Suurin häviäjä onnistui kampittamaan suurimman voittajan

Kunnallisvaalien tulos oli Tampereella yksiselitteinen: Vaalien superhäviäjä oli Vihreät. Niiden kannatus putosi peräti 4,5 prosenttiyksikköä, eli suhteellinen kannatus jokseenkin 25 %:a.

Eikä tämä ole ehkä ihme, kun kaupunkilaisten yleisen hyvinvoinnin, työllisyyden, koulutuksen ja vähäosaisten asioiden ajamisen sijasta Vihreiden keskeinen vaaliteema oli ilmaiset kuukautissuojat. Maksuttomia ne suojat eivät tietenkään ole  -joku ne kustantaa eli veronmaksaja- ja niitähän ei vihreiden joukossa paljonkaan ole.

Vihreät myös hävisivät kolme valtuustopaikkaa ja putosivat 14 paikasta 11 paikkaan, eli suhteellinen tappio 20 %:a.

Perussuomalaisten suurvoitto lakaistiin maton alle

Tampereella Perussuomalaisten kannatus nousi yli kaksinkertaiseksi edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna, eli 13,6 prosenttia, jossa kasvua on 7,4 prosenttia. Valtuustopaikkojen määrä 2,5-kertaistui neljästä paikasta kymmeneen. Mutta pormestarikoalitiota neuvotellessa ennen muuta Vihreät asettuivat Perussuomalaisia vastaan, vaikka PS oli sitoutunut yhteiseen ”pormestariohjelmaan”, eli mikään ei Vihreille riitä. Ilmeisesti on niin, että seuraavissa kunnallisvaaleissa persujen on noustava selvästi ohi vihreiden jotta lapsellinen ”me ei aleta sun kaa”-leikki loppuu.

Toki yksin vihreät eivät olisi tuohon pystyneet, mutta saivat hiljaisen hyväksynnän muilta –Kokoomus, SDP, Keskusta ja KD, vihreiden lisäksi -koalitioon tulleita.

Voittajia parilla prosentilla ja 1-2 paikalla olivat myös Kokoomus ja demarit, mutta pormestarikoalitioon tulivat mukaan myös neljänneksen kannatuksestaan hukannut Keskusta, jonka paikkamäärä putosi neljästä kolmeen, ja KD joka sai vain 3,9 prosenttia äänistä mutta säilytti kaksi paikkaansa, eli vain viidennes PS:n paikkamäärästä. KD:n tappio oli 0,1 %:a.

Vasemmistoliitto kärsi myös pienen tappio, kun se putosi 10,8 prosentin tasolta 10,2%:iin, ja säilytti 7 paikkaansa. Vasemmistoliitto ei kuitenkaan edes halunnut nyt muodostettuun vihervasemmiston ja oikeiston epäpyhään ”konsortioon”.

Käskytys orjiksi alkamisesta

Tampereen ”uusvanhapormestari”, eli jo toissa kaudella tehtävää hoitanut kokoomuslainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen, vaati sen jälkeen, kun oli ollut potkimassa vaalien ylivoimaisen voittaja ulos pormestarikokoonpanosta, että Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto eivät olisi oppositiossa uuteen pormestarikolleegioon nähden.

Ai, että kun joku potkii sun naamaan tohjoksi ja sä haluat kirkkain silmin, että tämä sitten tulee ja silittää sun hiuksia, kun sulla on paha mieli. Eiköhän tuo ratkaisu ollut sitä luokkaa, että säällinen ihminen olisi ymmärtänyt pitää edes suunsa kiinni, ja ainakin pidättäytyä epäinhimillisistä vaatimuksista.

Totta kai persut ja vassut pistää hanttiin varsinkin, kun tulevat huomaamaan, että vihreät tapansa mukaan eivät hyväksy yhteisesti allekirjoitettuja sopimuksia. -Puhun kokemuksesta.

