Suomen Yrittäjät kertoivat koronavaikutusten helpottuneen, reformit ajankohtaisia juuri nyt

Yrittäjäcallupin vastanneiden mukaan enimmälle osalle yrittäjistä on koitunut haittoja koronapandemiasta ja sen aiheuttamista rajoitustoimista. Suomen Yrittäjien webbinaarissa tänään tarkasteltiin tilannetta ja yrittäjien mielialoja.

Toiveikkuutta on ilmassa, sillä harvemmat, kuin vielä huhtikuussa kysyttäessä, ilmoittavat harkitsevansa toimintansa keskeyttämistä.  Toukokuun lopulla vain 5% yrittäjistä kertoi yrityksensä kaatumisen olevan reaalinen vaara. Konkurssien määrässäkään ei ole ollut pelätynsuuruista nousua, mutta varsinainen vaaranpaikka on syksyllä, jolloin lykätyt maksut lankeavat suoritettaviksi.

Yrittäjäcallupiin vastasi noin 1000 yrittäjää, ja kysely tehtiin 19.-25.05. Kolme neljästä yrittäjästä kertoi koronan tuoneen ongelmia, 68%:lla oli myynti laskenut. Eniten myynnin romahduksesta kärsi ravintola-ala, vähiten haittaa oli koitunut rakennuspuolella.  Vuokriin oli hakenut helpotusta 15%, 10% oli sen saanut. Huhtikuussa oli 10% ilmoittanut myynnin loppuneen kokonaan, toukokuussa enää 6%:lla oli tämä tilanne.

Töissäolevan henkilöstön määrä on jo lähenemässä normaalitasoa, vaikka lomautettuja on 223 000, irtisanottuja 20 000 ja yt:n piirissä 528 000. Yleisin syy yrittäjälle kääntyä pankkinsa puoleen koronatilanteessa on ollut lykkäyksen hakeminen lainanmaksuun. Puolet yrittäjistä kertoo, etteivät usko tukijärjestelyjen auttavan koronakriisin ylitse.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula esitteli toimenpidelistan rakenneuudistuksista, joiden oikea toteuttamis-ajankohta olisi juuri kriisiaika.  Suomen työmarkkinalainsäädäntö on yhä 70-luvun säädöissä, ja Makkulan mukaan olisi jo aika tehdä korjauksia.  Ensimmäiseksi määräaikaisia työmarkkinalain muutoksia tulisi jatkaa tämän vuoden loppuun.  Suomalainen lomautuskäytäntö auttaa irtisanomisten välttämistä, muistutti Makkula.  Lomautuskäytäntöjen joustavuutta tulisi vielä kehittää.

”Yt-lain soveltamisrajaa pitäisi nostaa 50 työntekijään nykyisestä 20 työntekijän rajasta, ja helpottaa määräaikaisten työsopimusten käyttöä”, täsmentää Makkula. Yrityksissä tulisi sallia myös määräaikainen poikkeaminen TES:stä, jos asiasta on yhteisymmärrys yrittäjän ja työntekijän kesken. Jos ei ole, silloin toimitaan TES:sin mukaan. Tässä joitakin Makkulan reformiehdotuksia.

Suomalainen erikoisuus on myös ansiosidonnainen työttömyysturva: Kaikki työttömyysvakuutuksen piirissä olevat eivät sitä saa, vain kassoihin kuuluvat, muistutti Makkula. Kun maksetuista ansiosidonnaisista katetaan vain 5% kerätyillä kassojen jäsenmaksuilla, tilanne luo epätasa-arvoa. Makkula ehdottaa edun laajentamista kaikille työttömille.

Eräs kriisitilanteessa korostuva tekijä on maksuhäiriömerkintöjen vaikutus: Yrittäjä saa nimensä listalle kun maksu viivästyy, ja leima haittaa toimintaa kohtuuttoman pitkään.  Makkula ehdottaa merkintöjen säilytysajan lyhentämistä, ja myös perintäkulujen kattoa. Pikavippien korkokatto tulisi ulottaa kuluttajien lisäksi myös yrittäjiin.

