Suomen Pankki: Ukrainan sota heikentää talousnäkymiä

Venäjän hyökkäys ja Ukrainassa jatkuva sota vaikuttavat hidastavasti talouskasvuun ja nopeuttavasti inflaatioon, arvioivat talousasiantuntijat.

Energian ja raaka-aineiden hintojen odotetaan nousevan, kansainväliselle kaupalle koituu hankaluuksia. Luottamus talousnäkymiin myös heikkenee, millä on vaikutuksia talouden toimijoiden päätöksentekoon.

”Siihen, mitkä ovat sodan vaikutukset talouteen, liittyy suurta epävarmuutta, sillä ne riippuvat olennaisesti konfliktin kestosta ja laajuudesta”, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. ”Eurooppa on osoittanut yhtenäisyytensä myös asettamalla nopeasti ennennäkemättömän voimakkaita talouspakotteita Venäjälle. Sota pakottaa Euroopan ja Suomen uudistamaan talouden rakenteitaan sekä tiivistämään taloudellista ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä”, jatkoi Rehn arvioitaan Suomen Pankin tämänpäiväisessä tiedotuskirjeessä.

Inflaatiovauhdin arvioidaan nopeutuvan vielä jonkin aikaa. Euroalueella se oli euroalueella 5,8 %. Inflaatiota vauhdittaa energian hinnan kehitys, jonka odotetaan jatkavan nousuaan. Suomessa talouskasvu hidastuu Suomen Pankin mukaan kuluvana vuonna 0,5–2 prosenttiin.

Venäjä vajoamassa syvään talouskriisiin

Venäjä on puolestaan vajoamassa syvään talouskriisiin, arvellaan Suomen Pankissa. Kriisi saattaa supistaa Venäjän taloutta tänä vuonna noin 10%, ja Venäjän tuonnin arvoa noin 50 %, kertoi SP tänään.

8 Comments

 1. Jarmo
  11.3.2022 14:56

  Se mikä €uvostoliiton talouteen vaikuttaa on asetettujen pakotteiden takapotku.

  Vastaa
 2. Juha
  11.3.2022 15:12

  Voisiko olla tänään se hieno päivä, jolloin USAn dollari menettää globaalin reservivaluutan aseman.. ja sitten helvetti pääsee valloilleen.

  Olli puhuu Scheißea. Kyllä tähän systeemiin oli puhallettu niin paljon ilmaa ennen tätä Ukrainan sotaa, että katastrofi vain odotti oikeaa hetkeä. Nyt on se hetki. Watch out.for this.. Mash up di place..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.3.2022 15:44

   En arvosta helvetin irti päästämistä, eikä Kiinan johtama maailma ole kiva paikka.

   Vastaa
 3. Obelix
  11.3.2022 15:15

  Kenen käsissä kriittiset alat ovat nyt?
  18.4.2020 09:00 Virpi Niemistö

  Huhtikuun 2019 lopussa Huoltovarmuuskeskuksen ja työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen omistama raakaöljytankkeri Mastera myytiin ilman julkisuutta ruotsalaiselle SEB-pankin tytäryhtiölle.

  Mastera-tankkeri on ainoa säännöllisesti raakaöljyä Suomeen tuova säiliöalus. Se on määritelty Suomen huoltovarmuuden kannalta tärkeäksi alukseksi.
  Nyt ruotsalaisomistaja määrää kriisitilanteessa aluksen tehtävät.

  Keväällä 2019 valmistunut lippueamiraali Bo Österlundin väitöstutkimus merenkulun huoltovarmuudesta toi esiin, että kriisitilanteessa ja poikkeusolosuhteissa vain Suomen lippuun voi luottaa.

  Huoltovarmuuskeskuksen mukaan Mastera-kaupasta ei tiedotettu, koska se on liikesalaisuus.
  Myöskään listaa yrityksistä, jotka on määritelty Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittisiksi, ei pääse lukemaan.

  Omistajaohjausministerit 2000-luvulla
  Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) 2000–2003
  Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) 2003–2007
  Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) 2007–2011
  Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) 2011–2013
  Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) 2013–2014
  Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) 2014–2015
  Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) 2015–2017
  Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) 2017–2019
  Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) 2019
  Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) 2019–

  https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kenen-kasissa-kriittiset-alat-ovat-nyt-1166547/

  Ps. Missä tilassa Suomen huoltovarmuus on Jykä Käteisen jäljiltä? Tarttis varmaan näin kriisin alla tehrä jotain muutakin, kuin lukea kansalaisille niitä loputtomia MADONLUKUJA…Vai pitäiskö kenties SITRASTA kysellä vähän neuvoja!!!!!!

