Sydän versus ego

Moni uskoo ymmärtävänsä sydäntä ja egoa sekä näiden voimien kanssakäymistä. Sydämellä ja egolla on mielestäni laajentumisen ja supistumisen suhde, se kumpi ohjaa näistä kahdesta määrittelee meidän arvot, olemuksen, tietoisuustason sekä kyvyn hahmottaa kokonaisuuksia.

(Kuva: Narcissus ihailee kuvaansa lähteellä, keskiaikainen.)

Ego edustaa piippu aivo ajattelua, se ajaa itsekästä ja itsekeskeistä agendaa ja sen sisällä kytee narsismi. Narsismi on itserakkautta ja ihannointia, sitä ohjaa myös kilpailuvietti, tarve näkyä ja olla omassa mielessä tärkein tai voimakkain. Narsismi voi toki myös olla tervettä, jolloin itserakkaus ei koskaan johda muiden olentojen tai maan hyväksikäyttöön, eikä silloin myöskään väheksytä muita ja sitä mitä he ovat tai edustavat. Ego on pinnallinen, kalkyloiva ja kylmä, jonka takia sen ei tarvitse turvautua emootioihin ja rakkauteen. Ego saa mitä haluaa manipuloimalla ja ottamalla, se ei kysy lupaa eikä se pyydä anteeksi (ainakaan sydämestä).

Sydän taas kiittää avoimuudesta ja aitoudesta, rakkaudesta ja välittämisestä. Laajentunut avoin sydän ei aseta itseä etusijalle vaan tahtoo hyvää ympäristölle ja kaikille olennoille. Se tahtoo olla osallisena jotain positiivista ja merkityksellistä minkä kautta se myös sitä luo ja tartuttaa muihin. Sydän tuntee aidot ystävät ja yhteisöllisyyden, sen voima on lämpö ja säteily, ihan kuin aurinko konsanaan. Ei siis ihme, että historiallisesti monetkin fiksut ihmiset ja tietäjät puhuvat meidän sisäisestä auringosta, se tulee esiin pilvien takaa kun sydän laajenee.

Ihminen valitsee itse kulkeeko egon tai sydämen tietä ja sitä myötä ihminen myös valitsee haluaako olla kylmä tai lämmin, välittävä tai itsekeskeinen. Mielestäni rohkea ihminen kulkee kohti sellaista tilaa missä on lämpöä, tilaa jossa esimerkiksi valitaan olla kanssaihmisten puolella, ei valtion, kirkon tai muun tahon kanssa joka hallitsee ja sortaa meitä. Selkärangaton pelkurimainen ihminen taas kulkee kohti kylmyyttä ja kyynisyyttä, sillä pinnallisessa maailmassa tärkeää on rikastuminen, valta ja raha, jotka anastetaan muita hyväksikäyttämällä (politiikka ja yritysmaailma tästä pahimpia esimerkkejä). On sanomattakin selvää ja todella sääli minkä suunnan suurin osa nykyihmisistä on välineet ja siitä kaikki kollektiivisesti kärsivät.

Omassa kuplassa piilee paljon harhoja

Minusta on tärkeää oivaltaa, että kaikki lähtee meistä itsestämme, siitä mitä asioita toivomme (manifestoimme) ihan siihen konkreettiseen tekemiseen asti. Leipiintynyt yhteiskunta, tietämättömät nuoret ja vanhemmat sukupolvet, kaverit, perheenjäsenet, poliittiset ja hallinnolliset tahot, uskomukset ja monet muut asiat sekä tietenkin ihmiset yleensä yrittävät osallistua meidän elämään ja sitä kautta omistaa paloja meistä, mutta totuus hyvät ystävät on se, että kukaan ei omista meitä paitsi me itse.

Koska annamme (lainaamme) itseämme niin monen asian ja ihmisen käyttöön (annamme luvan sekaantua meidän elämään), joudumme auttamatta myös tekemään myönnytyksiä arvojen ja olemuksen suhteen, jotta sopeutuisimme paremmin ympäristöön. Tämä on se suuri virhe, joka on meille erittäin epäedullinen (eikä se näyttäydy heti), vaan joudumme oppimaan kantapään kautta mitä tuli tehtyä ja siitä kärsivät muut (ihmiset, eläimet, luonto) meidän lisäksi.

Kun teemme myönnytyksiä luovutamme samalla tilaa egolle, joka aina kiittää ja rynnii paikalle tarjoamaan helppoja itsekeskeisiä ratkaisuja. Ego osaa myös saada elämän näyttämään erittäin ruusuiselta (voi vaikka uskotella itselleen, että onnea voi ostaa rahalla vaikka jokainen ymmärtää syvällä sisällä, että se ei ole mahdollista). Kaikki mitä ego tarjoaa on lyhytjänteistä ja kapeakatseista, ja egon jättämän sotkun joudumme aina itse siivoamaan viimeistään kuolinpedillä, jos ei aikaisemmin pystynyt itseään kohtaamaan.

Jos vaihtoehtoisesti valitsee sydämen tien niin siihen liittyy kärsivällisyys ja odotus. Voisi sanoa, että ego käyttäytyy kuin lapsi karkkikaupassa ja haluaa kaiken minkä käsiinsä saa, missä sydän taas on se rationaalinen ja pystyy käsittelemään asioita maalaisjärjellä ja kokonaisuus huomioiden.

Kun ymmärrämme, että itse luomme omat kuplamme niin voimme myös oivaltaa, että kuplien sisällä on paljon sellaista joka ei aidosti edusta meitä, meidän identiteettiä, meidän arvoja. Sieltä löytyy myös konflikteja, traumoja, epärationaalisia käyttäytymismalleja ja paljon muuta, joka häiritsee ja estää meitä nousemasta omaan voimaan.

Lao Tzu sanoi hyvin ‘mastering others is strength, mastering yourself is true power’, eli muiden ymmärtäminen on vahvuutta, itsensä ymmärtäminen on aitoa voimaa. Älä siis anna kenenkään horjuttaa sinua omalla tielläsi vaan siivoa ne egon tuottamat sotkut pois, jotta elämä voi muuttaa suuntaa ja luoda kaikille paremman ja yhtenäisemmän tien.

2 Comments

 1. Mutta kun kaikilla muillakin...
  10.1.2022 13:49

  Tämän voisi kiteyttää muutamaan kohtaa jotka ovat keskeisiä idän elämänohjeissa (ei uskonnoissa):

  1) Elämä on kärsmystä. Jokaisen pitää löytää polkunsa pois kärsiyksestä.

  2) Ihminen muokkaa ympärstönsä haluamakseen. Ei päinvastoin.

  3) Älä osta sitä mitä tarvitset vaan sen mitä ilman et tule toimeen

  Ja sitten suomalaisia näköhtia edustaa se että jos joku ajautuu taloudellisesti ahdinkoon niin älä auta häntä taloudellisesti vaan käykää läpi miten hän vi vähentää menojaan ja selvitä nykyisellä tulotasolla. Sillä suurin osa taloudellsista ahdingoista muodostuu ihmisten omista haluista (ego).

  Älä koskaan jatka keskustelua ihmisen kanssa joka aloittaa lauseen sanoilla:”Mutta kun…” Hän ei halua muuta kuin että muut alistuvat hänen johtopäätöksiinsä. Hän ei halua muuttaa mielipiteitään.

  Vastaa
  1. Kainuunkonkari
   10.1.2022 18:10

   Mutta kun tekee mieli potkaista takapuoleen kaikkia pakkosolidaarisuuteen yhteiskunnan väkivaltakoneistoon nojaamalla ”kehottavia” sydämellisiä ihmisiä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top