Ilmeisesti myös on niin, että valittu kollegio kuvittelee ,että PS ja VAS eivät löydä mistään yhteistä säveltä, mutta uskon että sellainen löytyy ainakin sosiaali kysymyksistä ja kouluasioista sekä työllisyyden hoidosta. Ja kuvitelma siitä, että Vasemmistoliitto kuitenkin tukee kaikessa tätä epädemokraattisin venkuloinnein kasattua pormestariporukkaa, on jo lähtökohtaisesti virheellinen, koska jos VL kokisi olevansa panttivankina valtuustossa, ei se olisi vapaaehtoisesti jäänyt ulkopuolelle.

Känkkäränkät

Tampereen tempun jälkeen on aivan turha tulla kyseenalaistamaan perussuomalaisten yhteistyötahtoa. Kyllä se on se ”känkkäränkkä” aina Vihreät joilla joka päivä on ”känkkäränkkäpäivä”.

Seppo Huhta

4 Comments

 1. pöh
  7.7.2021 17:30

  Persuista aina sanotaan ettei löydy yhteistyökykyä, mutta oikeastihan se on vihreät joiden kanssa ei voi tehdä kompromisseja ja yhteistyötä millään tasolla.
  Viimeksi tänään Ohisalo uhkaili hallituskumppaneitaan, että hallitus kaatuu jos ei tehdä niin kuin vihreät haluaa.
  Eli metsät lahjoitetaan pois tai hallitus kaatuu.

  Vastaa
 2. Puhdasta matematiikkaa
  7.7.2021 18:53

  Ikävä kyllä vaaliien voittaja ei ole se joka kasvattaa eniten kannatustaan vaan se joka saa eniten ääniä. Tämä ”virtuaalivoittajaa” minä olen aina ihmetellyt.

  Vastaa
 3. Obelix
  7.7.2021 19:53

  ”Mikään ei Vihreille riitä. Ilmeisesti on niin, että seuraavissa kunnallisvaaleissa persujen on noustava selvästi ohi vihreiden jotta lapsellinen ”me ei aleta sun kaa”-leikki loppuu.

  Toki yksin vihreät eivät olisi tuohon pystyneet, mutta saivat hiljaisen hyväksynnän muilta –Kokoomus, SDP, Keskusta ja KD, vihreiden lisäksi -koalitioon tulleita.”

  Mitenkähän tämän #ajatuspajasta nousseen ja persujen pj. kisassa mukaan ilmoittautuneen ?poliittisentutkijan? Sakari Puiston iltapäivälehdissä _etukäteen_ ilmoittama yhteistyö -ja kompromissi halukkuus Kokoomuksen ja SDP:n kanssa, istuu mitenkään tähän Tampereen Kokoomuksen, SDP:n -ja KD:n haluttumuuteen tehdä yhteistyötä persujen kanssa? Miten kukaan ylipäätään voi ajatella etukäteen ilmoittamalla – poliittisille vastustajilleen – olevansa valmis polvistumaan heidän arvopohjansa edessä ennen mitään ?yhteistyö?neuvotteluja tulevaisuudessa? Ellei Hra. Puisto sitten tiedä jotain sellaista, mitä Tampereen Kokoomus ja SDP eivät tiedä?

  Ps. Ilmeisesti on niin, että seuraavissa kunnallisvaaleissa persujen on noustava selvästi ohi kaikkien puolueiden, että tämä ”me ei aleta sun kaa”-leikki loppuu. Tosin hra. Puiston etukäteisilmoitus syö – äänestäjien keskuudessa – sen ajatuksen kannatusta, että persujen olisi noustava selvästi ohi kaikkien muiden puolueiden, sen verran tappiomielialaa ko.Herran ulostulo lienee nostattanut?

  Vastaa
 4. jani
  7.7.2021 21:18

  ”Tampereella Perussuomalaisten kannatus nousi yli kaksinkertaiseksi edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna, eli 13,6 prosenttia, jossa kasvua on 7,4 prosenttia”

  Onkohan tässä taas menneet prosentit ja prosenttiyksiköt sekaisin? Täysin eri asioita.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top