Syyria: Erdogan uhkailee Assadia, Aleppo juhlii ensimmäistä kaupallista lentoyhteyttä kahdeksaan vuoteen

Kuulemme tänään Syyriasta sekä hyviä että huonoja uutisia: Turkin autokraatinen presidentti Recep Tayyip Erdogan on toistanut (jälleen) viimeisen varoituksensa Syyrian presidentille Bashar Al-Assadille, vetäytymisestä Idlibistä jossa hallituksen joukot ovat juuri nyt ajaneet islamistikapinalliset ahtaalle. Kokonaan hallituksen valvontaan otetusta Aleppon kaupungista kuulemme iloisia uutisia: Ensimmäinen kaupallinen matkustajalento laskeutui tänään kaupungin lentokentälle.

Aloitamme tarkastelun Syyrian erittäin suurvaltapoliittisen sisällissodan alusta:  Presidentti Bashar Al-Assadin hallinto oli epäsuosittu, ja ”demokraattinen oppositio” aloitti kapinan vuonna 2011. Seuraavana vuonna Syyrian hallituksen joukot, Syyrian Arabiarmeija SAA, olivat menettäneet kaikki asemansa Aleppossa, Syyrian toiseksi-suurimmassa kaupungissa, jota myös luonnehditaan Syyrian taloudelliseksi pääkaupungiksi. Kaupunkia hallitsee sen jälkeen enimmäkseen Hay’at Tahrir al-Sham -terroristiryhmä (HTS), joka käytännössä on al-Qaedan syyrialainen osasto.

Demokraattiset kapinalliset paljastuvat pikkuhiljaa, muille kuin YK:lle ja kansainväliselle yhteisölle, Turkin proxy-sotilaiksi. HTS alkaa leimautua samaan rooliin viimeistään kun 2017 jälkeisissä poliittista ratkaisua etsivissä keskusteluissa Turkki painostaa HTS:n ottamiseksi mukaan Syyrian sodan-jälkeiseen jälleenrakennushallintoon. Tänään Erdogan siis asetti Al-Assadille ultimaatumin: Joko Syyrian joukot vetäytyvät Idlibistä, tai Turkin vakinainen armeija hyökkää.

Idlibin taskussa”, viimeisessä islamistien hallitsemassa osassa Syyriaa, uhattuina ovat juuri HTS:n asemat.

Erdogan siis uhkailee sodalla, mutta samaan aikaan toisaalla: Tänään keskiviikkona Syyrian valtiollinen uutistoimisto Syrian Arab News Acency SANA ilmoittaa:  Meillä on ilo kertoa, että tänään laskeutui ensimmäisen kerran kahdeksaan vuoteen Syyrian lentoyhtiön airbus-matkustajakone Aleppon kansainväliselle lentokentälle, joka on näin avattu matkustajaliikenteelle.

Meillä on uutisia jihadistien yhä hallussaanpitämästä Idlibistä, josta asukkaat pakenevat pian odotettavien taistelujen tieltä, tai pommituksia pakoon. Inhimillinen hätä on todellinen, ja maailma myös näkee sen. Jotakin meiltä saattaa kuitenkin jäädä näkemättä?

Idlibin kärsimys ja kaaos olisi voinut tapahtua jo Aleppossa

Syyrian hallituksen joukot ottivat Aleppon kaupungin ja suurimman osan maakuntaa haltuunsa viime joulukuussa alkaneella kampanjalla, ja ovat vapauttaneet mm. tärkeän Damaskoksesta Aleppon kautta kulkevan moottoritieväylän, joka yhdistää Syyrian keskeiset osat aina Koillis-Syyriaan, Raqqaan ja Hasakahiin asti. Syyrialaisille tämä tarkoittaa, että tavara kulkee, markkinat toimivat, työtä on tarjolla.

Islamisteille valtatien avautuminen tarkoittaa, ettei heillä ole enää välinettä millä kiristää vallanjako-neuvotteluissa. Heidän tulppansa on otettu pois Syyrian elinvaltimolta. SANA:n jakamalla videolla näytetään iloisia ihmisiä Aleppon lentoasemalla. Rauha ja hyvinvointi ovat tulossa takaisin, ja aleppolaiset ovat siellä kiittämässä siitä että islamistit ja Turkin proxyt on ajettu pois.

Turkin media-proxyt sensijaan toistavat meille omaa sanomaansa: Idlibin kurjuus ja hätä loppuu, kun Syyrian hallitus vetää sieltä joukkonsa. Pitäisikö uskoa? Aleppossa on Syyrian armeija ja viranomaiset, eikä hädästä tietoakaan. Turkki apujoukkoineen on sieltä poissa.

Alepposta uutisoi 19.02.2020 Al-Masdar News.

Tästä uutisesta tuli aiottua pohdiskelevampi, joten se on poikkeuksellisesti mielipidekirjoitus-kategoriassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top