Supon vuosiraportti varoittaa ”äärioikeistosta”, mutta suurempi vaara demokratialle on kansan kahtijako keskustelukyvyttömiin lohkoihin

Joudun ikäväkseni toteamaan, että Suojelupoliisin eilen julkipäästämä terrorismin uhka-arvio saa arvosanan ”hyvää konstaapeli-Reinikais-tasoa”. Moitteetonta poliisityötä ja tietojen systematisoimista se on, mutta siitä puuttuu visio ja tutkittavan aiheen ymmärrys.

Tylytystä annoin, mutta otetaan ensin kehut hyvästä viranomaistyöstä: Poliisi selvitti ja teki kiinniottoja laajassa  äärioikeiston yhteiskuntaturvallisuutta vaarantavan hankkeen tutkimuksessa: Paljastui kapinaa ja kumousta hautovien natsiryhmien verkosto, jossa olivat mukana mm. Valkoiset Sudet, Ukon Soturit ja monta muuta kummajaista. Yhteyksiä ei paljastunut Knights of the White Camelia:an eikä Reichssicherheitsdienstiin, -ehkä siksi ettei näitä ole olemassakaan. Myöskään Peräkammarinpoikia ei löydetty, vaikka konteksti tähän ilmiöön olisi ollut todennäköinen.

Epäiltynä kuulustellulta ja kotietsityltä entiseltä keskisuomalaiselta kunnallispoliitikolta löytyivät useaan uusnatsi-järjestöön viittaavat paperit, ja niin sanottu hyvä selitys, joka myös esitutkinta-aineistoon kirjautui: ”Tämä oli sillai niinkuin larppaamista. Ei me oikeesti aiottu vallankumousta…” . Syyttömyysolettamaan tukeutuen uskomme kuulustellun omia sanoja. Tämän Jämsän surullisen väkivaltarikoksen tutkinnasta lähteneen johtolangan päästä löytyneen ilmiön, virtuaali-larppinatsien järjestöhimmelin, tapaus kohdistaa kulmienkurtistelua Supon uhkaraportin suuntaan. Supo kirjoitti:

Äärioikeiston uhka on voimistunut Suomessa. Suojelupoliisi on tunnistanut äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen. Länsimaissa äärioikeistolaisen terrorismin uhka on näkynyt viime vuosina useina iskuina ja iskuhankkeina. Tyypillisesti terroristisen uhkan muodostavat henkilöt eivät kuulu järjestäytyneisiin äärioikeistoryhmiin.

Kansainvälisesti sekä äärioikeistolaiset iskijät että terroristista toimintaa kannattavat löyhät ryhmittymät ovat aktiivisesti hyödyntäneet internetiä propagandan levittämiseen, rekrytointiin ja verkostoitumiseen. Myös Suojelupoliisin tunnistamat äärioikeistolaiset kohdehenkilöt kytkeytyvät tyypillisesti osaksi äärioikeiston kansainvälistä verkkoympäristöä. (Supo: Terrorismin uhka-arvio)

Jämsän tapauksen liitänäistutkimusten paljastama verkosto sopii kuin nenä päähän uhka-arviossa esiteltyyn kuvaukseen: Löyhä kaveripiiri, toimii nettiympäristössä, ja hakee kansainvälistä huomiota itselleen. Mainitsinkin jo #larppaamisen. Sana tarkoittaa live-roolipeliä, jossa nuoret henkilöt tekeytyvät ja pukeutuvat esm. Tolkienin kirjojen hahmoiksi ja käyttäytyvät hassusti. Miten netin ”valkoiset sudet” etc. eroavat tästä ilmiöstä -jos eroavat-, sitä pitää erikseen pohtia.

Kuukausia kestänyt tutkinta pitkine pidätysaikoineen siis jättää haaviin netti-ympäristössä päteneet mielikuvitussoturit. Kuitenkin viime kesänä oli tapahtunut reaalimaailman väkivaltarikos. Toteamus, etteivät ”terroristisen uhkan muodostavat henkilöt  kuulu järjestäytyneisiin äärioikeistoryhmiin” pätee ainakin niihin äärioikeistoryhmiin, jotka poliisi on äskettäin löytänyt? Todelliset syylliset Jämsän väkivallantekoon ovat yhä tuomitsematta.

Jätämme niin KRP:lle kuin Supolle työrauhan tutkia vaarallisia hankkeita, joita onkin haravoitava esiin jo ennenkuin tapahtuu mitään dramaattista, -esm. näkyvää yksittäistekoa jonkalaisilla on joskus jossain toisaalla säädetty kansakunnan mielialaa ja poliittisia suhdanteita. Muistamme alkuperäisten natsien polttaneen Berliinissä Valtiopäivätalon saadakseen valtakunnankanslerille poikkeusvaltuuksia, joista ei sitten ihan heti luovuttukaan.

Ääriryhmiä, jotka saattavat olla vaarallisia tavalla tai toisella, on Suomessakin sekä oikealla että vasemmalla, -tai ainakin niiden henkistä kasvualustaa löytyy.  Kun varsinaiset kotimaiset terroriteot ovat vielä aikeiden asteella enimmäkseen, niin kiinnittäisin huomion tämän kasvualustan kaventamiseen, preventiivisessä (ennalta ehkäisevästi) mielessä. Terrorismiin johtavan polun alku on oman henkisen umpion rakentaminen, -juuri kuten case-valkoisetsudet -tapauksessa on ollut tapahtumassa.  Kuvioon kuuluu toismielisten poissulkeminen, joka 2000-luvulla toteutuu blokkaamisena somen keskustelualustoilla. Kun henkilöltä jää näkemättä toismielisten viestit ja mielipiteet, hänen oma maailmankuvansa kaventuu, ja hän tulee taipuvaiseksi demonisoimaan poissaolevat toisinajattelevat. Jyrkimmin tämä ilmiö näkyy ”suvaitsevaisten” tajunnassa:

Estettyään vuosien ajan toisinajattelijat näkyvistään somessa ja keskustelualustoilla suvaitsevaisuuteen identifioitunut on ryhtynyt liittämään näihin äärimmäisiä määreitä, demonisoinut heidät mielessään, ja pahimmassa tapauksessa alkanut vaatimaan heidän poistamistaan jopa kotikaupungistaan. Löydämme siis jonkinlaisen poliittisen Apartheidin mitä suvaitsevimpien henkilöiden ajattelutavasta. Tästä on lyhyt askel väkivaltaan.