  Vastaa
 4. Vaihtoehtoja on
  11.3.2022 16:35

  Niin, sodan jälkeen Suomi nousi taloudellisesti sillä että Suomen valtio valmisti tuotteita joita vietiin ulkomaille. Meidän kauppataseemme oli monet vuoden ylijäämäinen. Siksi meillä oli hyviä aikoja. Nyt alkaa olla taas sama juttu. nyt pitäisi Kotkan edusta öljesiintymä ottaa käyttöön ja alkaa poraamaan sieltä öljyä. jalostamohan meillä on jo olemassa ihan siinä vieressä. Ja se öljyesiintymä ulottuu jopa Suomen aluevesille.

  Tällä me saisimme energiatuotantomme melkolailla tasapainoon. Ne jotka haluavt pitää talonsa lämpöisinä ja ajella polttomoottoriautoilla, siihen on heillä mahdollisus. Ja he jotka haluavat pitää asuntonsa +15:sta ja kävellä/pyöräillä, heilläkin on siihen mahdollisuus.

  Ruuasta ei meille tule puutetta. Viljaa viedään Suomesta aina Argentiinaa ja Brasiliaan asti (selviää tullin tilastoista/Kesko) ja sieltä tuodan sitä suurissa laumoissa kasvatettua Agnuksen lihaa tänne. Jos vienti lopetaan ja se liha tuotetaan Suomessa, saadaan pelloille se lanta jolla vilja kasvaa. Mukaan pitää myös ottaa voimalaitosten tuhka, sillä monin paikoin Suomen pellot ovat liian happamat. Eräs tilallinen ajattaa tuhkaa tonnin hehtaaarille joka vuosi. Ja kyllä kasvaa.

  Pitää myös huomioida että luonnonmukaisella kasvatuksella ja kumppanuuskasveilla saadaan ilmasta typpeä peltoon noin 1tn/ha. Vain tyhmä maksaa siitä minkä voi saada ilmaiseksi:

  https://www.youtube.com/watch?v=uUmIdq0D6-A

  Kertomus konkurssin partaalla olevasta maaanviljelijästä ja miten hän selvisi ilman rahaa ja lannoitteita.

  Vastaa
 5. Obelix
  11.3.2022 19:01

  Vaihtoehtoja on….. Mistä sait päähäsi, että suomalainen viranomainen antaisi porausluvan öljylle – edes sieltä Kotkan edustan öljyesiintymästä, kun se samainen viranomainen sulki Suomen rajojen sisäpuolella olevan oman uraanikaivoksenkin?

  Uskokaa jo, että suomalainen poliittis-taloudellinen eliitti, ei poliittis-taloudellis-kansainvälisistä syistä halua/uskalla tehdä yhtään mitään itsenäistä energiarintamalla, koska se on niin sopinut kansainvälisten energiatoimittajien kanssa, lue; kansan pitää venyä ja maksaa, koska sille ei ole annettu muuta mahdollisuutta!

  Ps. Mieti sitä, että miksi Suomen Kansa on suomalaisten päättäjiensä listalla AINA listan viimeisenä! Ainoa mitä suomalainen päättäjä tarjoaa kansalaisille on ylihinnoiteltu patteriauto. Ironia piilee yksityiskohdissa: Valtaosalla suomalaisista ei ole vaaraa siihen, mitä on tarjolla

  Vastaa
 6. Ajat muuttuu
  12.3.2022 11:01

  Kun minä olen seurannut inflaatiota Suomessa ja laskenut sitä niistä tuotteista joita on ostettava jotta pysyy hengissä ja pystyy käymään töissä, niin koko Euron olemassaolon ajan se on ollut Suomessa >7%-yksikköä/vuosi. Ja se ei ole vähän se. Siis muistakaa: ruoka, polttoaineet, energia, kiinteistöverot, pakolliset vakuutukset, vaatteet. Vertailuun on otettu ylellissytarvikkeena huoltoaseman kahvi+munkki.

  Ei siis ihme että käteen jävän rahan ostovoima on lähes olematon. Vielä siirtymäajan markka-hinnoilla jäi palkasta helposti puolet säästöön. Kenellä jää nykyään nettopalkasta puolet säästöön?

  Vastaa
 7. Juha
  13.3.2022 07:05

  Niin Venäjä siirtyy ilmeisesti takaisin kultakantaan, joka on ollut globaali ”reservivaluutta” jo kauan ennen fiat dollaria. Loppuu vihdoin USAn siivellä eläminen.. Yhdysvaltain suurin vientituote on ollut inflaatio jo pitkään. Kultakanraan siirtyvät valtiot pistää dollarin syöksykierteeseen, ja muut fiat paperirahat samaan viemäriin myös, kuten euron.

  ”Russia’s gold—along with China’s—could form the foundation of a new monetary system outside of the control of the US.”

  https://www.theburningplatform.com/2022/03/12/heres-why-us-threats-against-russian-gold-reserves-mean-a-monetary-reset-is-imminent/

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top