Syyria: ”Islamilainen valtio” IS aloitteellinen itäisessä Syyriassa, jihadistien hyökkäys torjuttu luoteessa

Vaikka Syyrian sotanäyttämö on pudonnut pääuutisista, muiden aiheiden varjoon, siellä sattuu ja tapahtuu. Lyhyt yhteenveto:

Varhain sunnuntaiaamuna Al-Qaida-taustainen Hurras Al-Deen -jihadisti-kapinallisryhmä hyökkäsi Syyrian Arabiarmeijan SAA:n (hallituksen joukkojen) asemia vastaan Al-Tanjarassa. SAA on ottanut tänään maanantaina takaisin kaikki eilen menettämänsä alueet Al-Ghaabin tasangon alueella. AMN 18:30 tänään.

”Islamilainen valtio” (ISIS) aloitti maanantaina uuden hyökkäyksen Syyrian Arabiarmeijan (SAA) asemiin Deir Ezzorin kuvernementissa, Jabal Bishrin vuoristoalueella. AMN 16:30 tänään.

Venäjän varapääministeri Juri Borisov kertoi tänään Interfax-uutistoimistolle Su-57 häivehävittäjää testatun aktiivisesti Syyriassa. Venäjällä on lentotukikohta mm. Kheimimissä Syyriassa. Kun korkeateknisen koneen ominaisuuksista ei ole hyötyä kevytaseisia jihadisteja vastaan, huippukoneen tuominen Syyriaan saattaa olla viesti joillekin aivan muille tahoille. AMN 20:30 tänään.

Yhdysvallat on tuonut uuden sotilassaattueen Syyrian öljykentille: Raportin mukaan Yhdysvaltain joukot partioivat öljy- ja kaasukentillä Al-Kubaybahissa, Ghunassa ja Hawiziyahissa ennen siirtymistään Al-Jibsa-öljykenttälle. AMN 11:00 tänään.

Yhdysvaltain armeija esti Venäjän armeijan sotilassaattuetta ohittamasta heidän tarkastuspistettään Al-Hasakahin maakunnassa. Asiasta tiedotti Syyrian ihmisoikeuksien tarkkailuryhmä (SOHR). Seuraava video on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Venäläiset ja amerikkalaiset estävät toistensa liikkumisia vähän niinkun vuoronperään. AMN 11.05.2020.

”Islamilainen valtio” IS yrittää yhä säilyttää uskottavuutensa tekemällä sotilaallisesti hyödyttömiä iskuja, joilla se entintään onnistuu aiheuttamaan tappiota vastustajilleen. Niin on ilmeisesti käynyt tälläkin kertaa. USA:n ja Venäjän nokkapokka jatkuu ihan samaan tapaan, kuin ennen presidentti Donald Trumpin viime vuoden lokakuussa suorittamaa amerikkalaisten sotilaiden vetämistä pois Syyriasta, mutta nyt USA:lle epäedullisemmassa asetelmassa.

Syyrian hallitus pyrkii aktiivisesti saamaan Idlibin maakunnan haltuunsa jihadisteila, joita Turkki ei voi kovin avoimesti tukea. Näissä yhteenotoissa sotilaallinen menestys on vaihdellut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top