Suomessa katoaa jopa 10.000 tonnia jäteöljyä vuosittain

Ympäristöministeriö sekä Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry tiedottavat:
Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä, esimerkiksi autojen, traktoreiden ja koneiden käytettyjä voiteluöljyjä, jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle arviolta jopa 10 000 tonnia vuosittain. Todennäköisesti ainakin osa tästä jäteöljystä päätyy laittomasti poltettavaksi tai ympäristöön. Tavoitteena on saada mahdollisimman suuri osa jäteöljystä kierrätettäväksi ja sitä kautta uudelleen hyötykäyttöön.

Suomessa myydään voiteluaineita vuosittain noin 60 000-80 000 tonnia. Käytetty voiteluöljy pitäisi kierrättää, jolloin siitä voidaan valmistaa jälleen uutta voiteluöljyä. Vuosina 2010-2016 Suomessa kerättiin ja käsiteltiin jätteenkäsittelylaitoksissa vuosittain keskimäärin 36 000 tonnia jäteöljyä.

Osa voiteluaineista kuluu tai palaa käytössä kokonaan tai osittain. Markkinoilla olevia voiteluaineita päätyy myös koneiden viennin seurauksena ulkomaille. Lisäksi jäteöljyä poltetaan teollisuuslaitoksissa, joilla on ympäristölupa jäteöljyn polttoon ja asianmukaiset savukaasujen puhdistuslaitteet. Jonkin verran jäteöljyä on myös viety EU:n jätteensiirtoasetuksen mukaisesti Ruotsiin ja Saksaan. Suomeen on kuitenkin tuotu enemmän jäteöljyä kuin sitä on viety ulkomaille.

”On arvioitu, että vuosittain noin 10 000 tonnia jäteöljyä jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle, mutta arvio on vain suuntaa antava. Todennäköisesti osa tästä jäteöljystä hävitetään laittomasti. Jäteöljyä saattaa olla myös esimerkiksi yritysten tai kotitalouksien varastoissa”, ympäristöministeriön asiantuntija Eini Lemmelä toteaa.

”On kuitenkin mahdotonta varmasti tietää, mitä lailliseen käsittelyyn päätymättömälle jäteöljylle tapahtuu. Jäteöljyn polttaminen ilman ympäristölupaa, kaataminen maahan tai vesistöön, päästäminen viemäriin tai jättäminen ympäristöön on laitonta”, Lemmelä sanoo.

Tavoitteena nostaa kierrätetyn jäteöljyn osuus 80 prosenttiin

Jäteöljy voi ympäristöön päästessään pilata maaperää tai pinta- tai pohjavesiä. Yksi litra jäteöljyä riittää esimerkiksi pilaamaan miljoona litraa vettä. Jäteöljyn laittomasta polttamisesta pääsee ilmaan haitallisia aineita ja pienhiukkasia. Ne heikentävät lähiympäristön ilmanlaatua ja kulkeutuvat maaperään ja vesistöön.

”Maatilat, korjaamot ja pienteollisuus ovat avainroolissa kierrätyksen suhteen, sillä ne vaihtavat autoihin, traktoreihin ja erilaisiin koneisiin paljon öljyjä. Jäteöljyjen keräyksestä ja kierrätyksestä huolehtivat yritykset neuvovat toimijoita säilytyksen ja keräyksen järjestämisessä. Jätealan yritykset ovat sitoutuneet vastuulliseen keräykseen ja kierrätykseen valtakunnallisesti”, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n asiantuntija Katja Moliis sanoo.

Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry ja ympäristöministeriö solmivat maaliskuussa 2019 green deal -sopimuksen valtakunnallisen öljyjätehuollon kehittämisestä. Sopimuksen tavoitteena on tehostaa jäteöljyn keräystä koko Suomessa ja lisätä jäteöljyn kierrätystä.

Tavoitteena on kierrättää 80 prosenttia kerätystä ja käsitellystä jäteöljystä. Vain kierrätykseen kelpaamaton jäteöljy päätyy poltettavaksi, sekin laitoksille, joilla on tarvittavat ympäristöluvat.

Voiteluöljyä voi valmistaa raakaöljystä tai puhdistetusta jäteöljystä. Öljyn kierrättämisen ansiosta raakaöljyä tarvitaan vähemmän. Lisäksi voiteluöljyn valmistaminen raakaöljystä aiheuttaa enemmän päästöjä kuin voiteluöljyn valmistaminen puhdistetusta jäteöljystä. Kierrätyksellä säästetään siis uusiutumattomia luonnonvaroja sekä vähennetään päästöjä ja ympäristöhaittoja.

Näin huolehdit jäteöljystä oikein

Yritykset ja maatilat

– Kerää jäteöljy tiiviiseen tynnyriin, konttiin tai säiliöön, jossa ei ole muita aineita. Jätealan yritykset neuvovat yrityksiä tarvittaessa.
– Älä sekoita erilaisia öljyjä keskenään.
– Älä sekoita jäteöljyyn muita jätteitä tai aineita.
– Voit tilata jäteöljyn noudon jätealan yritykseltä, joka huolehtii puolestasi öljyn kierrättämisestä ja kierrätykseen kelpaamattoman jäteöljyn hävittämisestä.
– Oikein säilytettyjen, suurien jäteöljyerien nouto voi olla ilmainen. Voit tarkistaa asian lähimmästä jätealan yrityksestä.

Kotitaloudet sekä maa- ja metsätalouden pienet jäteöljymäärät

Kotitaloudet voivat toimittaa jäteöljyn kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Lähimmän pisteen voi katsoa esimerkiksi osoitteesta www.kierratys.info
Maa- ja metsätaloudessa syntyvän jäteöljyn voi toimittaa kunnan vastaanottopisteeseen, jos jäteöljyn määrä on pieni.

3 Comments

 1. Juuso
  11.5.2019 13:30

  Joo. Jäteöljyn hyötykäyttö on vain sallittu tietyllä suurilla firmoilla. Ei tavis kansalainen saa siitä hyötyä. Mulla on talossani moniöljypoltin keskuslämmityksessä. Menee kioskien friteerausöljyistä jäteöljyihin, eikä maksa mitään.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.5.2019 14:28

   1970-luvulla joku perusti muistaakseni Lempäälään krakkauslaitoksen, joka olisi ostanut Suomen jäteöljyt ja tuonut ne takaisin markkinoille puhdistettuna ja käsiteltynä, uutena moottoreiden voiteluöljynä, tai sitten myynyt öljy-yhtiöille lisäaineistettavaksi ja kuluttajille markkinoitaviksi. Toiminta oli laskelmien mukaan taloudellisesti kannattavaa, ilman tukiaisiakin. Nyt mm. risurallia metsistä voimalaitoksiin ja tuulivoimaa tuetaan rasjkaasti. -Nehän eivät ole itsekannattavia lainkaan.

   Jäteöljyn käsittelylaitos kaadettiin virkamiestoimin: Laittomalla päätöksellä soveltasa paneastialakia. Päätös toki meni nurin, mutta laitoksen pääomat olivat jo loppu. Kävin paikalla katsomassa tyhjää ja hiljaista tehdasta. Näin Suomen huoltovarmuus tuhotaan.

   Vastaa
 2. Jussi
  11.5.2019 17:31

  Järteöljyn kierrätyksestä tuskin tulee sääntöpohjalta kattavaa, ellei se ole myös helppoa ja kannattavaa puuhaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top