Sysmän huumekassin arvoitus: ”Ylämies” vielä hakusessa

Kesämökin alta Sysmästä löytyneen huumekassin tapauksessa on vangittuna yksi liettualainen, ja matkustuskiellossa lahtelainen mies. Molempien epäillään toimineen osana rajat-ylittävää huumeidenvälitys ketjua. Näiden kahden jo kuulustellun yläpuolella rikollisorganisaatiossa olevaa henkilöä, ns. ”ylämiestä”, ei ole onnistuttu vielä paikantamaan.

Tapahtuneen kertausta:

  • 19.11.2018 Sysmässä sijaitsevaa venäläisomisteista lomakiinteistöä remontteeraamaan tulleet ukrainalaiset työmiehet tekevät oudon löydön, josta ilmoitetaan poliisille: Kassillinen ilmeistä huumetta.
  • Poliisi tekee tutkimuksia paikalla 19.-22.11., ja amfetamiinia löytyy vielä kaksi kassia, yhteensä 21 kg.
  • Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi 8.2.2019 Hämeen poliisilaitoksen vaatimuksesta noin neljäkymmentävuotiaan liettualaisen miehen epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta ja mies on edelleen tutkintavankeudessa. Häneltä otettiin talteen pidätettäessä kilon verran Sysmän kätköstä haettua huumetta.
  • 11.03.2019 vangitaan päälle kolmekymppinen lahtelaismies, joka kuulustelujen jälkeen vapautetaan, mutta määrätään matkustuskielto.
  • Tullin tutkimuksissa Sysmän huume-erä yhdistetään tutkintailmoituksiin vuosilta 2017 ja 2018, siis kansainvälisiin juttuihin.

Poliisi päättelee kätkössä olleen alunperin jopa 23 kg huumeita, joista osa löydettiin liettualaiselta epäillyltä, osan tämä oli ehtinyt jo toimittaa eteenpäin. Liettulaisen rooli rikoksessa näyttääkin olleen kätkön sisällön jakelu, josta hän lienee saanut palkkiota 1000€ per nouto. Palkkion on hänelle maksanut jo pidättynä ollut lahtelainen, -yhteensä 10 000€.

Molemmat miehet näyttävät olleen pikkutekijöitä huumeliigassa, sillä lahtelaisen palkkio palveluksistaan on ollut vain satasia. Liettualainen on kuulusteluissa nimennyt hänelle ohjeita antaneen ”ylämiehen”, mutta tätä ei ole onnistuttu löytämään. Poliisi on päätellyt jutun liittyvän United Brotherhoodin rikolliseen toimintaan. UB on tunnettu rikollisryhmä, jolla ei ole moottoripyöriä.

Venäläisomisteinen kesämökki, jolta huumelöydöt tehtiin, on vuokrauskäytössä. Remonttia oli teettämässä ukrainalaisilla sama yhtiö, joka myös välittää mökkiä vuokramarkkinoille. Omistajia ei epäillä osuudesta tutkittuun rikokseen.

Kansainvälisistä yhteyksistä huolimatta mökin omistajalla tai vuokraajilla ei ole esitutkinnan perusteella mitään tekemistä huumausaineiden välityksen kanssa.

Rikollisorganisaatioissa on tavallista, että kentällä toimiva bulkkiväki pidetään tietämättöminä siitä, kenelle he työskentelevät. Heihin pitää yhteyttä vain erityiset henkilöt, jotka he tuntevat ”ylämiehinä”. Pikkurikolliset ymmärtävät olla kiinnostumatta enemmästä. Varsinaisen rikollisten aivoriihen, so. keikat ja biznekset suunnittelevan ja toteuttavan tiimin ulkopuolella on vielä rahoittajat, joihin pitää yhteyttä ”kilpimies”. Tämä kaveri on kirjaimellisesti se, mihin kaikki turhat kysymykset pysähtyvät, -molemmilta suunnilta.

Koska suomalaiseen rikollis-tapakulttuuriin kuuluu rahojen törsääminen silloin kun niitä on, -ja kun on, on paljon kerralla- niin uusien keikkojen toteuttamiseen tarvitaan pääomaa muualta. Sitä on perinteisesti saatu lainkuuliaisessa yhteiskunnan osassa toimivilta, mutta ahneilta henkilöiltä. Poikkeuksetta nämä ovat olleet hyvin varakkaita, -ulospäin.

Elettyään yli varojensa, tai vaimon vietyä avioerossa talon, tai bisnesten muuten sujuessa huonosti, liikemies on voinut hakea pikavoittoa rahoittamalla jotain rikollista toimintaa. Huumekauppa on yksi suosituimpia. Kun rikolliset löytävät tälläisen rahamiehen, häneen luodaan suhde, jota ylläpitää siis tämä ”kilpimies”, jonka tehtävänä on myös kiristää rahamies pysymään kelkassa. Nopeaa pääomien tuplaantumista esm. kokaiinikaupalla yrittäneitä suomalaisen establishmentin jäseniä on joitakin. Vankilapastori Pekka Viirre nimesi taannoin kirjoittamassaan kirjassa henkilön, jolle on myönnetty tuntemattomasta syystä diplomaattipassi, jonka passin suojissa tuotiin tullin ohi yhteen aikaan kaikki Suomen vankiloissa nautittavat huumeet.

Ylämiesten löytyminen on mahdollista, kilpimiestenkin teoriassa, mutta kilpimiehen taakse pääseminen? -Se muuttaisi historiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top