Suomi, Ruotsi ja Ukraina osallistuvat NATO:n sotilaskomitean kokoukseen

Pohjois-Atlantin Sopimusjärjestön NATO:n sotilaskomitea kokoontuu 19. toukokuuta, vahvuudessa jäsenmaat + Suomi, Ruotsi ja Ukraina. kertoi NATO:n nettisivu eilen perjantaina.

NATO:n korkein sotilasviranomainen, sotilaskomitea (Military Committee), kokoontuu 19. toukokuuta  Brysselissä, Belgiassa. Amiraali Rob Bauer, sotilaskomitean puheenjohtaja, johtaa kokousta, johon osallistuvat liittoutuneiden puolustuspäälliköt. Heitä tukevat kenraali Tod Wolters, Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) ja kenraali Philippe Lavigne, Supreme Allied Commander Transformation (SACT).

Naton sotilaskomitean puolustuspäälliköiden istunnon (MCCS) kokous antaa 30 liittoutuneen puolustuspäällikköä tavata ja keskustella liittoutuman kannalta strategisesti tärkeistä asioista. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistuu puolustusvoimien päälliköiden ensimmäiseen istuntoon, jossa käsitellään geostrategista kontekstia ja valmisteluja kesäkuussa pidettävään Madridin huippukokoukseen.

Suomen, Ruotsin ja Ukrainan puolustusvoimien päälliköt osallistuvat Venäjän hyökkäystä käsittelevään istuntoon

Toinen istunto käsittelee Venäjän sotaa Ukrainassa, ja keskusteluihin osallistuvat NATO:n kumppanimaiden Suomen, Ruotsin ja Ukrainan puolustusvoimien päälliköt (Chiefs of Defence from NATO Partner Nations Finland, Sweden and Ukraine).

Kolmannen istunnon vetää kenraali Wolters (SACEUR) ja se keskittyy Euroatlanttisen alueen pelotteen ja puolustuskonseptin (DDA) toimeenpanoon sekä Naton pitkän aikavälin asennoitumiseen. Puolustuspäälliköt tapaavat sitten Naton Aasian ja Tyynenmeren kumppanit Australian, Japanin, Uuden-Seelannin ja Korean tasavallan keskustellakseen alueellisista tapahtumista. Tätä seuraa kenraali Lavignen (SACT) johtama istunto, jossa puolustusvoimien päälliköt keskittyvät NATO Warfighting Capstone -konseptiin (NWCC).

Suomi on saanut turvatakuut Britannialta jäsenyysmenettelyn ajaksi

Ruotsi on saanut Yhdysvalloista takeet siitä, että se saa tukea aikana, jolloin NATO:n 30 jäsenmaata päättävät suhtautumisesta Ruotsin mahdolliseen jäsenyyshakemukseen. Britannian puolustusministeri on ilmaissut maansa tukevan Suomea mikäli Venäjä uhkaa tai painostaa Suomen NATO-jäsenyyden käsittelyn aikana. Suomessa on tätä kirjoitettaessa brittiläinen panssariosasto harjoittelemassa Suomen puolustusvoimien kanssa mm. kansainvälistä yhteistoimintaa.

Asiasta kertoivat:

 • NATO 06.05. 2022: NATO Military Chiefs of Defence Meeting
  ,
 • Europeiska Pravda 06.05. 2022: Україна, Швеція та Фінляндія візьмуть участь у засіданні Військового комітету НАТО.

10 Comments

 1. Puolueeton
  7.5.2022 08:19

  Kirjallisetkin lupaukset on ohitettu saati suulliset etuja harkittaessa. Britannian lupaus on vain Nato politiikkaa. Miten Britit estäisivät ohjusten osumistasuomalaisiin kohteisiin?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.5.2022 22:41

   Niinisaloon kun veli-venäläinen posauttaa, niin on sodassa NATO:n kanssa: Siellä on nyt jenkit ja britit.

