Supon katsaus kansalliseen turvallisuuteen ilmestyi tänään

Supo ei ole sitä, mitä se oli Kekomäen aikana. Tänään julkistetun Kansallisen turvallisuuden katsauksen esittely Suojelupoliisin nettisivulla alkaa  ”radikaali-islamismiin” viittaavilla sanoilla,  mutta korostaa ”äärioikeistolaisen” terrorismin vaaraa Suomessa. Koko pruju näyttää enemmän laaditun poliittisen establishmentin mieltymysten mukaiseksi, kuin kuvastamaan todellisuutta. Meillä ei nykyisessä maailmassa ole oikeastaan tälläiseen löysäilyyn varaa.

Näin katsauksessa:

Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut länsimaissa, ja uhrimäärän maksimoimiseen pyrkivät iskuhankkeet ovat lisääntyneet viimeisten puolentoista vuoden aikana. Verkossa toimivat kansainväliset äärioikeistoryhmät ja viestintä sosiaalisen median alustoilla vahvistavat äärioikeiston rajat ylittävää luonnetta.

Olen 100%:sesti samaa mieltä suureen uhrimäärään pyrkivän teon lähestymisestä, sillä juuri se on vakavin yksitäisteko, jollainen saattaa tapahtua, mutta miksi ”äärioikeisto” mainitaan samassa kappaleessa? Tässä näkyy poliittisen ohjailun sormen (-tai sorkan?) jälki, mikä haiskahtaa vähän siltä, että poliittinen johto manipuloi itselleen mieluista (väärää) tietoa päätöstensä ja harkintansa tueksi. Tämänkaltainen takaisinkytkentä johtaa virheelliseen todellisuuskuvaan, ja saattaa johtaa epärealistisiin poliittisiin päätöksiin. -Tässäpä yksi #uhka jota Supon tulisi torjua.

Vaikka Suomen valtion turvallisuuselimellä olisi oikeaakin tehtävää, -mm. tutkia johtavien poliitikkojen kytköksiä äärivasemmiston väkivaltaiseen osaan, se tuottaa nollatutkimusta pseudonatseista, ja maalailee kulisseja ties mihin tarkoitukseen.

”Myös Suomessa on tunnistettu äärioikeistolaista terroristista toimintaa kannattavia ja sympatisoivia ihmisiä. Samaan aikaan radikaali-islamististen terrorististen toimijoiden aiheuttama uhka ei ole kadonnut mihinkään”, kertoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Ääri(pseudo)oikeiston ja radikaali-islamin mainitseminen noudattaa ilmeisesti sisäministeriön politiikkaa, mutta samalla antaa alibin, toisin hyvin köyhän, sen todellisen terroriteon varalle, jonka pitäisi olla tärkein huomion kohde. Pelttarin sananvalinnat saattavat olla relevantteja poliittisissa piireissä, mutta ne tosiasiassa vähättelevät terroriteon uhkaa.

Vaikka olen kirjoittanut asiasta useinkin, briiffaan lyhyesti:

 • Islamistinen terrorismi on Euroopassa koko mantereen-laajuinen ilmiö, ja sen dynamiikka on sama kaikissa maissa. Tilanteet eivät kärjisty maakohtaisesti, vaan samalla aikataululla kaikkialla. Esm. Ranskassa tapahtuvat asiat kärjistävät tilannetta mm. Suomessa. BLM/Antifa-rauhattomuuksilla Yhdysvalloissa on ollut vaikutusta Eurooppaan.
 • Terroritekojen tapahtumisilla on vastaavuus maassa asuvien islamilaisten määrään: Kun on tarpeeksi porukkaa, alkaa paukkumaan riippumatta paikallisista ”kotoutus-” yms. näennäistoimista.
 • Yksittäisten terroritekojen rooli on olla terroristien kannattajakunnalle taistelumielen ylläpitämistä. Niissä käytetään uhrattavia toimijoita, kuten Bouanane.
 • Suureen uhrien määrään pyrkivät teot ovat siirtymistä terrorismin seuraavalle levellille, ja jos po. uhka todetaan, ollaan vakavan edessä. Mumbai– tai Bataclan-tyyppinen isku on silloin uhkakuva, ja sellaiseen katsauksessa näytetäänkin viitattavan.

Suomea uhkaa siis vakava terroriteko, jossa kuolee suuri joukko ihmisiä ja jonka vaikutus poliittiseen tilanteeseenkin on merkittävä. -Supo sen sanoi, en minä.

Rajat kiinni?

Olisiko paras tapa välttää joukkokuolemat terrori-iskussa estämällä islamististen henkilöiden pääsy Suomeen, -tämä jää Pelttarilta tarkastelun ulkopuolelle.  Jo vuosia sitten Suomeen saatiin kahdestakin ulkomaisesta lähteestä, mm. Irakin turvallisuuspoliisilta, tieto että ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) ns. vierastaistelijoiden rekrytoinnista vastaava terroristijohtaja oleskelee jossakin Pohjoismaassa, mahdollisesti sellaisessa paikassa jossa terroristien sotajoukkoon Syyriaan lähteneiden määrä on suuri suhteessa muslimien määrään: Lyhyt komentoketju ja pomon hengitys niskassa motivoi kummasti terroristien värvääjiä.

”Suojelupoliisi on tunnistanut ryhmiä ja henkilöitä, joilla on motivaatio ja kyky toteuttaa terrori-isku Suomessa”, mainitsee Kansallinen turvallisuuskatsaus.

