Suomi varautuu lakihankkeella massa-maahanmuuton käyttämiseen hybridivaikuttamisena

Sisäministeriö on tänään  lähettänyt lausuntokierrokselle luonnokset lakimuutoksista, joilla on tarkoitus tehostaa Suomen varautumista mahdolliseen laajamittaiseen maahantuloon.

Tänään lausunnoille lähteneet ulkomaalaislakia ja maahanmuuttohallinnon henkilötietolakia  koskevat lakimuutosesitykset ovat jatkoa viime vuonna vastaanottolakiin hallituksen esityksestä tehdyille muutoksille. Lakimuutosten tarve tunnistettiin vuoden 2015 jälkeen.

Säilöön ottamisessa käytettäisiin muitakin kuin virkasuhteisia henkilöitä

Lakia säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta ja säilöönottoyksiköstä muutetaan lakiehdotuksessa niin, että laajamittaisen maahantulon tilanteessa säilöönottoyksiköissä voitaisiin käyttää tilapäisesti myös muuta kuin virkasuhteista henkilöstöä avustamaan ohjaus- ja valvontatehtävissä.

EU:lla 19.1. alkaen uusi turvapaikkavirasto

Uusi turvapaikkavirasto, Euroopan unionin turvapaikkavirasto (EUAA), korvaa nykyisen Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) tästä päivästä alkaen. Sitä koskeva EU-asetus tuli voimaan tänään 19.1. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt lakiesitys huomioi EU:ssa tapahtuneen organisaatiomuutoksen,

Lakiesitys lisää ulkomaalaislakiin säännökset Euroopan unionin turvapaikkaviraston (EUAA) tukeen turvautumisesta.  EU-virastoa voidaan tulevassa laissa tarvittaessa pyytää lähettämään Suomeen tukiryhmiä, jotka koostuisivat muiden EU-maiden virkamiehistä sekä EUAA:n henkilöstöstä. Pyynnön esittämisestä päätettään lakiehdotuksen mukaan valtioneuvoston yleisistunnossa.

EU:n turvapaikkaviraston henkilöille toimivalta Suomessa

Ulkomaalaislakia ja maahanmuuttohallinnon henkilötietolakia muutettaisiin niin, että EUAA:n tukiryhmien jäsenillä olisi toimivalta ja tosiasialliset mahdollisuudet auttaa Maahanmuuttovirastoa turvapaikkatutkinnassa. Lausuntokierros päättyy 17.2.2022. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tällä kevätistuntokaudella,  vuoden 2022 täydentävän talousarvioesityksen yhteydessä.

Sisäministeriö käynnisti elokuussa 2020 hankkeen valmistellakseen lainsäädännön muutoksia, liittyen varautumiseen mahdolliseen laajamittaiseen maahantuloon. Lakiluonnokset olivat kesällä 2021 yhdessä lausuntokierroksella, jolloin ilmeni tarvetta niiden täsmentämiseen. Lausuntokierroksen aikana uutta turvapaikkavirastoa (EUAA) koskevan asetuksen valmistelu eteni EU:ssa, joten kansallisessa lakimuutoksen valmistelussa joudutaan päivittämään uuteen EU:n asetukseen.

Vastuu valmiussuunnittelusta 1.1. lukien Maahanmuuttovirastolla

Vastaanottolain muutos, joka tuli voimaan 1.1.2022, keskittää vastuun valmiussuunnittelusta ja vastaanottopalveluiden järjestämistä laajamittaisen maahantulon tilanteessa maahanmuuttovirastolle.

Hybridivaikuttamiseen varaudutaan lainsäädännöllisesti

Marraskuussa 2021 sisäministeriö käynnisti hankkeen lainsäädännöllisestä varautumisesta muuttoliikettä hyväksi käyttävään hybridivaikuttamiseen. Hankkeessa arvioidaan sekä voimassa olevan lainsäädännön tarjoamia keinoja, että lainsäädännön muutostarpeita sisäministeriön hallinnonalalla. Hankkeen toimikautta on jatkettu helmikuuhun 2022.

