Sykloni Fani heikentynyt äärimmäisen vaarallisesta erittäin vaaralliseksi

Intiaa ja Sri Lankaa runnova trooppinen myrksy Fani, jonka tieltä on evakuoitu ainakin miljoona ihmistä, on heikentymässä. Kuolonuhreja raportoidaan ainakin Odishasta.

Trooppiset syklonit saavat käyttövoimaa meren pintaveden lämpötilasta, ja kuivan maan tai viileämmän meren päälle siirryttyään syklonit heikkenevät. Bengalinlahti, jossa Fani on juuri huseerannut, on sykloneille erittäin arkaa aluetta alavana tiheästi asuttuna jokisuistona, jossa vedenpinnan korkeus voi nousta nopeasti vaarallisella tavalla syklonin ajaessa merivettä kohti rannikkoa. Alueella on tapahtunut huomattavia väestökatastrofeja tästä syystä.

Fani on voimakkain trooppinen myrsky Intianvaltamerellä vuoden 2014 jälkeen.

Äärimmäisten sääilmiöiden esiintymisten yleistymistä tai harvenemista on tarkkailtu ilmastonmuutoksen indikaattorina: Maapallon lämpötilojen yleisen nousun voidaan odottavan lisäävään juuri trooppisia myrskyjä, koska niiden syntymekanismi -jota muuten ei täysin ole pystytty hahmottamaan- on yleisen käsityksen mukaan sidoksissa meriveden pintakerroksen lämpötilaan. Sen täytyy olla enemmän kuin 25 celsius-astetta. Mikäli ilmasto jatkaa lämpenemistään, trooppiset myrskyt tulevat yleistymään ja ulottumaan myös nykyisiä esiintymisalueita pohjoisemmaksi ja etelämmäksi.

Myrskykaudet tullevat myös alkamaan aikaisemmin ja päättymään myöhemmin. Nykyisin trooppiset myrskyt ilmaantuvat pohjoisella pallonpuoliskolla loppukesästä jatkuen marraskuulle. Eteläpuoliskolla myrskykausi alkaa marraskuussa loppuen huhtikuuhun mennessä. Kausien pidentyminen saattaa vaikeuttaa merenkulkua, ja elämää eräillä tärkeillä ravintotuotantoalueilla, joilla on myös tiheä asutus.

Ilmastonmuutos on maapallolla normaali olotila: Ilmastot eivät ole koskaan olleet täysin vakaita, ja niihin vaikuttavissa ilmiöissä on sekä syklisiä että satunnaisia muutoksia. Jälkimmäisiin ovat kuuluneet mm. mannerten liikkeet, so. maapallon nestemäisen vaipan konvektiovirtausten aiheuttamat kiinteän kuoren muutokset, joissa muuta pintakerrosta kevyemmät mannerlaatat ikäänkuin uivat paikasta toiseen, joko hajoten kappaleiksi tai kasautuen uusiksi mantereiksi. On huomattu, että ilmasto on ollut lämpimintä silloin, kun merivirrat ovat voineet kiertää planeettaa mannerten estämättä. Nykyilmasto ei siis koskaan voi saavuttaa aiempia lämpöhuippuja Amerikoiden ja Afrikan estäessä circumtrooppiset merivirrat.

Ilmastonmuutos, jonka tärkeimmät vaikuttajat ovat auringonsäteilyn määrän vaihtelu, maan kiertoradan elliptisyyden muutos, maa-planeetan akselin kaltevuuden huojunta, ja luonnolliset hiilidioksidilähteet -kuten tulivuoret, tulee ilmeisesti nostamaan meriveden pintakerroksen lämpötilaa ainakin vielä jonkin aikaa. Siis trooppisia myrskyjä voidaan odottaa esiintyvän useimmin ja laajemmalla alueella, kuin vielä äskettäin.

Fanin kehittymistä seuraa The Indian Express.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top