Suomi harjoittelee kansainvälisen avun vastaanottamista

Sää näyttää ainakin täällä Itä-Suomessa tätä kirjoitettaessa hyvin harmaalta, mutta NATO-jäsenyyshakemus -keskustelussa paljon pohditulta ”harmaalta ajalta” se ei vaikuta.

(Kuvaan käytetty mm. Britannian sotilasasiamiehen aineistoa.)

Suomen puolustusvoimien ja yhteistyökumppaneiden Arrow22-suurharjoitus alkoi eilen Panssariprikaati johtamana Pohjankankaalla Niinisalossa sekä Säkylässä. Harjoittelua kestää 2. – 13. toukokuuta välisen ajan. Harjoitukseen osallistuu kansainvälisiä joukkoja Isosta-Britanniasta, Latviasta, USA:sta ja Virosta. Kuvassa brittejä Niinisalon kassun edessä.

Joukkojen ja kaluston siirrot harjoitusalueille ovat olleet näyttäviä:

Kansainvälisen avun vastaanottoa kehitetään

Siinä menee rautaa… -harjoitusalueille. Puolustusvoimien tiedote kuvailee toiminnan tavoitteita:

Arrow 22 – harjoituksen tarkoituksena on kehittää mekanisoitujen joukkojen toimintaa kansainvälisessä ympäristössä sekä kehittää kansainvälisen avun vastaanoton ja isäntämaan tuen antamisen suorituskykyä. Lisäksi tarkoituksena on kehittää puolustusvoimien yhteistä tulenkäyttöä.

Mukana varusmiehiä eri joukko-osastoista

Arrow 22 -harjoitukseen osallistuu henkilökuntaa ja varusmiehiä Panssariprikaatista, Porin prikaatista, Karjalan prikaatista, 1. ja 2. Logistiikkarykmenteistä, Utin jääkärirykmentistä, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Maavoimien esikunnasta sekä Maasotakoulun Panssarikoululta. Harjoitukseen liittyy myös Ilmavoimien ja Maavoimien lentotoimintaa.

Harjoitusjoukkoja on mukana noin 3400 henkilöä, ja noin 150 panssaroitua ajoneuvoa ja 300 muuta ajoneuvoa. Harjoituksen johtaa Panssariprikaatin komentaja eversti Rainer Kuosmanen.

Isosta-Britanniasta osallistuu noin 120 hengen panssarivaunukomppania, pääkalustonaan Challenger 2 – taistelupanssarivaunu. Latviasta osallistuu noin 40 hengen jalkaväkijoukkue. Latvialaisilla on käytössään Suomessa valmistetut Patrian uudet panssariajoneuvot. Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukot (USAREUR) ovat mukana ratsuväkieskadroonalla, jonka vahvuus harjoituskokoonpanossa on noin 110 henkilöä. Yhdysvaltalaisten pääkalustona harjoituksessa ovat Stryker -taisteluajoneuvot. Virosta osallistuu 40 hengen panssarijääkärijoukkue, jonka kalustoa ovat CV9035 rynnäkköpanssarivaunut. Joukkojen maantiesiirrot on suoritettu02.05. mennessä, paitsi Niinisalosta Säkylään tehdään vielä siirtoja sunnuntaina, 8.5. Osastojen marssinopeudet ovat 50–80 km/h, joten teillä liikkujien on hyvä varautua.

Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön katsotaan muuttuneen radikaalisti viimeaikaisten tapahtumien johdosta, ja Suomessa on käynnissä turvallisuusratkaisujen uudelleenarviointi. Iltalehden (01.05.) mukaan Suomi päättää NATO-jäsenhakemuksen jättämisestä 12. toukokuuta.

3 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  3.5.2022 23:32

  Puolustusliitto NATO:n turvatakuista jäsenyyshakemuksen jättämisen ja hyväksymisen väliaikana keskustellaan vilkkaasti. Miksi? -NATO on jo Suomessa, ja myös tulen alla jops naapuri ärhentelee. -Ei tässä pitäisi olla mitään epäselvää: Iske Suomea, osut NATO-joukkoihin, ja viides artikla pelittää.

  Vastaa
 2. jj.t
  4.5.2022 11:23

  Iske Suomea, osut NATO-joukkoihin, ja viides artikla pelittää.niinpä niin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.5.2022 18:06

   5-arktikla suojaa 100%:sti Suomessa olevia NATO-maiden joukkoja, -siis myös Suomea.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top