Suomenlahden merivartioston sukellusleirillä tehtiin historiallisesti merkittäviä löytöjä

Rajavartiolaitoksen alainen Suomenlahden merivartiosto järjesti sukellusleirin Kotkassa viikolla 22. Leirin aikana harjoiteltiin mm. viistokaikuluotaimen ja sukellusrobotti ROV:n käyttöä. Kurssi suoritettiin merialueella jossa on monia Kustaa III:n sodan aikaisia hylkyjä. Tämän vuoksi kurssi toteutettiin yhteistyössä Museoviraston ja Merikeskus Vellamon kanssa. Harjoituskohteiksi valittiin muutamia tunnettuja hylkyjä, sekä luodattiin alueita joissa saattoi olla ennestään tuntemattomia hylkyjä.

Harjoitus tuotti odottamattoman hienoa tulosta, kun viistokaikuluotaimen ja sukellusrobotti ROV:n avulla sukeltajat löysivät kaksi tuntematonta hylkyä. Näistä ensimmäinen on noin 38 metriä pitkä alus, mahdollisesti ruotsalainen fregatti. Karttalähteiden perusteella hylyn löytöpaikalle tiedetään upotetun suurikokoinen alus väyläesteeksi Ruotsinsalmen ensimmäisen meritaistelun aattona vuonna 1789. ROV:n kameran ottamista kuvista näkee aluksen kyljessä olevat kirveellä isketyt reiät sekä kivillä täytetyn rungon. Toinen löydetyistä aluksista on 20 metriä pitkä puualus. Arkistolähteet mainitsevat että Ruotsinsalmen ensimmäisessä taistelussa hylyn sijaintipaikan läheisyyteen olisi uponnut venäläinen alus. Näiden uusien löytöjen lisäksi merivartiosto tutki tunnetun venäläisen fregatin St. Nikolain hylyn lähettyvillä olevan puurakenteen joka osoittautuikin n. 15 metriä pitkäksi alukseksi.

1 Comment

  1. Kukkiva Tölli
    7.6.2019 23:42

    Jaaha, eihän siitä ole kuin vain ~50 vuotta, kun olin vastaavanlaisella sukelluksella Pirttisaaren merivarioaseman seudulla katselemassa, mitä saksalaisilta jäi heidän lähtiessään Suomesta. Ei ollut robotteja, vaan alas mentiin ja käsikopelolla löydettiin, mitä löydettiin. MS Beata oli aluksemme ja kävimme myös vkl. tansseissa jollakin lähistön rantalavalla. Sellainen kiimainen nöösipoika olin, yritystä kyllä oli, vaan ei menestystä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top