Suomi hakee EU-rahaa liikennehankkeisiin

Euroopan Unionin Verkkojen Eurooppa-ohjelmassa jaetaan rahoitusta tiehankkeisiin, jotka parantavat Euroopan-laajuisia yhteyksiä. Rahan hakeminen eräisiin hankkeisiin oli tänään eduskunnan valiokunnassa.

Eduskunnan raha-asiainvaliokunta käsitteli tänään Connecting Europe Facility (CEF) -tuen hakemista, ja puolsi jäljempänä lueteltavia hankkeita. Loput hakemukset ovat esillä valiokunnassa 20. helmikuuta.

EU:n ohjelmassa tuettavat hankkeet rahoitetaan osittain kansallisesti. Tämänkertaisessa jaossa rahoitetaan viimeistään elokuussa alkavia vuoden 2023 loppuun mennessä valmistuvia hankkeita.

Liikenne- ja viestintäministeriö hakee CEF-rahoitusta:

 • Kouvola-Kotka-Hamina-raideyhteyden parantamisen suunnitteluun 1,94 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3,88 miljoonaa euroa. Tämä rataosuus on merkittävä Kouvolan sekä Kotkan ja Haminan satamien välinen tavaraliikenteen väylä TEN-T-ydinverkon Skandinavia-Välimeri-käytävällä. Rataosuuden kapasiteetti riittää nykyiseen liikennemäärään, mutta ei mahdollista merkittävää junaliikenteen kasvua.
 • Raideliikenteen kehittämiseen  Oulu-Laurila-Tornio-Haaparanta -yhteysvälillä; 1,6 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3,2 miljoonaa euroa. Tämä alue on kansainvälisten kuljetuskäytävien solmukohta ja osa vireillä olevaa TEN-ydinverkkokäytävän laajennusta Perämerenkaaren ympäri Oulusta Luulajaan. Hankkeen tavoitteena on parantaa rautatiekuljetusten kuljetustehokkuutta ja teollisuuden kilpailukykyä sekä mahdollistaa henkilöjunaliikenteen tarjonnan jatkaminen Suomen ja Ruotsin välillä.

Suomalaiset ei-valtiolliset toimijat hakevat yhteensä 12,37 miljoonaa euroa CEF-rahoitustukea. Rahaa haetaan TEN-T -kategoriaan kuuluvien satamien parantamiseen. CEF-tuen hakuaika komissiolle päättyy 26.2.2020, ja rahoituspäätökset tehdään kesä-heinäkuussa 2020.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote

Henna Virkkunen kysyy: Jääkö Suomi EU-rahoitus -junasta?

Ministerit tapasivat: Suomen ja Ruotsin rautatieyhteydet puheena

1 Comment

 1. Pelkkää putkinäköä
  14.2.2020 14:44

  Nuo raideyhteydet on yhtä tyhjän kanssa. Kaikki tähtää siihen että raiteet menisivät vain pääkaupunkiseudulle. Koskas suunniteltaisiin pokittaisia raiteita?

  Esim. Tampereelta Lahteen tai Imatralle? Tai Seinäjoki Joensuu? Poikittaisliikenne Suomessa on paljon tärkeämpi kuin pitkittäisliikenne. Mutta sitä ei vaan nähdä pääkaupunkiseudun rahoista päättävien ajatuksissa, kun sielä on se putkinäkö.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top