Arvonlisäveron alarajan nostamista olisi syytä harkita, ja kotitalousvähennyskin voidaan palauttaa entiselle korkeammalle tasolle. Lainsäädännöllisiin muutoksiinkin olisi hyvä saada tolkkua, niin että niiden tulevat vaikutukset yritystoimintaan otettaisiin paremmin huomioon jo valmisteluvaiheessa. Ravintoloiden aukiolo-aikojen rajoittamisesta Makkula totesi, etteivät valtakunnalliset määräykset aina vastaa paikallista tilannetta. Kun kyseessä on varsin raskas pakkotoimi, -yritysten toiminnan kielto, sitä pitäisi käyttää harkitummin ja täsmällisemmin, minimoiden yrittäjille koituvat haitat.

3 Comments

 1. Ei koronan vaan terveiden karanteenin vaikutus
  29.5.2020 13:41

  TV-ohjelmointi on ilmeisesti saman toistolla hitsannut sanoille uudet väärät merkitykset ja sekoittanut rokotteilla ja fluorilla tyhmennetyt geneettisesti älykäät suomalaispäät. Eikö kukaan näe ettei korona ole yrittäjiin vaikuttanut. Hyödytön terveiden karanteeni on ainut talousongelmien syy. Koko soppa olisi vältetty jo ennalta, ellei vanhaa halpaa koronan ja muut flunssat sekä ehkäisevaä että parantavaa lääkettä HCL (hydroxychloroquine) olisi salattu, mikä jatkuu edelleen. Lääkesalaajat ovat syyllisiä jokaiseen korona ja flunnsakuolemaan oli syy sitten virus tai bakteeri. Kysyin uteliaisuudesta lääkettä apteekista ja minulle vastattiin kuiskaamalla, etteivät muut asiakkaat kuulisi, että vain reseptillä että sitä riittäisi koronapotilaille. Myöhemmin testasin uudestaan ja sama apteekki sanoi ettei sitä saa myydä ilman reseptiä, koska sitä (koronan sekä ehkäisevää että parantavaa lääkettä) ei sitten riittäisi reumapotilaille. Onko meillä reumakriisi? Apteekin mukaan meillä Suomessa HCL ei käytetä vanhuksia tappavan koronan/muiden flunssien ehkäisyyn/parannukseen vaan ainoastaan reumaan. Funtsikaa hetki – joku tapattaa lääkepimityksellä suomalaisia vanhuksia ja pyrkii pitkittämään koko turhaa taloustuhon tuovaa koronateatteria. El Salvadorin presidentti paljasti ehkäisevänsä itse tartunnat HCL avulla kuten Trump, ja että suurin osa maailman johtajista tekee samoin:
  https://www.thegatewaypundit.com/2020/05/president-el-salvador-announces-taking-hydroxychloroquine-says-world-leaders/?utm_source=Email&utm_medium=the-gateway-pundit&utm_campaign=dailypm&utm_content=daily
  These people are stupid. WWG1WGA

  Vastaa
  1. Useful Idiot
   29.5.2020 22:25

   Oliko rikollinen Big Pharma korruptiorahoineen takana, kun arvostettuna pidetty tiedejulkaisu Lancet julkaisi valheellista negatiivista tietoa klorokiinistä?

   ”Scientists, MDs Rip Anti-Chloroquine Study Published In The Lancet ”,
   https://www.technocracy.news/scientists-mds-rip-anti-chloroquine-study-published-in-the-lancet/

   Klorokiinia kun ei voi patentoida, niin siitä ei voida nyhtää Big Pharman mahtavaa kassaa paisuttavaa kiskurihintaa, kuten Big Pharman PATENTOIMISTA synteettisistä myrkyistä yleensä, joiden virallisen totuuden mukainen yleisnimike on ’lääke’ (joiden myrkyllisyyttä peitellään kaunistellusti sanalla sivuvaikutus).

   Vastaa
 2. Jotain järkeä
  29.5.2020 18:19

  Ehkä yrittäjien tulisi miettiä omaa yrittäjän riskiä? Ei voi huutaa koko kansaa apuun, jos oma yritys ei menesty. Eihän minunkaan tarvii maksaa palvelusta, jota en käytä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top