Suomessa löytynyt ensimmäinen Etelä-Afrikan omikronvariantti BA.5

Turun Yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut tautitapauksessa koronaviruksen Omikron BA.5-variantin, niin sanotun Etelä-Afrikan muunnoksen  Varsinais-Suomessa.

Tapaus on ensimmäinen Etelä-Afrikan omikronvariantti-löydös Suomessa, kertoo kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Tytti Vuorinen Tyksistä. Virusvariantti todettiin suomalaiselta matkustajalta, joka palasi vapun aikaan Väli-Amerikasta.

Kaksi uutta koronavirusvarianttia, BA.4 ja BA.5), löytyivät vuodenvaihteen tienoilla Etelä-Afrikasta, ja tänään 60–75 % sikäläisistä uusista tartuntatapauksista on näitä muunnoksia. BA.4 ja BA.5 omaavat mutaatiota, jotka säätävät viruksen tartunnan kannalta tärkeää piikkiproteiinia. Näitä kahta varianttia löytyy jo yli kymmenestä maasta: Euroopasta ja Pohjois-Amerikassa. Portugalissa BA.5:n osuus on noin 40% uusista tartunnoista, kertoo Extrauutisten toimittaja lääk.tri Mikko Paunio

Variantti välttää vasta-aineet

Rokotteen tejo variantti BA.5:ttä vastaan ei ole hyvä, mutta se on yleensä lieväoireinen. Riskiryhmäläisille BA.5-variantti on vaarallinen.

Mutaatiot saattavat myös auttaa virusta väistämään immuunipuolustusta estämällä vasta-aineiden sitoutumista virukseen: Näiden varianttien nopea leviäminen saattaa liittyä juuri kykyyn piiloutua vasta-aineiden hyökkäykseltä. Vasta-aineet voivat olla peräisin potilaan aiemmin sairastamasta koronatartunnasta, tai seurausta hänen ottamastaan rokotteesta.

Ei ankarampaa tautimuotoa

Etelä-Afrikassa sairaalahoitoa vaativien korona-potilaiden määrä on noussut jyrkästi, mutta tutkijat eivät ainakaan tällä hetkellä usko, että uudet variantit aiheuttaisivat alkuperäistä omikronmuunnosta ankaramman taudin. Taudin pahemman muodon tapausten kasvu Etelä-Afrikassa voi olla myös seurausta tartuntojen määrän kasvusta.

Kyseistä omikron-varianttia on raportoitu maailmassa noin 760 tapausta 19 maasta. Pohjoismaissa on ollut yksittäisiä löydöksiä. Euroopassa, muun muassa Portugalissa ja Saksassa, on lisääntyvästi omikron BA.5-löydöksiä. Rokotteen teho tautia vastaan ei ole hyvä, mutta rokote kuitenkin suojaa vakavalta tautimuodolta.

6 Comments

 1. pöh
  18.5.2022 21:03

  ”Rokotteen tejo variantti BA.5:ttä vastaan ei ole hyvä”

  En oikeen enää tiedä mitä tässä pitäisi sanoa?
  Jokainen on itse tehnyt päätöksen ottaako näitä ”koronarokotteita” ?
  Minä en ole ottanut ainottakaan, ja olen ollut paljon terveempi kun kaverit jotka on ottanut.
  4 ”rokotetta” ottaneilla on jatkuvasti jotain tautia päällä.

  Vastaa
 2. Supervariantti
  18.5.2022 22:19

  ”Eikä tässä kaikki. Kaksi muuta uudentyyppistä ja mahdollisesti omikronista syntynyttä varianttia (BA.2.12 ja BA.2.12.1) ovat yleistymässä Yhdysvaltain itärannikolla, erityisesti New Yorkin osavaltiossa. Näistä kenties ikävämpi BA.2.12.1 kantaa uudentyyppistä L452Q-mutaatiota (leusiini -> glutamiini), joka ilmeisesti tekee viruksesta aiempia variantteja tarttuvamman ja joka myös antaa sille suojaa vasta-aineita vastaan. Vielä julkaisemattomien tietojen mukaan ainakin pari tuhatta amerikkalaista ja kanadalaista on ehtinyt saada näiden uusien muunnosten aiheuttaman tartunnan vuonna 2022.”

  – Terveysportti / Duodecim

  Eikä tässä vielä kaikki… Millainen mielipuoli täytyy olla, että jaksaa jauhaa jatkuvaa sontaa giganttisen megahypersuperhyper tarttuvasta koronasta, joka saa aina vaan supertarttuvampia muotoja, jotka ovat megalomaanisen tarttuvampia kuin edeltäjänsä? Rahasta varmaan sekä maineesta, kunnianhimosta ja pätemisen tarpeesta ja vallanhimosta? Yksi karvanapainen maailmanjärjestys.

  Vastaa
 3. Ei mitään hätää
  19.5.2022 11:30

  Eiköhän kaikilla koronan sairastaneilla ole hyvä tai erinomainen vastustuskyky tätä eriantia vastaan. Rokotetuilla se on vaan vähän huonompi.

  Vastaa
 4. Zardex
  19.5.2022 13:52

  Johan on tylsä variantti. Olisi ollut hauksempi kehittää tarina deltan ja kronkelin yhdistelmästä, deltakronkelista.

  Vastaa
 5. Marjaana
  19.5.2022 23:15

  Mikä nyt on kun edelleen jatketaan valhenarratiivin ylläpitoa. Ja miksi täällä ei enää mene asialliset viestit läpi, mitä?

  Mitään yksilöllistä ”covid-19 virusta” ei ole edelleenkään löydetty, eristetty, saati kuvattu mikroskoopilla. Valtamedian kuvissa on tavallisia eksosomeja joita solut vapauttavat kun ihminen on jopa vain stressaantuneessa tilassa.

  Mutta uutisoitte että Suomessa on löytynyt jokin omikron variantti jostakin sellaisesta jota ei vaikuta olevan olemassakaan? Lisääntynyt säteily saa ihmiset sairastelemaan kaiken pelkouutisoinnin ohella.

  Nuo testaamattomat ”rokotteet” ovat nostaneet ensi kertaa kuolintilastot huippulukemiin. Ennen rokotteita ”pandemia-aikana” oli Suomessa jopa alikuolleisuus tilastoissa.

  Vastaa
 6. Omikron antaa hyvän luontaisen immuniteetin
  20.5.2022 00:40

  Omikron nuha kannattaa sairastaa ja se antaa hyvän ja laajan luontaisen immuniteetin, lähteen USA:n erikoisjoukot mukaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top