Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelma: Julkista sektoria on kavennettava

Suomen Yrittäjät ovat tänään julkaisseet oman kuntavaaliohjelmansa, muistuttamaan äänestäjiä ja ehdokkaita yrittäjille tärkeistä asioista.

Kymppilistaan tiivistyvät yrittäjien kuntapäättäjiltä toivomat asiat:

 1. Julkista sektoria on kavennettava, jos halutaan jotain jakaakin.
 2. Elinkeinopolitiikka on kunnan ja yritysten vuoropuhelua. Sitä tarvitaan.
 3. Valtuuston kannattaa tarkistaa, miten päätökset vaikuttavat yrityksiin.
 4. Nopea kaavoitus ja lupapalvelut auttavat yrityksiä pärjäämään.
 5. Kunnan yrityksiltä kaipaamat tiedot voitava antaa sähköisesti yhdessä paikassa.
 6. Etätöiden yleistyminen on monelle kunnalle mahdollisuus.
 7. Kilpailutuksissa muistettava pienet yritykset.
 8. Vähemmän kuntayhtiöitä, enemmän paikallista yrittäjyyttä!
 9. Yritykset mukaan tuottamaan palveluita.
 10. Koulutus nykyaikaan, nuorille oppia yrittäjyydestä.

Tiedote kiinnittää huomiota mm. kuntien toimintaan luontevammin yrittäjän toimesta toteutuvissa asioissa, vaikka samassa kunnassa voi olla alalla toimivia yrityksiä. Esimerkkina mainitaan pesulat ja ruokapalvelut, ja jossain kunnassa on kunnallinen kukkakauppakin. Julkisen sektorin rönsyily vie veroja kuntaan maksavalta yrittäjyydeltä elintilaa, eikä ainakaan vähennä verorasitusta.

– Suomessa julkinen sektori on levittäytynyt niin laajalle, että se vie pohjaa pois kansantalouden vaurastumiselta. Kunnan on keskityttävä ydintehtäviinsä ja tunnustaa pienten ja keskisuurten yritysten merkitys. Kuntien on luotava edellytykset kehittyvälle ja käytännönläheiselle yritystoiminnalle. Vain siten kilpailukyky paranee kestävästi kunnan omista lähtökohdista, kertoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajs Anssi Kujala yrittäjien tiedotteessa tänään.

Kysyttäessä julkisen sektorin palveluja tuottavan osan, suorittavan portaan, ja hallinnon suhteesta Kujala vastaa Extrauutisille:

– Suomessa väestön ikääntymisestäkin johtuen tarvitaan pelkästään sote-alalle lähivuosikymmeninä 200 000 työntekijää. Meidän on pakko pystyä tehostamaan hallintoa, että työntekijöitä ja varoja riittää tuottamaan palveluja, Kujala korostaa.

Kujalan mukaan oleellista on myös se, että tulevaisuudessa yhä suuremman osan sote-palveluista tuottaa yksityinen sektori.
– kuntien kannattaa vertailla nyt eri tuottajien kustannuksia ja valita hinta-laatusuhteeltaan paras tuottaja. Uskon pk-sektorin yrittäjien pärjäävän tässä kisassa. Tämä mahdollistaa myös verotuksen tason pitämisen kohtuullisena.

 
 

Mikä Suomessa maksaa?

4 Comments

 1. Tyhjäntoimittajat
  17.11.2020 17:02

  Nytkö vasta nämäkin saavat suunsa auki?
  Olis pitäny saada jo vuosikymmeniä sitten.

  Vastaa
 2. Minä
  17.11.2020 18:23

  Ylisuuri virkamieskuntahan olisi se ensimmäinen purettava. Ne eivät tuota muuta kuin papereita toisilleen. Palveluiden tuottaminen sentään antaa vastinetta veronmaksajille.

  Vastaa
 3. juha.
  17.11.2020 18:49

  Oikea periaate Suomen ”Mammutti tautiin”, jossa pienimmissäkin kunnissa on sen seitämänsataa byrokraattia, joille on täytettävä 50 ”formaatia” siitä, että saa laittaa aurinkokellon pihaansa.
  On selvää, että täytyy olla jotain rotia kaikessa pitää olla, varsinkin kaupungeissa, mutta silti… Mutta tiedämmehän mitä sosiaalidemokratia, kommunismi ja ent. Neuvostoliiton naapuruus teettää.
  Kaikki mikä on tavallaan ”kivaa”. Johtaa lopulta kokonaisen suurvallankin bankrottiin niin aineellisesti kuin henkisestikin. Ja tämä vain siksi, ettei ainoakaan valtio ole tässä maailmassa yksin, vaan sen on kilpailtava joko hyvässä tai pahassa toisten valtioiden kanssa!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.11.2020 11:12

   Suomeen rakennettiin 1600-luvulta alkaen kuninkaallinen ruotsalainen byrokratia. 1809 jälkeen Rankasta Venäjälle kopioitu keisarillinen byrokratia. 1970-luvulta alkaen vasemmiston virkaläänitykset, mutta byrokratia ei ollut vieläkään tarpeeksi mittava: On rakennettu yhdistyksiin (”kolmas sektori”) kettutyttöjen ja polttopullopoikien vihreä imperiumi. Näinpä verot kiristyy.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top