Syyria: Islamistit takavarikoivat kristittyjen omaisuutta Idlibissä

Syyrian vuodesta 2012 jatkuneen kriisin loppu on jo miltei käsillä, ja islamistikapinalliset on ajettu pussiin Idlibin maakuntaan. Siellä he ovat Turkin asevoimien suojissa, ja toimivat tyypilliseen tapaansa.

Al-Masdar News uutispalvelu kertoi tänään, syyrialaisen ihmisoikeusryhmän raporttiin tukeutuen, sharian ”lain” olevan käytössä Idlibissä, ja kristittyjen kiinteistöt ja muu omaisuus siirtyvät helposti oikeauskoisiin käsiin.

Syyrian ihmisoikeusneuvoston (SOHR) raportti lauantailta (25.04.) kertoo Idlibin kaupungin kristittyyn väestöön kohdistuvista painostustoimita. Muslimien keskuudessa asuville muun-uskoisille koraanissa säädettyä rangaistusveroa, jizyaa, kerätään ja kristittyjä painostetaan muuttamaan Syyrian hallituksen kontrolloimille alueille. Asiaan kuuluu, että kristittyjä on kielletty nimeämästä edustajia valvomaan heidän omistamiaan kiinteistöjä.

Ihmisoikeusryhmän raportin mukaan kapinalliset pakottavat kristilliset kiinteistöjen omistajat tekemään sopimuksia islamistiupseerien kanssa, ja tavallaan vuokraamaan näiltä omat talonsa ja liikeyrityksensä takaisin käyttöönsä. Jos krisitty onnistutaan painostamaan pois kaupungista, eikä kukaan valvo heidän etujaan, kiinteistöt siirtyvät islamistien omistukseen.

”Islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) menetettyä alueensa jihadistien päävoima Syyriassa on ollut Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), joka edustaa Syyriassa Al-Gaeda-verkostoa. HTS:lla, joka tunnettiin aiemmin ”al-Nusran rintamana”, on toimintaa myös Suomessa. HTS:n apuna on useita islamistiryhmittymiä, joista osa koostuu ulkomaisista ns. taistelijoista, mm. keskiaasialaisista.

Suoraan Turkin alaiset terroristiryhmät tekevät samaa ns. turvavyöhykkeellä, jonka Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan anasti Syyrialta viime lokakuussa käydyssä sodassa. Ihmisoikeusjärjestö kehoittaa mm. Afrinin kaupungin kurdi-asukkaita pysymään kotiseudullaan jos vain mahdollista. Turkki suorittaa alueella väestönvaihtoa tuottamalla paikalle erilaisiin asejoukkioihin kuuluvia ”kapinallisia” ja mm. islamististen terroristiryhmien jäseniä.

Turkin kontrolloimalla alueella Syyriassa on meneillään etninen ja uskonnollinen puhdistus.

Idlibin tapahtumista kertoi tänään Al-Masdar News.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top