Supo varoitti eduskuntaa jo v.2016 tunnuksettomista sotilaista, maakaupoista ja kyberhyökkäyksistä

Suojelupoliisin raportti eduskunnan hallintovaliokunnalle syyskuussa 2016 piti erikseen mainittavina uhkina mm. maanostoja puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta kriittisillä paikoilla,  ja hyökkäyksiä hallinnolle tärkeitä nettitoimintoja kohtaan. Viikon aikana olemme nähneet nämä Supon mainitsemat asiat, -toteutuneena.

Supon lausunto nimeää em. ilmiöt hybridiuhkaksi, so. vieraan valtion organisoimaksi painostukseksi Suomeen kohtaan, tai valmistautumisena sotilaalliseen tunkeutumiseen kriisitilanteessa.

Iltasanomissa tänään:

 Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa, lausunto jatkuu.

IS siteeraa 01.11.2016 julkaisemaansa Supon asiantuntijalausuntoa eduskunnalle.

Hybridisodankäynniksi nimitetään tunkeutumista toisen valtion alueelle matalalla profiililla, ilman että hyökkäyksen kohteelle tai maailman yleiselle mielipiteelle on selvää että kyseessä on vieraan valtion toiminta.

Hybridivaikuttaja voi käyttää seuraavia keinoja:

  • Kohdemaassa lietsotaan rauhattomuuksia välillisesti ohjastettujen ääriryhmien avulla. Nämä voivat jopa (samasta isännästä huolimatta) toimia toisiaan vastaan: Riittää, että julkiseen tilaan saadaan rauhattomuutta, joka aiheuttaa suuressa yleisössä epävarmuuden tunteen. Tämä helpottaa yhteiskunnan #epävakauden lisäämistä.
  • Viranomaisia ja talouden vaikuttajia ostetaan tai kiristetään hyökkääjän palvelukseen jopa vuosikymmeniä aiemmin.
  • Hyökkäyksen kohteeseen sijoitetaan ns. nukkuvia agentteja, joilla ei ennen hyökkäystä ole muuta tehtävää, kuin asettua huomaamatta yhteiskuntaan.
  • Hyökkäyksen valmistelija tunnistaa itselleen vaaralliset henkilöt, joita pyritään #kompromenttoimaan: Heistä kerätään aineistoa, ja heille järjestetään tilanteita, jotka saadaan näyttämään jotenkin rikollisilta. Saatua aineistoa käytetään kiristämiseen tai henkilön julkisen uran vahingoittamiseen.
  • Hyökkääjä siis maximoi oman vaikutusvaltansa kohdemaassa jo kauan ennen hyökkäystä.
  • Hyökkäyksen valmisteluna hankitaan kiinteistöjä ja maa-alueita paikoista, joista käsin voidaan lamauttaa kohteen puolustusta tai ulkomaanyhteyksiä.
  • Valmistelujen huippuna on aseiden ja varusteiden varastoiminen, ja -Supon jo mainitsemat- valmiit majoitustilat hyökkäyksen kärkenä tuleville erikoisjoukoille.

Näin se käy. Idän ja lännen välisen ”kylmän sodan” aikana Suomessa toimi ulkomaalaisomisteinen polttoaineenjakelu-ketju, joka piti huoltoasemia myös taloudellisesti kannattamattomissa paikoissa. Epäilyn mukaan niiden tarkoitus oli olla polttoainevarastoja miehitysjoukoille näiden marssiessa Suomeen. Tämä ei koskaan realisoitunut.

Luetteloomme lienee lisättävä myös:

  • Aktiivinen kampanjointi Airiston Helmi Oyj:n tapaukseen kohdistuvan uutisoinnin hämärtämiseksi sosiaalisessa mediassa, lehtien kommenttiosastoilla ja mm. blogeissa. -Käykää katsomassa! Siellä ne ovat.

Nykyiselle tilanteelle on ominaista, että valtioturvallisuudesta vastaava Suojelupoliisi ja eräät kansanedustajatkin -mm. Juha Eerola– ovat vuosia varoittaneet uhkista, mutta päätöksenteko on tapahtunut edelleen kuin ruususen unessa.

Supolle ja Antti Pelttarille on annettava tunnustus tehdystä työstä. Poliittiset päättäjämme ovat sensijaan nyt monia vastauksia velkaa äänestäjilleen. 

200 terabittiä dataa löytynyt Suomen ulkomaailmaan yhdistävien merikaapeleiden läheisyydestä lomamökiltä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top