Syrjintä-päätöksestä kertominen aiheutti lisää syrjintää: Yhdistyksen jäsen taas ulkona yhdistyksen fb-ryhmästä

Kuuma yhdistysriita Lohjan ja Salon Enäjärvellä ei laantunut, vaikka valtioneuvoston alaisen lautakunnan ammattijuristit ratkaisivat asian syrjityn eduksi: Järvensuojeluyhdistyksen jäsen on edelleen ulkona yhdistyksen Facebook-ryhmästä.

Some-alustan jäsenyyskin saattaa päätyä laintulkitsijoiden pöydälle, sillä lohjalaisen järvensuojeluyhdistyksen toimintaa tarkasteltiin maaliskuussa Valtioneuvoston alaisessa Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnassa. Lautakunta, joka on perustettu juuri syrjintätapauksiin reagoimaan, kielsi yhdistystä jatkamista syrjiviä toimia valittajaa vastaan: Hänet oli estetty yhdistyksen Facebook-ryhmästä, vaikka hän on yhdistyksen jäsen.

Syrjintä oli tapahtunut talvella 2020,  ja valittajalle myönteinen päätös tuli viime kuussa. Syrjityn yhdistyksen jäsenen mukaan syrjintä jatkuu lainvoimaisesta päätöksestä huolimatta:

Yhdistyksen jäsentä – minua – ei päästetty sisään ”Enäjärven suojeluyhdistys” -facebook-ryhmään tulvan aikana talvella 2020. Tein valituksen lautakunnalle. Asiaa puitiin vuoden verran minun ja vastaajan (yhdistyksen hallituksen) kirjelmillä. Voitin. Sen jälkeen minut päästettiin sisään hetkeksi ja suljettiin sitten ulos. Kun protestoin, minut klikattiin taas hetkeksi sisään ja sitten ulos. Yhdistys ei selvästikään halua tunnustaa syrjintäänsä eikä lopettaa sitä.

Extralle syrjintää kokenut kertoi viimeisimmän ryhmästä poistamisen tapahtuneen hänen mainittuaan -ryhmään hetkeksi päässeenä- että on olemassa em. lautakunnan päätös. Uudelleen ulos-heittämistä oli perusteltu ryhmän aiheeseen kuulumattoman asian käsittelemisellä, salassa pidettäväksi määritellyn päätöksen mainitseminen, kun se ei muka koskenut yhdistyksen toimintaa eikä järven asioita.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta oli salannut ratkaisunsa, valittajaa suojatakseen.  Lautakunta oli katsonut yhdistyksen hallituksen, johon kuuluu yhdeksän jäsentä -mukana molemmat fb-ryhmän ylläpitäjät- ja karjalohjalainen vihreä kuntavaaliehdokas, vastuulliseksi syrjivästä päätöksestä. Karjalohjalainen hallituksenjäsen on varavaltuutettu, ja pitkäaikainen lautakuntien jäsen Lohjalla, ja oletettavasti perehtynyt hallintokäytäntöihin ja juridiikkaan. Kiista valittajan ja yhdistyksen hallituksen välillä koski alunperin hänen mielipidettään järven tulvakorkeudesta.

”Katsomme torjuneemme (henkilön) fb-jäsenyyden asiallisin perustein.” Yhdistyksen hallitus 19.10.2020.

Lautakunta on leimannut päätöksensä ”salassa pidettäväksi”:  ”Salassa pidettävä merkintä on päätöksessä teidän yksityiselämänne suojaamista varten. Saatte siis vapaasti itse päättää, mitä tiedotatte ja kerrotte teitä koskevassa asiassa.” (Vastaus 29.3.2021 valittajan kysymykseen)

Enäjärven suojeluyhdistykseltä on pyydetty kommentteja 11.05.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top