Suomi maksaa maahanmuuttajien lomat kotimaihinsa

Kvartal on vuonna 2016 perustettu korkeatasoinen ruotsalainen keskustelulehti. Se julkaisi hiljattain artikkelin, josta olen neljä ensimmäistä kappaletta konekääntänyt suomeksi ja editoinut tekstiä hieman:

”Afganistan ja Somalia ovat maita, joihin suositusten mukaan ei missään tapauksessa kannata matkustaa. Ne ovat melko pitkällä listalla maista ja alueista, joihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista. Siitä huolimatta vuonna 2021 muun muassa Ruotsista tehtiin 54 750 lentoa Irakiin, 31 916 Iraniin ja 22 148 Somaliaan. Lisäksi Keniaan tehtiin lähes 12 000 matkaa, josta monet todennäköisesti matkustivat Somaliaan. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, tuhansia matkoja tehtiin myös sellaisiin maihin kuin Afganistan, Etiopia, Eritrea, Sudan ja Etelä-Sudan. Tämä käy ilmi ulkoministeriön sisäisestä muistiosta toukokuussa 2022, jonka Kvartal on nähnyt.

Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista kaikkiin muihin edellä mainittuihin valtioihin tai niiden osiin. Tämä tapahtui myös pandemiavuoden aikana yleisten kotona pysymistä koskevien suositusten kanssa. Pandemiarajoitukset merkitsivät myös tavallisten matkanjärjestäjien lentokoneiden pysymistä maassa.

Nämä maat ovat harvoin matkailukohteita. Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun ei ole tilauslentoja. Tarkat kohteet ja matkustajien suuri määrä voivat viitata siihen, että monet Ruotsista lentäneet olivat listatuista maista lähtöisin olevia ihmisiä, jotka suojelusyistä saivat oleskeluluvan tänne, sanoo ulkoministeriön lähde.

Toisin sanoen: matkustamista kieltävistä suosituksista ja neuvoista huolimatta – ja useissa tapauksissa Ruotsin kansalaisten kehotuksista poistua kyseisestä maasta – monet menivät juuri maihin, joissa syntyy suuria turvapaikanhakijoiden ryhmiä. Kvartal on puhunut toisen ulkoministeriön työntekijän kanssa, joka uskoo, että on silmiinpistävää, että 10 000 henkilöä, joista osa on todennäköisesti lapsia, lentää Mogadishuun samaan aikaan kun sieltä kotoisin olevat ihmiset hakevat turvapaikkaa vedoten siihen, että sota tekee mahdottomaksi asua siellä.”

Vuonna 2014 Aftonblad lehti päivitteli sitä, että yli 1000 somalialaista oli jäänyt ”loukkuun” Somaliaan, kun heitä edestakaisin Ruotsista Somaliaan kuljettanut lentoyhtiö oli tehnyt konkurssin. Perheillä on ollut tapana jättää Ruotsi koulujen päätyttyä ja palata Ruotsiin koulujen taas alettua.

On todennäköistä näiden tietojen nojalla, että myös Suomesta on tehty viimeisten vuosien aikana kymmeniä tuhansia matkoja sellaisiin maihin, joista tulleet ihmiset ovat saaneet oleskelulupia humanitaarisista syistä näiden maiden surkeiden elinolojen vuoksi. Vaikka me suomalaiset maksamme tämän eettisesti kyseenalaisen turismin, meitä on käytännössä kielletty rasismisyytösten pelossa olemaan keskustelematta aiheesta julkisesti.

Stort resande till asylsökandes ursprungsländer

Julkaistu OIKEAMEDIA  16.4.2023 Mikko Paunio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top