   Vastaa
 2. Stg 44
  7.5.2022 09:10

  Millä lihaksilla Britannia tulee Suomea puolustamaan kun maalla on vain muutama prikaati aseissa ja töitä tulee varmasti riittämään myös muualla. Muistuu mieleen Talvisodan aika ja se ”valtava myötätunto”, Ella Erosen lauluesitykset Ruotsissa ym. paljonko tuli sitä todellista materiaaliapua?

  USA aseisti parasta rikoskumppaniaan Neuvostoliittoa kaikilla mahdollisilla tavoilla tuhotakseen Saksan ja samalla Suomen, tälläiseen valtioon kuin USA uskominen on samaa kuin uskoa joulupukkiin!

  Stg 44

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.5.2022 22:39

   Jaa lihaksilla? Suomessa on toistaiseksi (07.05.) vasta Challenger-panssarivaunuja. Lihaksia ei tartte, niinkuin kottikärryissä: Niissä on diisseliä syövät moottorit.

   Vastaa
 3. Miesten marttakerho
  7.5.2022 09:52

  Täytyy sanoa että se yksi haastaletltu britti, sen kieliasu oli niin aglantilaista ja lausunta hyvää, että vaikka se puhuikin nopeasti niin ymmärsin joka sanan. Toista on amerikkalaisten kansas. Ne vääntää sanat ja kieliasun johonkin outoon muotoon niin että sitä ei tahdo ymmärtää edes monta kertaa lukemallakaan.

  Saman efektin saa elovista. Kuunteleppa Anthy Hopkinsin puhetta, ymmärrät joka sanan. Entäs sitten jenkkinäyttelijäiden? Korviaan saa höristää ja suomennoksesta lukea sen mitä ne sanoi. Mutta, mitä voisi odottaa maalta jossa ei ole edes virallista kieltä. Maan virallisena halllintokielenä pitäisi olla englanti, mutta se on amerikka. Mikä suuri vahinko kun hallintkielen äänestyksessä aikoinaan saksan kieli hävisi yhdellä tai kahdella äänellä. Nyt sieläkin voitaisiin puhua saksaa.

  Mutta asiaan asiaan sano Juhantalo… Onneksi tuola ei sentään tehdä paatöksiä. Sielä ilmeisesti todetaan tapahtuneet asiat.

  Ja muistellaampa niitä Suomen ja Venäjän välisiä sotia joissa me olemme aina tulleet hyväksi kakkoseksi… Viime sodassa Iso-Britania olisi ollut valmis pommittamaan nikkelikaivoksemme jotta emme olisi voineet toimittaa nikkeliä Saksalle, yhteistyökumppanillemme joka Ruokki Suomea. Churchill sanoi ymmärtävänsä suomalaisten tuskan sillä ilman Saksan villjaa kuolisimme nälkään. Mutta että Iso-Britanialle oli tärkeämpää sulkea Saksan nikkelinsaanti Suomesta kuin muualta maailmalta. Minkä verran voimme luottaa Iso-Britanian suulliseen lupaukseen joka on antanut mies jolla ei ole valtuuksia tällaisia upauksia antaa? Se oli hänen henkilökohtainen mielipiteensä. Eikä mikään virallinen allekirjoitettu asiakirja.

  Kohta ollaan jälleen tilanteessa jossa Venäjä kaivaa entisen Suomen maaperältä nikkeliä. Ja entäs sitten?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.5.2022 11:26

   Brittien Challenger-panssarit ovat jo Suomessa. mutta minkä verran voimme huomioida sen että Putin jo niistä kiukutteli? Minkä verran painaa sen miehen sana, jolta Botox on loppu koska pakotteet?

