SYNTYVYYS JA HUOSTAANOTTO KRIISISSÄ

Anneli Saarikko
Kuva Eduskunta
Anneli Saarikko vastaili kyselytunnilla

Hallitus ja oppositio ovat periaatteessa yksimielisiä siitä, että huoli on suuri, mutta tarkemmin puheita kuunnellessa tuli sellainen kuva, että niin ovat osin näkemyksetkin siitä miten ongelmat ratkaistaan. Tosin hallituksen mielestä asiat on jo osin ratkaistu.

Alkajaisiksi eduskunnan kyselytunnilla PS vaati lapsiperheille veronalennuksia..

Valtiovarainministeri Annika Saarikko valitteli vastauksessaan, että Perussuomalaiset eivät halua maahanmuuttoa.

Persujen mielestä yhden kuukauden ylimääräinen lapsilisä ei riitä muutamaan synyvyyttä kasvuun. ”Mitä aiotte tehdä suunnan kääntämiseksi?”

Saarikko selitti,että hallitus on tehnyt perhepoliittisen ohjelman.

PS: Koulut-ja päiväkodit ovat kriisissä. Milloin tulee päivä jolloin äidit saavat apua silloin, kun tarvitsevat ?

Krista Kiuru: On hienoa,että näistä asioista keskustellaan ja myönnän, että on eriarvoisuutta eri alueilla.

Perussuomalaiset: Palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet vuodessa peräti viidellä prosentilla ja ennen muuta se on köyhdyttänyt lapsiperheitä. Miksi olette halunneet jättää perheet ahdinkoon?

Saarikko : Hallitus on tehnyt päätöksen päivähoitomaksujen alentamisesta. Sähköjen alennus koskee kaikkia myös perheitä.

PS: Viidennes 25-35 vuotiaista suomalaisista ei halua lapsia ja perusteena heillä on mm. ilmastonmuutos jonka seurauksena ei haluta lapsia ”tuhoutuvaan maailmaan”. Mistä toivoa nuorille?

Saarikko : Koulutus on avain ja nuorten miesten syrjäytymistä pitää ehkäistä.

Kokoomus: Hallitus poisti Kelakorvauksen lapsettomuushoidoilta ja kuitenkin 25 prosenttia nuorista pareista kärasii lapsettomuudesta. Miksi poistitte tuen?

Kiuru: Olen samaa mieltä siitä, että miten yhteiskunta suhtautuu lapsettomuushoitoihin, eikä se ole parasta mahdollista ja asian uudelleenharkinta on paikallaan.

KD: Lapsilisiä on nostettava. KD ehdottaa tuhannen euron palkkiota jokaisesta syntyvästä lapsesta. Miltä tuntuisi Unkarin menettely jossa neljännen lapsen äiti vapautetaan tuloveroista ja myös opintolainat saa anteeksi jos tekee ensimmäisen lapsen alle 30 vuotiaana?

Saarikko : Tämä on herkkä asia ja itsekin olen sitä mieltä,että on tehtävä jotain syntyvyyden lisäämiserksi .

Keskusta: Kysyn hallitukselta kuinka voisimme levittää iloa lapsista, eikä vain paasata ongelmista?

Kiuru: Olen minäkin tätä asiaa omalta kohdaltani ilona kertonut 10 ja puolikuukautisen lapsen äitinä.

VALTAVIIN MÄÄRIIN KASVANEETHUOSTAANOTOT HÄPEÄKSI SUOMELLE

PS: Suomessa tehdään vuosittain tuhansia turhia huostaanottoja. Tämän on tiodennut myös eduskunnan oikeusasiamies, jonka mielestä tämä on suurin ihmisoikeusongelma Suomessa.

Kiuru : Meidän on tehtävä lastensuojelussa täydellinen uudistus. Nykyinen tilanne ei saa jatkua.

Perusuomalaiset : Huostaanotosta on kuluja vuodessa miljardi euroa, kun järkevästi toimien 500 miIjoonaa riittäisi. On osa äitejä on päätynyt aborttiin, kun eivät uskalla tehdä uusia lapsia, kun edelliset on huostaanotettu, Miten tästä irti ?

Kiuru : Tää on todella vaikea asia ja eduskunnan on kyettävä lasten oikeuksien nimissä kerta kaikkiaan tämä asia hoitamaan.

PS: Kun lapsia tulee lisää niin usein ei riitä yksi uusi lautanen pöytään vaan on hankittava esim. tilavampi auto, isompi asunto. Pitäisikö ottaa tuessa huomioon tällaiset seikat ja ilmanmuutoksenkin vuoksi tukea perheiden sähköautohankintoja niin kuin vielä hetki sitten tehtiin?

TimoHarakka : Meidän mielestä minkaanlaiselle sähköautoilun tuelle ei hallituksen puolelta nähdä tarvetta, koska niitä on muutenkin paljon hankittu.

Tulihan sieltä jotakin vastauksiakin esitettyihin kysymyksiin, mutta nekin olivat sellaisia, ettei neuvotteluhalukkuutta ilmaistu niin kuin esimerkiksi tuo Harakan vastaus ja useimmiten esitettyyn kysymykseen ei vastattu, vaikka itse kysymystä luonnehdiittin hyväksi – tosin kysymyksen arviointi sinänsä ei kuulu ministerin rooliin kyselytunnilla, vaan niihin vastaaminen.

Seppo Huhta
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top