Supon seurannassa potentiaalisina terroristeina mainitaan olevan 390 Suomessa asuvaa henkilöä. ”Merkittävimmän uhkan” aiheuttavat katsauksen mukaan radikaali-islamistit ja äärioikeistolaiset. Äärivasemmiston jääminen vähemmälle huomiolle ei yllätä, vaikka he ovat tavalla tai toisella olleet läsnä lähes kaikissa tapauksissa, joissa äärioikeisto ja väkivalta ovat esiintyneet samaan aikaan.

Eräässä tunnetussa tapauksessa, kirjasto-tappeluksessa muistaakseni Jyväskylässä, käräjäoikeus antoi tuomioita molemmille osapuolille, mutta vain toisen tappelijaryhmähän taustajärjestö kiellettiin myöhemmin juuri väkivalta-kontekstiin vedoten. Edellä jo mainittu ”islamilainen valtio” IS on kielletty mm. naapurimaassamme Venäjällä, mutta ei Suomessa.

”Terroristijärjestöt Isil (IS, ISIS, Da’esh) ja al-Qaida kannattajineen ovat edelleen maailmanlaajuinen uhka. Ne pyrkivät todennäköisesti kehittämään uusia taktiikoita iskujen toteuttamiseksi ja kannustamaan edelleen iskuihin länsimaissa”, kerrotaan turvallisuuskatsauksessa.

Katsaus ei mainitse Syyriassa paljon pahaa tehnyttä SNA/FSA -miliisiarmeijaa, vaikka tällä on Suomessa toimivia kontakteja, joiden tiedetään mm. harjoittaneen Suomen ja Syyrian välillä salakuljetusta, ja yrittäneen soluttautua johtaviin poliittisiin piireihin. SNA/FSA:ta syytetään vakavista ihmisoikeusrikoksista Syyriassa, ja se toimii nykyisin Turkin apuna eri sotanäyttämöillä, Syyriassa, Libyassa ja Azerbaidzanin-Armenian sodassa.

Myös Irakin shia-extremistit ovat tavoitelleet vaikutusta Suomen poliittisissa piireissä, ja varmaan siellä häärii moni muukin, joista Supo tietää, -tai pitäisi tietää. Kansallinen turvallisuuskatsaus jättää myös huomiotta IS-yhteyden omaavien henkilöiden pyrkimisen vaikutusasemiin Vasemmistossa. Turvallisuuskatsauksen ykkös-pahis, äärioikeisto, ei siellä sentään hääräile.

Suomessa esiintyy merkittävää terrorismin tukitoimintaa, joka ilmenee esimerkiksi rahoittamisena ja propagandan levittämisenä. Yhteydet ulkomaalaisiin terroristisiin toimijoihin ja verkostoihin ovat merkittäviä. Suomeen on siirtynyt konfliktialueilta ihmisiä, jotka ovat osallistuneet aseellisten ryhmittymien toimintaan tai tukeneet niiden toimintaa muilla tavoin, todetaan turvallisuuskatsauksessa.

Kerrottu on totta, mutta konfliktialueilta Suomeen siirtymiset ja niiden organisointi ei ihan pohjia myöten avaudu. Syyriasta saatujen tietojen mukaan terrorismista epäiltyjä on salakuljetettu mm. al-Holin internointileiriltä Turkkiin humanitaarisen ei-valtiollisen järjestön ylläpitämään vesitankki-autoon kätkettyinä, mutta miten heidät on tuotu EU:n alueelle, sen selvittäminen kuuluunee Supolle.

Islamilainen terrorismi on äskettäin ottanut uutta vauhtia, koska Ranskassa on piirretty pilakuva. Syyrian hallituksen ja kurdi-itsehallinnon joukkojen supistaessa Isilin (IS:n) toimintamahdollisuuksia Syyriassa, järjestö näyttää siirtävän toimivaa johtoaan turvallisemmalle maaperälle, mikä osaltaan aktivoi terroritekoja Euroopassa. Kansallinen turvallisuuskatsaus on siis ilmestyessään ajankohtainen, ja tulee kulumaan lukijoiden käsissä. Odotammekin seuraavaa numeroa innolla, kuin lapset Aku Ankkaa.

 

Ns. kansalaisjärjestö jäi kiinni ISIS-naisten salakuljettamisesta al-Holista Turkkiin (VIDEO)

Al-Holin internointileirillä kasvatetaan lapsista terroristeja, kirjoittaa saksalaislehti

Turkin syyrialaisia palkkasotureita kuollut Azerbaidzan-Armenia -sodassa

4 Comments

 1. Los6666
  29.10.2020 15:52

  kuunatsit hyökkää vain näiden saatanan vihervasemmistoKommunistien sairaissa päissä….
  Ettei vaan olis ”rauhan” uskonnon edustajia 99,99999666% terrori-iskujen suorittajista kun katsellaan vaan ihan faktatietoa 😂

  Vastaa
 2. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  29.10.2020 18:10

  Irwinin sanoin; Haistakaa ***** koko valtiovalta.

  Vastaa
 3. Supo on mätä ja pilalla
  4.11.2020 08:51

  Hyvin hyvin vasemmistolainen selonteko. Osaahan ne kommaritkin, olihan Neuvostoliitossakin NKVD ja KGB ja valtion ja kansan vihollisia oli muka vaikka millä mitalla.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.11.2020 13:18

   KGB-FSB:n turvakatsauksessa suomalais-ugrilaiset olivat suurin uhka: Suomi aikoi perustaa imperiumin suomensukuisien kansojen maista, -johon mahtuu mm. öljy- ja kaasukentät.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top