Syyria: Hallitusta tukevat järjestysvoimat ottaneet yhteen kurdipoliisien kanssa Qamishlissä

Syyrilaisen uutistoimiston mukaan Qamishlin kaupungissa, Hasakahin maakunnassa, tapahtui tänään lauantaina välikohtaus, jossa ammuskeltiin. Ryhmä, josta uutinen käyttää nimikettä National Defence Force (NDF), kansalliset puolustusvoimat, otti yhteen kurdijohtoisen Asayish-joukon kanssa, jota uutinen luonnehtii poliisiksi. (kuvituskuva)

Qamishli on yksi Koillis-Syyrian kurdikaupungeista, ja oli viime lokakuussa alkaneen Turkin hyökkäyksen kohteita. Turkki ei kuitenkaan saanut kaupunkia haltuunsa, ja se liitettiin Turkin ja Venäjän presidenttien Sotshissa ja Moskovassa tekemien sopimusten mukaisesti vyöhykkeeseen, jolta Syyrian Demokraattisten Voimien SDF:n kurdijoukot, YPG, vetäytyy ja jota Turkki ja Venäjä valvovat yhdessä.

Kurdiarmeijan vetäytyminen jätti alueelle turvallisuustyhjiön, joka alkoi täyttymään paikallisten asukkaiden, kurdien, kristittyjen, assyrialaisen, etc. muodostaessa omia miliisejään. Syynä tähän oli Turkin tukemien ns. kapinallisten, ”Syyrian kansallisarmeijan” NSA:n, yms. Turkin proxysotilaiden aiheuttamat häiriöt ja väkivaltaisuudet, -mm. omaisuuksien ryöstämiset. Nämä paikalliset järjestysvoimat eivät olleet SDF:n tai YPG:n alaisia.

Venäjän Syyriassa oleva armeija sopi SDF:n kanssa, että venäläisjohtoisiin apujoukkoihin voidaan värvätä kurditaistelijoita, ja Damaskoksen hallitus on ilmeisesti antanut muodostua alueelle itselleen lojaaleja ryhmiä. Koillis-Syyriassa on siis aseissa monenlaista väkeä:

  • Turkin armeijaa alueella, jonka Turkki anasti lokakuussa 2019,
  • Venäjän armeijaa, joka tuli paikalle SDF:n kanssa sovitusti,
  • SDF:n ja YPG:n kurdiarmeijaa,
  • Presidentti Bashar al-Assadin virallista armeijaa, Syyrian Arabiarmeijaa (SAA), joka teki kurdien SDF:n kanssa sopimuksen syksyllä 2019.
  • Paikallisia miliisejä, jotka voivat olla kurdeja tai arabeja.
  • Venäjän armeijan kurdi-apujoukkoja.
  • Asayish, joka koostuu kurdeista, on Koillis-Syyrian kurdi-itsehallinnon poliisi.

Yhteenotto ilmeisesti tapahtui NDF:n väen pysäyttäessä kurdien ajoneuvoa, johon tuli luodinreikiä. Henkilövahinkoja ei mainita. Uutinen mainitsee, ettei ollut ensimmäinen kerta, ja että SAA:n ja YPG:n joukkoja ja venäläisiä sotilaspoliiseja on siirtynyt paikalle estämään enemmät rettelöt ja tilanteen eskaloituminen.

Asiasta kertoi tänään Al-Masdar News; Russian military deploys to Qamishli city after Syrian security forces open fire on Kurdish police.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top