Pyrkimystä #vihapuheen (=sen toisin ajattelevan sanankäyttö) tukahduttamiseen -jopa lakia käyttäen- esiintyy säännöllisesti. Mielestäni tämä tendenssi vahvistaa itse sitä vaaraa, jota vihapuheen vastustajat luulevat olevansa torjumassa: Kansakunnan jakautuminen kahteen toisiaan ymmärtämättömään lohkoon on se onnettomuuden juurisyy, joka on edeltänyt kaikkia kumouksia ja sisällissotia.

6 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  24.3.2021 11:33

  Harmi, että poliisi käytti resurssinsa noiden kuutamoulvojien jahtaamiseen, ja tapahtunut rikos jäi selvittämättä. Samalla tuli annettua uskottavuutta klo.03 jälkeisille aamuyön nettisankareille, joiden proskriptio sai huomiota sisäministeriltä asti. Poliisi teki hienosti, kun puhkaisi kuplan ja kertoi ettei ketään oikeesti oltu nirhaamassa, vaan kaikki oli kännipostausta pikkutunneilla.

  Suurin vaara terrorismi-näkymissä on jokin mahdollinen yritys hämmentää jollakin näyttävällä teolla: Tarkoituksena vaikuttaa poliittisiin mielialoihin, jopa äänestyskäyttäytymisiin. Poliisi toki ymmärtää tämän ilman hyvää apuani.

  Vastaa
 2. Johtava.analyytikko
  24.3.2021 11:55

  Uhka on lähinnä marinin hallinto suomalaisille. He tekevät ongelmia. Jos rahaa jaetaan ilmaiseksi ulkomaille ja kotimaassa sanotaan, että veroja pitää kiristää eikä rahaa ole jaettavaksi niin ongelma on valmis.
  Luulisi politiikassa olevan tajuavan EDES sen verran.

  Työläiseltä menee työhalut ja veronmaksu tuntuu kitkerältä, kun toisesta päästä ne rahat valuvat vastikkeettomasti lähi-idän loisijoille ja lähetettäväksi pois.
  SUPOn tulisi olla huolissaan terroristi marinista ja sen viherpunaisista joukoistaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.3.2021 12:06

   Hallinnon kykenemättömyys ja suurta osaa kansasta #vihastuttavat päätökset ovat lisäämässä myös terrorismin uhkaa välillisesti. Voikin olla suurin syy kotimaiseen terrorismiin, jos sitä ilmaantuu. Herättää vihaa nähdä omasta tilipussista otettavan ja koijareille annettavan.

   Vastaa
 3. Ongelmia ei nyt katsota silmiin
  24.3.2021 12:12

  Muslimien maahanmuutto on se suurin uhka ja sitten nää kotikommarit eli vihervasemmistolaiset, jotka niin halukkaasti edistää tätä vaarallista ilmiötä.

  Vastaa
 4. sisi
  24.3.2021 12:13

  Eikös kuitenkin se todellinen äärioikeisto ja radikalisto ollut muunmaalaista kuin suomalaista? Mutta kun valemedia on vuosia toitottanut yhtä ryhmää ehdolle niin nyt kaikki olettavat sen olevan kyseessä. Äärioikeistolla tässä kohtaa tarkoitetaan ihan jotain muuta.

  Vastaa
 5. juha.
  24.3.2021 19:24

  Eipä tarvitse paljoa ihmetellä. että miksi? Ruotsin vastaavan pelle osaston ulosanti oli samaa paskaa. Vieressä nyökytteli oikeusministeri Morgan Johansson (S), joka on koettu haittamaahanmuuton masinoija. Ruotsalaisten kokema raaka matu rikollisuus, josta ”pää-perkele” Ruotsidemokraatit muistuttavat parlamentissa. Saa oikeusministerin vain ”natsittelemaan” ja tämä aito sosiaalidemokraattinen sosiopaatti ei tunne minkäänlaista empatiaa raiskattujen, murhattujen ja ties mitä kohteeksi joutuneille ruotsalaisille uhreille!

  Mutta annas olla kun ”uhrilta” eli matu rikolliselta itseltään kynsinauha katkeaa huuto on kova feministeiltä parlamentissa ja some mekkala suvakkien taholta on jotain suurempaa kuin Ruandan kansanmurha.

  Kunniamurhat ovat yleisiä Ruotsissa joka päiväisiä – tiedätte kyllä ketkä. Nyt kaupallinen TV4 on keksinyt nostaa samasta asiasta Vapaakirkon, joka on niin lapsellisen pähkähullua, että se toimii vain tuossa hourulassa! Ja tietenkin ”oikeusministeri” Morganson oli itse lässyttämässä ja vain kuvitella, että se vastaa samantasoista huvia kuin lapsenteko umpikieroutuneelle sosiaalidemokraatille. Toisaalta valtionkassan täyttämiseksi suoritettava ryöstö verotus mitä todennäköisimmin ”seisokin” aikaan sossulle!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top