä politiikka, rekrytointia ja tietenkin johtotehtäviä. Onko suhteessa vuonna 2020 hävinnyt enemmän käytännön töitä vai korkeita johtotehtäviä, niin kyllä kaikesta leikataan mutta johto jää. Miten on esimerkiksi Finnairin laita, mihin uskotte valtion tukipaketin valuvan, perustehtävien ja toiminnan varjellun vai johtotehtävien ylläpitämiseen?

6 Comments

 1. Koulutuksesta tullut vihervassarien aivopesula
  31.12.2020 14:12

  Globalistit ovat saastuttaneet oppilaitosten lisäksi myös oppikirjat ja oppilaitoksissa teetettävät tehtävät. Valetieteeseen nojaava globaali lämpeneminen, hyötykaasun CO2 esitys haitallisena, virustartunta (jota ei todellakaan vieläkään ole tieteellisesti kertaakan todistettu – eikä Espanjan flunssakaan tarttunut millään keinolla sairaasta terveeseen 300:ssa kokeessa Bostonissa. Bakteerien ja sienten tarttuminen on todistettu fakta ja eri ihan asia), turvaetäisyyden valehyöty ihmisten välillä, bakteeripohjaista keuhkokuumetta ja happivajausta aiheuttavat maskit hyödyllisiä (estää teoriatartunnan hyvin niinkuin vaippa estää hajut), rokotteiden hyöty- ja turvallisuusharha todistettujen faktojen sensuroinnilla , vanhusten hylkäys eristykseen vanhusten ”suojelemiseksi”… Tyhjää täynnä oleviin käsitteisiin ”vastuullisuus” ja ”kestävä kehitys” liittyviin kysymyksiin ei saa koulutehtävissä vastata loogisesti ja tieteellisen täsmällisesti oikein, vaan pitää toistaa vihervassarien fiilispohjalta todellisuutta vääristäviä uskontunnustuksia saadakseen pisteitä. Koululääketieteen totuusviraston vastaisesti toimiva, myös luonnon menetelmiä hyväksi käyttävä tehokkaasti parantava lääkäri menettää lisenssinsä tottelemattomuudesta.

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   31.12.2020 23:33

   Juuri noin!

   Vastaa
  2. Vihreät valehtelee minkä kerkeevät
   3.1.2021 16:36

   Vihreät todellakin nojaavat törkeään valheeseen ja asioiden vääristelyyn. Vihreet ovat nykyajan kommunisteja ja kommunistithan ovat kautta aikain valehdelleet törkeesti päin naamaa.

   Vastaa
 2. Puolueeton
  31.12.2020 14:34

  Suomalaiset ainakin ovat olleet älykästä väkeä. Huippuälykkäitä ja typetyksiä on suhteellisen vähän, mutta keskimääräinen älykkyystaso on ollut länsivaltojen korkeinta. Tässä syy miksi suomalaiset ovat ollet kärjessä Pisa testeissä. Älykkyyden kehittymisen kannalta on tärkeintä lapsen kiinnostuksen herättäminen ajattelemaan jo vauvasta alkaen.
  Suurta vahinkoa on tehty, kun ala-asteen matematiikkaa on sovitettu vähemmän matemaattista älyä omaavien mukaan. Ennen keskikoulussa oli matematiikan todistustehtäviä, jotka olivat osalle vaikeita. Ne kuitenkin olivat tarpeellisia päättelykyvyn kasvattamiseksi. Tasa-arvon kohottamiseksi tästä luovuttiin, kun olisi voitu matematiikassa heikosti pärjäävien itsetuntoa kohotettaa käden taitoja kehittämällä.

  Nykyisellä koululla on kilpailijakin lasten mielenkiinnossa, on TV ohjelmat ja some, jotka eivät suinkaan hyviä tapoja ja uteliaisuutta pidä tärkeimpänä tavoitteena.

