Suomen ympäristökeskus selvitti kahden Saaristomerellä uponneen hylyn öljyriskejä

Suomen ympäristökeskus tutki tällä viikolla merentutkimusalus Arandan avulla kahta Saaristomerellä 1980-luvulla uponnutta alusta niiden öljyriskien takia. Hylyt makaavat 30-40 metrin syvyydessä keskellä Kihdin selkää, ja muodostavat öljypäästöuhan herkälle saaristoluonnolle.

Tutkimusalus ARANDA lähdössä Saaristomerelle 18.11.2019 kuva: Jorma Rytkönen

Hylyt sijaitsevat Ahvenanmaan maakunnan puolella ja ne on listattu Ahvenanmaan maakunnan öljyntorjuntasuunnitelmassa ongelmahylyiksi. Nyt toteutetun kartoituksen tavoitteena oli selvittää hylkyjen kuntoa ja asentoa merenpohjalla, sekä ottaa vesi- ja sedimenttinäytteitä hylkyjen lähiympäristöstä.

Hylyt upposivat vuosina 1985 ja 1987 hyvin lähelle toisiaan. Molemmilla on ollut lastina sokerijuurikkaita ja uppoaminen on johtunut luukut auki ajamisesta, jolloin alukset ovat ”hörpänneet” vettä ja uponneet, kertoo kehittämispäällikkö  Jorma Rytkönen Suomen ympärikeskuksesta.

Hylyt myös kuvattiin sukeltajien voimin, ja kuvista laaditaan 3D-mallit. SYKE selvittää aineiston pohjalta mahdollisuutta poistaa alusten polttoainetankeissa oleva öljy. Tutkimusretkellä mukana olleet Ilmatieteen laitoksen tutkijat mittasivat myös alueen hiilivetytaustapitoisuuksia ja osallistuivat virtausolosuhteiden määrittämiseen tulevaa mahdollista öljynpoisto-operaatiota varten.

sukeltajatpalaavat

Sukeltajat palaamassa hylyltä tutkimusalus ARANDAlle kuva: Harri Kankaanpää

Molemmissa hylyissä on n. 10 tonnia öljyä, kertoo Jorma Rytkönen. Tarkempi suunnitelma säiliöiden tyhjentämisestä tehdään keväällä ja tarkoitus on suorittaa tyhjennys 2020 syyskesällä, hän jatkaa.

Ympäristöministeriön käynnistämä vesiensuojelun tehostamisohjelman 2019–2023 tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila. Ohjelman toimilla vähennetään maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin, puhdistetaan hylkyjä öljystä, kunnostetaan vesistöjä sekä vähennetään haitallisia aineita kaupunkivesistä.

1 Comment

  1. Seppo
    17.3.2020 07:21

    Kuka edes välittää rasisti ahvenanmaalaisista, parempi myydä koko paikka Venäjän tukikohdaksi.
    Sitä voisi käyttää myös maahanmuuttajien integroitumiseen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top