   Vastaa
 4. jj.t
  8.5.2022 10:24

  Brittien Challenger-panssarit ovat jo Suomessa.14 kappaletta,kyseisiä panssareita.ihme hehkutusta. suomen omat Leopard 2A6 panssarivaunut 100kpl, ovat aivan yhtä hyviä jollei parempia.sekä Leopard 2A4 139kpl,sekä muut rynnäkköpanssarit 212kpl.symbolinen merkitys 14kpl panssareita ja 120 sotilasta. Britannia tekee mitä vain tarvitsee tukeakseen Suomea ja Ruotsia, puolustusministeri Ben Wallace sanoi.mitä vain? aika elävä lupaus.
  Vastauksissaan Wallace korosti, että Suomen puolustus ja tavat harjoitella ovat yhteensopivat Naton kanssa, ja Suomi vahvistaisi Natoa. Wallacen mielestä Suomi sopisi erinomaisesti Naton jäseneksi.Suomi vahvistaisi Natoa.varmaan vahvistaisi,onhan suomella läntisen euroopan suurin tykistö.voi olla nato tarvitsee suomea jopa enemmän,kuin antaa ymmärtää.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.5.2022 11:27

   ”Nato tarvitsee Suomea jopa enemmän, kuin antaa ymmärtää.” -Totta. Baltiaa ja mm. Ruotsia ei voi puolustaa ilman Suomen alueeseen tukeutumista.

   Tästä seuraa se, että NATO puolustaa Suomea kaikissa tapauksissa, oltiin jäseniä tai sitten ei.

   Ongelma on ollut sotien jälkeen Suomen oleminen sotilasliittojen välisellä ”harmaalla vyöhykkeellä: Mahdollisessa konfliktissa aggressiivisempi osapuoli voi kaapata harmaalta vyöhykkeeltä alueita, ilman että puhkeaa suurvaltojen yhteenotto. Jos kriisi päättyy hätäiseen kompromissiin, ottaja mahdollisesti saa pitää anastamansa. Tämä uhka kohdistui/kohdistuu erityisesti Suomeen. Krimin kohdalla tämä näyttää toteutuneenkin, paitsi Krim ja Ukraina eivät olleet NATO:n tai lännen suojeluksessa.

   Maailmansodan jälkeen Pentagonissa ja Washingtonissa näyttää olleen jokin lobby, joka katsoi, että ”Suomi on jo pysyvästi Neuvostoliiton kiertoradalla”, so. #satelliitti kuten itäeurooppalaiset valtiot. Tämä näkemys torjuttiin meidän onneksemme, ja Yhdysvallat tuki Suomen taistelua itsenäisyyden säilyttämiseksi.

   Vastaa
  2. Bling Bling
   8.5.2022 13:44

   Kirjoituksestasi saa sen vaikutelman, että arvelet brittien tai muiden NATO-joukkojen olevan Suomessa (harjoituksissa) puolustaakseen Suomea mahdollista Putinin perseilyä vastaan ns. harmaana ajanajaksona. Haluan korjata tämän väärinkäsityksen. NATO-joukot maassamme tällä hetkellä eivät ole tarkoitetetut vihollisen (ryssän) kukistamiseen omalla sotilaallisella voimallaan, vaan toimivat ns. tripwire-joukkoina. Tripwire-joukko toimii nimensä mukaisesti ansalankana hyökkääjälle, joka hyökätessään Suomeen joutuisi taisteluun myös NATOn tripwire-joukkojen kanssa ja vetäisi näin NATOn mukaan sotaan.

   Nämä mainitsemasi 14 Challengeria ovat siis tuoneet NATOn mukanaan Ja NATOa Venäjä pelkää, sillä NATO on voimaa.

   Vastaa
 5. jj.t
  9.5.2022 21:33

  Baltiaa ja mm. Ruotsia ei voi puolustaa ilman Suomen alueeseen tukeutumista.Tästä seuraa se, että NATO puolustaa Suomea kaikissa tapauksissa, oltiin jäseniä tai sitten ei.jos kerran näin on,miksi nato jäsenyys?itsenäinen,kansallismielinen,suomi on ennenkin,vastannut sotilaallisiin haasteisiin.oltiin jäseniä tai sitten ei.lgbt nato perseilyn ja venäjä perseilyn,sijaan valitsen mieluummin puolueettomuuden sekä kansallisen puolustuksen.ja vaikka sodan, viimeisen isänmaallisen rinnalla.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top