Syyria: Oliko avustusjärjestö ”White Helmetin” tukikohta asevarasto?

Syyrian valtiollinen uutitoimisto Syrian Arab News Agency (SANA) välitti eilen kuvia Bashar al Assadille lojaalien joukkojen valtaamalta alueelta Jarmukin seudulta eteläisestä Syyriasta. Niiden mukaan avustusjärjestö ”Valkoisten Kypärien” hylkäämä näkyvästi humanitääriseksi tilaksi merkitty rakennus on toiminut asevarastona.

Valkoiset Kypärät on saanut julkisuutta pommitusten ja taistelujen siviiliuhrien auttamisessa, ja on merkinnyt toimitilansa välttääkseen niiden joutumista ilmapommitusten kohteeksi. Suurin osa järjestön työntekijöistä on ilmeisesti evakuoitu Etelä-Syyriasta Israeliin taistelujen siirryttyä alueelle.

Tietolähteemme, al Masdar News, vahvistaa paikallisista lähteistä miinojen ja räjähteiden todella olleen kuvissa näkyvässä rakennuksessa, mutta ilmaantuneen sinne vasta ”Islamilaisen Valtion” (ISIS:n) otettua Sahm Joulanin kaupungin haltuunsa kapinallisjoukoilta.  Nyt siis kaupunki on al Assadin armeijalla.

Al Assadin tukijat tapaavat kiistää ”Valkoisten Kypärien” humanitaarisuuden, ja pitävät näitä terroristeina, kuten Assadin vastustajiakin. Bashar al Assad on kertonut toimittajille, että ”Valkoisilla Kypärillä on kaksi mahdollisuutta: Antautua hallituksen joukoille, tai tulla tapetuiksi”.

Syyrian nyt päättymäisillään olevassa sisällissodassa siviilit ovat kärsineet paljon pommituksissa ja tykistön käytössä asutuskeskuksia vastaan. Useassa tapauksessa ahtaalle joutuneille esm. ”ISIS:n” sotureille on suotu mahdollisuus bussikuljetukseen esm. Pohjois-Syyrian jäljelläolevaan kriisipesäkkeeseen Ibdilin alueelle, jos ovat luovuttaneet asemansa al Assadin joukoille. Nyt, kun Ibdilin valtaaminen on lähiajan tapahtuma, tätä pakomahdollisuutta ei enää tarjota.

Maanantaina (23.07.) 850 syyrialaista pakolaista palasi Libanonista kotiseuduilleen auto-karavaanina. Pakolaisten palaileminen Libanonista ja Jordaniasta on jo käynnissä, ja vauhdittuu  viimeisten kriisipesäkkeiden rauhoittuessa. Nämä Syyrian lähialueille jääneet pakolaiset ovat yleensä perheitä, toisin kuin mm. Suomeen tulleet. Eurooppaan paenneiden paluun käynnistymistä jouduttaneen vielä hetken odottamaan. 

Al Masdar News 27.07.2018, 24.07.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top