#Suomettuminen mainittu läntisissä huippukokouskommenteissa

Arvovaltainen Washington Post otsikoi jo 30.06. hyvin jyrkillä sanavalinnoilla, ”Trump wants finlandize United States”. Tämä on jotain aivan muuta, kuin se Suomen kuvan vahvistuminen neutraalina neuvottelualustana, josta olemme iloinneet. USA:n ja Venäjän johtajien Helsingin-tapaamista onkin Suomen ulkopuolella arvioitu kriittisemmin, kuin meillä.

Eilen (11.07.) brittiläinen Guardian julkaisi suomettumis-kriitikkona profiloituneen kirjailija Sofi Oksasen pitkän kolumnin, joka vahvistaa epäilijöiden näkemyksiä: ”A Soviet shadow looms over the Putin-Trump summit in Helsinki.” Suomettuminen on tullut takaisin kansainvälisen politiikan kieleen, ja Suomelle hyvin harmillisella hetkellä.

Ennenkuin tarkastelemme, onko epäilijöiden aavistuksissa pihviä, muistutamme että myös Vladimir Putin on saanut Venäjän konservatiivisilta piireiltä kritiikkiä arvellusta liiasta myöntyvyydestä Trumpia kohtaan. Epäilijät muistelevat George W.Bushin ja Mihail Gorbatshovin tapaamisia Maltalla ja Reykjavikissa, tulkiten ne Venäjän tappioiksi.

Suurvaltajohtajien kahdenkeskiset tapaamiset ovat aina tietyllä tavalla riskipeliä: Kun asioita ratkotaan tiiviiseen tahtiin, -ja nämä ovat isoja asioita, saattaa henkilökohtaiset vahvuudet ja heikkoudet vaikuttaa tuloksiin. Itäeurooppalaiset tuskin voivat unohtaa Franklin D. Rooseveltin hyväuskoisuutta Jaltalla ja Postdamissa.

Washington Postin kolumnisti, Venäjän hyvin tunteva historioitsija Max Boot, määrittelee #suomettumisen:

Finlandization. The process whereby a country is induced to favor, or refrain from opposing, the interests of a more powerful country, despite not being politically allied to it.

Suomettuminen: Prosessi jonka kautta maa on johdateltu suosimaan jonkin voimakkaamaan maan intressejä, tai pidättäytymään vastustamasta niitä, olematta sen poliittinen liittolainen.

Boot pitää Helsinkiä erityisen sopivana 16.07. huippukokouksen paikaksi, ei ETYK:n tai perinteisen suomalaisen puolueettomuuden ansiosta, vaan juuri suomettumisen. Hyvää arvosanaa emme ole näemmä saamassa?

Kun Bootin käyttämä otsikko, ”Trump wants finlandize United States”, on noinkin rankka, hänen huomiollaan Trumpin neuvonantajien kaikkoamisesta on hyytävä sävy:

”Valtiosihteeri Rex Tillerton, kansallinen turvallisuusneuvonantaja H.R. McMaster ja talousneuvonantaja Gary Cohn ovat poissa, ja henkilöstöpäällikkö John F. Kelly on lähdössä, ja puolustusministeri Jim Mattis on mariginaalissa, trumppaamiselle (trumpiness) ei ole enää rajoituksia.”

Ollakseen eräässä USA:n arvovaltaisimmassa lehdessä, nämä sanat ovat hyvin jyrkkiä, -ja pahaenteisiä. Kyllä, Boot mainitsee kolumninsa lopuksi ”Manchurian kanditaatin”, mutta toteaa ettei Donald Trump toki ole sellainen. FDR:iin Boot ei viittaa.

WP käytti kolumnistiaan, Guardian tukeutui suomalaiseen kirjailijaan kertoakseen englanninkielisen median lukijoille jotain, minkä kertomattajättämisestä heitä ei sitten päästä moittimaan. Onko kuva huippukokouksen riskeistä sitten näin synkkä? Siihen emme ota kantaa, tehtävämme on kertoa mistä maailma keskustelee.

Kysymys, päätetäänkö 16.07. Euroopan kohtaloista eurooppalaisten päiden yli, on tullut julki useallakin kommentaattorilla, ja Vjatseslav Molotovin ja Joachim Ribbentropin haamujen visualisoidaan katselevan nykymenoa pilven päältä. -No, siis sieltä missä ovat, missä se lieneekään.

Aamulehti tänään:

Diplomaatin mielestä Trump on luonut tilanteen, jossa Putinin on mahdollista ”käydä kauppaa” Naton laajentumisella Yhdysvaltojen kanssa.

–Putin voi jollain tavoin ostaa Trumpilta lupauksen, että Nato ei enää laajene. Se tarkoittaisi, että Suomesta ja Ruotsista ei tulisi Naton jäseniä.

Diplomaatti pitää täysin mahdollisena, että Nato ja sen laajentuminen on Helsingissä Trumpin ja Putinin keskusteluissa isostikin kahdenkeskisissä keskusteluissa esillä, koska asia on Putinille poliittisesti keskeisen tärkeä: Putin haluaa voiton Natosta.

Nin mitä se merkitsisi Suomelle, jos suuret lyövät hynttyynsä yhteen, ja USA vetäytyy Saksasta, minkä vaihtoehdon operaatiosuunnitelman laatimisesta Trump on WP:n mukaan antanut jo määräyksen, ja mm. NATO:n itälaajeneminen jäädytetään?

Suomen NATO-politiikkahan on se minkä olemme nähneet: Flirttaillaan, ei päästetä pöksyihin. Pidetään kilpakosijaa jännityksessä, pitää hymyä ja tuo kukkapuketteja.

Presidentti Mauno Koivisto, jonka harrastuksiin kuului myös historian tutkiskelu, on todennut osuvasti Suomen itsenäisyydestä: Se oli mahdollinen Saksan ja Venäjän ollessa yhtäaikaisesti heikkoja. Tähän voi vielä lisätä: Erimielisiä.

Itämeren itäpuolen jääminen USA:n kiinnostuskohteiden ulkopuolelle merkitsisi Suomen nykyisen turvallisuuspoliittisen linjan, NATOttoman länsi-integraation, haaksirikkoa. Liittyminen atlanttiseen puolustusyhteistyöhön polttaisi sillat Venäjälle, eikä sitä Suomessa haluta. Kun Venäjä ei ole sitä tiennyt, ja NATO-ovi on ollut raollaan, meillä on ollut valtti.

Kirjoituksemme varsinainen aihe on Max Bootin avaus WP:ssa, palaamme siis siihen:

I have never believed that Trump is a Manchurian candidate — a Russian mole — but it’s hard to know how he would be acting differently if he were. If the Atlantic alliance survives his presidency in its current form, it will be a miracle.

En ole koskaan uskonut, että Trump on ”Manchurian kanditaatti” -Venäjän myyrä- mutta on vaikea nähdä että hän toimisi eri tavalla, jos olisi. Mikäli atlanttinen yhteistyö selviää hänen presidenttiydestään nykyisessä muodossa, se on ihme.

Että näitä terveisiä Atlantin takaa. Suomessa toki tiedämme asiat paremmin. -Ainakin viikon kuluttua tiedämme. 

https://www.washingtonpost.com/podcasts/can-he-do-that/?utm_term=.3de621fcde67

Guardian 11.07.2018.

Washington Post 30.06.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top