Suomenlahden merivartioston vuosi 2018 – tehtävämäärät kasvoivat maalla ja merellä

Ulkorajaliikenteen voimakas kasvu Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamassa, laittomaan maahantuloon ja asiakirjojen väärinkäytöksiin liittyvät tutkinnat sekä lisääntyvä kansainvälinen rikostorjuntayhteistyö olivat vuoden kuluessa vartioston keskeisiä tehtäviä maalla. Merellä puolestaan meripelastustehtävien määrä kasvoi pitkän ja lämpimän kesän vuoksi.

Suomenlahden merivartioston vuosi lukuina

Rajatarkastuksia ulkorajan ylittäneille henkilöille6 064 800 tarkastusta (+16%)Pääsyn epääminen ja käännyttäminen602 kpl (+34%)
Käynnistetyt esitutkinnat1 307 kpl (+23%)Havaitut asiakirjaväärennykset587 kpl (+53%)
Meripelastustehtävät805 kpl (+6%)Merelliset avustustehtävät88 kpl (+14%)
Virka-apu muille viranomaisille3796 h (+96%)Ensihoitotehtävät saaristossa135 kpl(-59%)
Partiointia merellä17 580 h (+0,7%)Partiointia maalla18 972 h (+10%)

Rajanylitysliikenne

Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkorajaliikenteen kasvu jatkui vuonna 2018 edellisvuoden tapaan voimakkaana ja vuoden aikana avattiin useita uusia lentoreittejä eri maanosiin. Ulkorajaliikenne kasvoi yhteensä 19 % kokonaismäärän ylittäessä ensimmäistä kertaa yli 6 miljoonaa matkustajaa.

Lentoasemalla yli 40 % ulkorajan kokonaismatkustajamäärästä käytti rajatarkastusautomaatteja ylittäessään ulkorajan (+21 %). Kasvun taustalla olivat muun muassa Rajavartiolaitoksen ja Finavian tehostettu matkustajaohjaus ja lentomatkustajien positiiviset kokemukset automaattien aikaisemmasta käytöstä.

Helsingin satamassa ulkorajaliikenne kasvoi 22 % edellisvuoteen verrattuna kokonaismäärän ollessa 248 269 matkustajaa. Kasvu selittynee pitkälti operoivan varustamon edelliseen vuoteen tekemillä, matkustajia paremmin palvelevilla aikataulumuutoksilla.


Lisääntyneet matkustajamäärät ulkorajalla ovat lisänneet rajatarkastuksiin liittyviä jatkotoimenpiteitä, kuten käännyttämisiä ja pääsyn epäämisiä, joita oli yhteensä 602 kappaletta (+ 34 %).

Rikostorjunta

Vuoden 2018 aikana Suomenlahden merivartiostossa käynnistettiin yhteensä 1307 esitutkintaa (+24 %).

Esitutkintoja ydinaluerikoksista käynnistettiin seuraavasti:

  • Törkeä ihmiskauppa 1 kpl
  • Laittoman maahantulon järjestäminen 42 kpl
  • Törkeä laiton maahantulon järjestäminen 19 kpl
  • Väärennysrikos (kaikki tekomuodot) 214 kpl

Kansainvälinen rikostorjuntayhteistyö on rajanylitysliikenteeseen liittyvissä rikostutkinnoissa keskeisessä roolissa. Tärkein yhteistyökumppani rikostorjunnassa on Euroopan Unionin lainvalvontavirasto Europol, joka koordinoi jäsenvaltioiden välistä tiedonvaihtoa. Kuluneen vuoden aikana tietojenvaihto Europolin kanssa oli lähes päivittäistä.

Merellistä turvallisuutta ylläpidettiin myös tarkastamalla merellä liikkuvia aluksia ja niiden kuljettajia 4199 kertaa (+2 %) ja niiden seurauksena havaittiin 259 vesiliikennerikkomusta ja 84 vesiliikennejuopumusta.

Meripelastus- ja muu pelastustoiminta

Merivartiosto johti 2018 aikana yhteensä 870 meripelastustehtävää (+13 %). Tapahtumamäärien kasvu selittyy pääosin lämpimän sään vuoksi edelliskesää vilkkaamalla huviveneilyllä. Meripelastustoimen hätätilanteeksi määritettiin 82 tapahtumaa ja meripelastustoimien kohteena oli yhteensä 2029 henkilöä (+6 %). Kohdealuksena oli huvialus 696 tapahtumassa ja kauppa-alus 73 tapahtumassa. Kaikkiin meripelastuksen hätätilanteisiin kyettiin osoittamaan apua. Rajavartiolaitoksen yksiköiden toiminta-aika merellä oli 910 tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top