Syyria: Idlibissä tilanne kiristyy

Syyrian pitkän ja mutkikkaan sisällissodan tämän hetken kuumin piste, ”Idlibin tasku”, on viimeinen jihadistien hallitsema maa-alue, ellei Turkin miehitysvyöhykettä katsota sellaiseksi. Tänään tiistaina raportoidaan taistelujen kiihtyneen hallituksen joukkojen ja Turkin tukemien miliisien välillä.

Kerroimme syksyllä, että presidentti Bashar al-Assadin aikeena saattaa olla islamistikapinallisten viimeisen tukialueen, ns. Idlibin taskun, kukistaminen tammi-helmikuun aikana. Tärkein jihadistiryhmä alueella on Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), joka tunnettiin aiemmin al-Nusran rintamana. HTS on kansainvälisen terroristiverkoston al-Qaedan edustaja Syyriassa. Alueella on myös muita jihadistiryhmiä, ja myös niitä, joita suomalainen media kutsuu ”vierastaistelijoiksi”, mutta Syyriassa nimitys on terroristit. HTS yrittää esiintyä jonkinlaisena Idlibin siviilihallintona, ja pyrkii Turkin tuella mukaan Syyrian sodanjälkeisestä hallinnosta päättäviin pöytiin.

Koska Syyrian ”sisällis”sotaan sekaantuneet ulkovallat sekaantuivat asioihin, ja koska Idlibin ja Aleppon maakunnat ovat Syyrian tihemmin asuttuja suurine kaupunkeineen, taisteluja yritettiin usean vuoden ajan hillitä demilitarisoiduilla vyöhykkeillä ja hallituksen joukkojen ja jihadistien asemien etäännyttämisellä, mm. v. 2017 ja maaliskuussa 2020 Venäjän ja Turkin tekemällä sopimuksella. Syyrian taloudelle tärkeällä valtatie M4:llä partioidaan venäläis-turkkilaisin yhteisvoimin tien pitämiseksi auki. Poliittinen ratkaisu, jota kaikki sanovat kannattavansa, on kuitenkin yhä kaukana.

Turkin tukemien voimien ja varsinaisten islamistikapinallisten erottaminen toisistaan on hankalaa, ellei mahdotonta. Turkki on epäsuorasti tukenut mm. HTS:ää ja rekrytoinut johtamiinsa joukkoihin islamisteja, jopa kokonaisia islamistiryhmiä. Tiistain taisteluissa eteläisessä Idlibissä, Jabal Al-Zawiyassa. esiintynyt National Liberation Front (NLF) on osa Turkin johtamaa miliisiryhmien rypästä. Turkki on toisinaan myös itse iskenyt hallituksen joukkoja, Syyrian Arabiarmeijaa (SAA) vastaan sekä ilmasta että tykistöllä, mutta käyttää useimmin näitä proxyjään.

Al-Assadin tärkeimmät tukijat ovat nykyisin Venäjä ja Iran, ja Iranin tukema libanonilainen Hezbollah-liike. Hezbollah on islamistinen, aseistautunut ja vallanhaluinen, mutta shia-islamistisena on sotinut ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) sunni-islamisteja vastaan al-assadin puolella. IS:llä on yhä sotilaallista toimintaa hallitusta ja Koillis-Syyrian kurdeja vastaan, mutta se ei hallitse enää maa-alueita. Äskettäin Venäjä pommitti IS:n tukikohtia Keski-Syyriassa.

Venäjä näyttää hillinneen al-Assadin toimia Idlibin jihadisteja vastaan, ilmeisesti liittyen venäläis-turkkilaisten suhteiden vaalimiseen. Nyt kun Turkki on tuonut Kaukasukselle -ihan Venäjän naapuriin- syyrialaisia islamistitaistelijoita Azerbaidzanin avuksi Armeniaa vastaan, suhdanteissa voi tulla muutoksia. Tiistain uutinen viittaa joka tapauksessa al-Assadin aktivoitumiseen viimeisten jihadistitukikohtien suhteen. Yksi tuoli vähemmän neuvottelupöydän ympärillä Syyrian tulevaisuudesta sovittaessa voi olla kiinnostava tavoite.

Aiheesta muualla:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top