Milloin on ”laajamittainen maahanmuutto”?

Laajamittaisesta maahantulosta on kyse sellaisessa tilanteessa, jossa vastaanottokeskukset ovat täyttymässä turvapaikanhakijoista, ja maahantulijoita saapuu jatkuvasti lisää. Toisesta valtiosta Suomeen tapahtuva joukkopako voi aiheuttaa tämänkaltaisen tilanteen nopeastikin.

Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole vuoden 2015 kaltaista tilannetta, eivätkä esimerkiksi Valko-Venäjän toimet ole heijastuneet Suomen ulkorajoille. Vuodesta 2018 alkaen Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut pienempi kuin ennen vuotta 2015. Vuonna 2021 uusien turvapaikkahakemusten määrä oli edelleen alhainen.

Puolan-Valkovenäjän rajalla jotain tekeillä (VIDEO)

Suomi ON koko maailman sosiaalitoimisto – Apotti paljasti hätkähdyttävät luvut

Kiintiöpakolaisia Suomeen viime vuonna 730, osa haastatteluja tehtiin etänä

Maahanmuuttoa ja taloutta

Sari Essayah eduskunnassa: Miksi ”vierastaistelijoille” maksetaan suomalaista sosiaaliturvaa?

4 Comments

 1. Puolueeton
  19.1.2022 17:47

  Kun tietää lain suunnittelijoista, voi olla melko varma lain epäonnistumisesta samalla tavalla kuin epäonnistui rikoslain kiihottamista koskeva pykälä. Laista tulee olemaa vain haittaa.
  Suomi on ankara arktinen maa, joten täällä maahantulija paleltuu kuoliaaksi ilman suurta turva-apua ja lämmitettyjen asuntojen rakentamista. Tämä tulisi tehdä selväksi kaikille tulemista suunnitteleville. Maahantulijalle tulisi selvittää, mitä hänen huoltonsa maksaa ja että hänen saamastaan avusta pidetään kirjaa. Jos ei vuoden kuluessa ala selvitä, miten maahantulija tulee toimeen tulevaisuudessa, huolto lopetetaan ja maahantulijan annetaan päättää tulevaisuudestaan.

  Vastaa
  1. Vähän myöhässä
   20.1.2022 11:10

   Ja sitäpaitsi, laki tulee vähän myöhässä. Se ensimmäinen suuri aalto joka vaikutti Suomeen tuli -90 luvun paikkeilla. Ja toinen alkoi vuonna 2015. Joten peruuttamatonta vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua.

   Meillä poitikot vaan ei ikinä osaa ajatella tulevaisuutta, kuten esim. Saksassa. Aina kun katsotaan menneisyyteen mennään pers edellä tulevaisuteen.

   Vastaa
 2. Kainuunkonkari
  19.1.2022 18:14

  Insesti, pedophilia, naisten sukupuolielimien silpominen, kunniamurhat, pakkoavioliitot ja taqiya ovat RKP:n, Kokoomuksen, Keskustan ja muiden demareiden arvoja, eivät minun. En halua auttaa.

  Vastaa
 3. Obelix
  19.1.2022 19:06

  Hei toihan on hyvä idea! Ammutaan, pommitetaan ja räjäytellään mekin kaikki infra täällä Suomessa päreiksi & palasiksi, tyyliin vähintään Damaskos – ja sitten seistä toljotetaan rivissä tv-kameroiden edessä, kalashnikovit käsissä, vaatimuslistan kanssa. Seuraavaksi keskuudestamme valitsemamme puhemies vaatii kansainväliseltä yhteisöltä: Tärvelimme ja tuhosimme oman maamme ja sen kaikkien asukkaiden elinolosuhteet ihan itse, omaa kusipäisyyttämme. Joten, kuka Teistä mulkuista maksaa laskun heti, siis nyt heti – tai tulee turpaan! (Sarkasmia)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top