  Vastaa
 3. seant
  31.12.2020 14:54

  Ilmeisesti tähän mennään kuten Ruotsissa tämän jutun mukaan
  https://samnytt.se/skola-har-slutat-ratta-eleverna-nar-de-gor-fel-vill-inte-forstora-gladjen/

  Vastaa
 4. Merceeri
  31.12.2020 15:29

  NIKLAS CHRISTIDES

  Jos tämä ei riitä vakuuttamaan niin voi lisäksi tutkiskella yhtiöitä ja heidän sisäistä politiikka, rekrytointia ja tietenkin johtotehtäviä. Onko suhteessa vuonna 2020 hävinnyt enemmän käytännön töitä vai korkeita johtotehtäviä, niin kyllä kaikesta leikataan mutta johto jää. Miten on esimerkiksi Finnairin laita, mihin uskotte valtion tukipaketin valuvan, perustehtävien ja toiminnan varjellun vai johtotehtävien ylläpitämiseen?

  Niin, valtio kaikessa avokätisyydessään lienee sitä mieltä, että johtotehtävien ylläpitäminen on ratkaisu esim. Finnairin kaikkiin ongelmiin? Sehän olisikin totta, mikäli johtotehtävissä olijat olisivat kysynnän vähetessä kykeneviä hoitamaan – johtotehtävien lisäksi – myös niitä tehtäviä, joista yhtiön kassavirrat muodostuvat, esim koneiden lentäminen ja huolto, sekä yms. tehtävät ja niihin liittyvät toiminnot…mutta, kaikki me varmaan ymmärrämme, etteivät johtoryhmän taidot, eikä aika riitä näistä ydintehtävistä suoriutumiseen.
  Ts. Tässä maassa alkaa pikku hiljaa näyttämään siltä, että nykyisen hallituksen ykkös tavoitteena on tehdä Suomesta pohjolan Venezuela? Huomautus, eikä siitä ole kauaakaan, kun samojen puolueiden muodostamissa hallituksissa oltiin vielä sitä mieltä, että Suomesta on tuleva pohjolan Japani!

  Kaikkien länsimaisten kansojen lue; länsimaisten ihmisten viimeaikainen taloudellinen rämettyminen alkoi suunnilleen samoihin aikoihin, kun tuotantoja alettiin siirtää Kiinaan. Sarkastisesti voisi sanoa: onneksi Suomi ei ole asiassa ongelmineen yksin, vaan oikein hyvässä seurassa. Kohtalotoverina on mm. USA.
  Mikäli USA:n seuraavaksi presidentiksi – kaikista vaali kummallisuuksista huolimatta – valitaan Kiinan, Ukrainan ja islamistien kanssa vehkeillyt Joe Biden, niin USA tulee muuttumaan ko. mantereen uudeksi, mutta kooltaan jättiläismäiseksi Venezuelaksi, niin poliittisesti, kuin myös taloudellisestikin. Mikäli näin käy, niin Suomen hävittäjähankinnat tulee harkita hyvin tarkkaan, koska samalla uudelleen arvioitavaksi tulee myös koko Suomen puolustuksen suunnittelu? Miksikö, no tietenkin siksi, että maailman voimapolitiikan painopiste on muuttunut USA:lle epäedulliseksi, eikä EU:sta ole tällä hetkellä oikein Suomen puolustajaksi – ellei mahdollista tulevan kriisin aikaista poliittista paheksuntaa siksi lasketa?

  Lopuksi vähäsen presidentti Trumpista: vaikka en ole aina ymmärtänyt kaikkia hänen manööverejään, niin niistä manöövereistä on kuitenkin pistänyt silmään ja isosti, niiden aikaansaamat ”jälkilöylyt”. Nimittäin, jälkilöylyt ovat paljastaneet Trumpin vastustajat globaalisti, ja heitä ovat:

  -Kiina
  -Venäjä
  -Turkki (Nato maa)
  -Osa lähi-idän ja muun maailman islamilaisista valtioista
  -Kaikki terroristit, sekä heihin tukeutuvat rikolliset
  -Kaikki terroristeja paapovat hallitukset (suurin osa EU:sta)

  Ja lopuksi tietenkin moniin länsimaisiin yhteiskuntiin solutettu ”frankfurtin koulukunta” – joka vihaa Trumpia jo yliopistotasolla- ja joka on pureskellut marxismin riittävän pehmeäksi typerille eurooppalaisille, siinä missä typerille amerikkalaisillekin. Jopa niin pehmeäksi, että suuri osa maailmaa on vapaaehtoisesti unohtanut kommunistien hirmuteot, hyväksyen, kannattaen juuri tänä päivänä uusmarxistien muka uusia pehmeämpiä sosiaalisia ulottuvuuksia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top