Syyria: Hallituksen tukeman turvallisuusjoukon ja kurdi-miliisin yhteenotot jatkuvat Qamishlissä (VIDEO)

Syyrian sisällissodan ollessa jo hiipumassa islamistien menetettyä tärkeimmät asemansa uusi ristiriita on puhkeamassa Koillis-Syyrian itsehallinnon ja Damaskoksessa istuvan hallituksen välille. Qamishlin kaupungissa, al-Tayy:in lähiössä, on ollut tänäänkin yhteenottoja, kertoo paikallinen media.

(Päivitys) Uutistoimisto North Press kertoi (13:14, -sama aikavyöhyke kuin Suomessa), että perjantain yhteenotto on kiihtynyt Qamishlissa Koillis-Syyriassa. Kaupunki on osittain ollut Syyrian hallituksen, osittain Koillis-Syyrian itsehallintoa (AANES) tottelevan Syyrian Demokraattisten Voimien (SDF:) kontrollissa. Yhteenotoissa ovat vastakkainen hallituksen tukemat turvallisuusjoukot, al-Difaa al-Wanini  (NDF).

Perjantaiaamuna al-Tayy:n lähiöön sijoitetut NDF-asemiehet ovat kohdistaneet tulituksen siviilien asuinrakennuksiin al-Wehdan liikenneympyrän ympäristössä kaupungin keskustassa. North Pressin lähteiden mukaan myöhään torstai-iltana itsehallinon perustama turvajoukko Asayish eteni al-Tayy:ssä. Myöhään torstai-iltana Sheikh Hayyes al-Jaryyan, joka on Bani Saba’a -heimon merkittävä hahmo, joutui NDF:n tarkka-ampujien kohteeksi kotinsa lähelle . Tämä viittaa hallituksen osuuteen tilanteen epävakauttamisessa. Yhteenottoja on ollut tiistaina lähtien Qamishlissa asayishien ja hallituksen kannattajien NDF:n välillä.

Koillis-Syyria oli jo ollut pidemmän aikaa rauhallinen, kurdivetoisten SDF:n joukkojen nitistettyä ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) terroristit, kunnes Turkki hyökkäsi alueelle lokakuussa 2019. Turkkilaiset toivat paikalle entisestä ”Syyrian demokraattisesta oppositiosta” (todellisuudessa turkkilaismielisiä) ja entisistä islamisti-sotureista kokoamiaan miliisejä, ja alue muuttui uudelleen rauhattomaksi.

Turkin tukemia paramilitaareja on syytetty siviiliväestön terrorisoimisesta, ja karkoittamisesta. Tällä toiminnalla on Turkin tuki, koska väestönvaihto kurdeista ja mm. kristityistä sunni-islamilaisiin arabeihin tukee Turkin tavoitteita poistaa kurdit etelärajaltaan.

Turkin hyökättyä Syyriaan presidentti Bashar al-Assad ja Koillis-Syyrian kurdit lähentyivät toisiaan, ja kurdien puolustusjoukot YPG vaihtoivat amerikkalaiset ystävät venäläisiin. Damaskoksen hallitus ei ole kuitenkaan tunnustanut Koillis-Syyrian itsehallintoa (AANES), ja on muodostanut alueelle itsehallinnon turvallisuusjoukkojen Asayish:in kanssa kilpailevan miliisin, al-Difaa al-Waninin. Näiden osastojen yhteenottoja uutinen koskee. Aselepoja ja sopimuksia on tehty ja rikottu. Venäläiset ovat olleet välittäjinä aselepoja tehtäessä.

Koillis-Syyrian tilanteen kehittymisen kannalta on oleellista alueen arabiheimojen asenne. IS:n yhä toimivat solut ovat yrittäneet provosoida arabien ja kurdien väliin epäluottamista nimettömillä väkivaltaisilla iskuissa, joissa on surmattu yksittäisiä kurdiviranomaisia tai arabijohtajia. Itsehallinto on lähestynyt arabiheimoja mm. vapauttamalla heimojen jäseniä islamisti-epäiltyjen internointikeskuksesta al-Holista (al-Hawl) heimojen itsensä valvottaviksi.

North Pressin videolla al-Ali arabiheimon perinteinen johtaja Ramadan al-Rahhal syyttää hallitusta vaikeuksien aiheuttamisesta.

Kuvat: Rojama Media Center.

Luettavaa:


Video: North Press, Syyria.

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    23.4.2021 16:08

    NDF-joukot vetäytyvät Qamishlissa, kertoo uutistoimisto: https://twitter.com/NPA_English/status/1385534663855325184?s=20

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top