Syyria: Erdogan ja Assad törmäyskurssilla Idlibissä, uhkavaatimus Turkilta

Tiistaina (04.02.) Syyrian armeijan kenraali antoi jihadistien viimeisessä tukikohdassa oleville islamistitaistelijoille tarjouksen laskea aseensa ennenkuin hallituksen joukot ottavat alueen. Samassa yhteydessä hän mainitsi armeijan olevan valmis torjumaan Turkin aggressiot Idlibissä. Tänään keskiviikkona Syyrian armeija on aloittanut etenemisensä, kertoo uutistoimisto.

Syyrian hallituksen joukot, Syyrian Arabiarmeija SAA, eteni tänään kohti strategista Saraqibin kaupunkia Idlibin maakunnassa, joka on viimeinen islamistikapinallisten hallitsema merkittävä alue Syyriassa. SAA:ta vastassa on useita jihadistiryhmiä, myös ulkomaisia ”taistelijoita”. Islamistien päävoiman Idlibin taskussa muodostaa Hay’at Tahrir al-sham HTS, jonka tukena on myös Turkin tukemia miliisejä National Liberation Frontista NLF:stä.

HTS on yhtä kuin Syyrian al-Qaeda, edustaen kansainvälistä islamistiverkostoa, jonka Irakin osastosta muodostui v.2014 ”islamilainen valtio” IS  (ISIS). IS on jo menettänyt kaikki alueensa Syyriassa ja Irakissa, ja toimii enää terroristisoluina. Suuri joukko IS:n taistelijoita on havaittu Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin viime lokakuussa aloittaman maahyökkäyksen jälkeen Turkin tukemissa sotilaallisissa kokoonpanoissa Syyriassa ja myös Libyassa.

Uutisen mukaan Syyrian armeija valloitti tänään  Samarin, Jazrayan, Uthmaniyah Al-Kabeeran, Islameenin ja Abu Al-Khashahin kaupungit, jotka ovat Saraqibin itäpuolella.

Syyrian armeijan kenraali totesi eilen, että ”asevoimamme haluavat antaa viimeisen mahdollisuuden (islamisti)militanteille ja pelastaa piiritettyjen siviilien hengen. (Idlibin) Alueella toimivat armeijayksiköt ovat saaneet käskyn sallia niiden, jotka päättävät olla luottamatta Turkin joukkojen tukeen, luovuttavan aseensa”.

Kenraalinarvoinen tietolähde kertoi jihadistien käyttäneen siviilejä ihmiskilpinä ainakin Saraqibissa ja Tell Touqanissa. Antautumismahdollisuuden tarjoaminen islamistitaistelijoille liittyy pyrkimykseen säästää siviilejä, kun taisteluja käydään nyt Syyrian tiheimmin asutulla alueella, jossa on useita kaupunkeja.

Tarkastelua:

Antautumisvaatimuksen esittäminen Idlibin motissa oleville jihadisteille, ja ilmaistu aikomus jatkaa operaatiota Turkin jihadisteja-suojelevasta asenteesta huolimatta, antaa viitteen siitä, että Damaskoksessa on tehty pitkälle kantavia päätöksiä.

Lisää luettavaa:

Päivitys 15.36:

Erdogan vaatii Syyrian armeijaa vetäytymään: Uhkavaatimus

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tänään päästämän lausunnon mukaan Syyrian Idlibin maakuntaa ja Koillis-Syyriaa koskevat sopimukset eivät toimi. Hän viittasi ilmeisesti Turkin Venäjän kanssa tekemiinsä sopimuksiin.

Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitivät eilen kahdenkeskisen puhelinneuvottelun.

Turkin presidentti antoi Syyrian hallitukselle aikaa helmikuun loppuun asti vetäytyä Idlibissä alueilta, joita se on ottanut haltuunsa Turkin sotilaallisten tarkkailupisteiden toiselta puolelta, siis alueilta jotka Turkki on halunnut varmistaa jihadisteille.

”Tällä hetkellä kaksi 12:sta tarkkailupisteestämme on linjojen takana. Toivomme, että (Syyrian) hallitus vetää pois joukkonsa tarkkailupisteiltämme ennen helmikuun loppua. Jos hallitus ei vetäydy, Turkin on pakko ottaa asiat omissa käsiinsä ”, Erdogan varoitti.

Erdogan antoi julkilausumansa tiistaisen (04.02.) puhelinkeskustelunsa jälkeen: Putinin ja Erdoganin mainitaan keskustelleen sekä tilanteesta Idlibin maakunnassa että Libyassa, jossa Turkki on lisännyt sotilaallista panostaan.

Missä määrin Venäjä on hyväksynyt tai sallinut Erdoganin tulevat toimet, se jää nähtäväksi.

Al-Masdar News tänään.

2 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  5.2.2020 15:20

  Tämä tuli just. Päivitetään juttuun kuha ehitään. Hätäset voi lukea täältä: https://www.almasdarnews.com/article/erdogan-threatens-to-attack-syrian-army-troops-if-they-dont-withdraw-from-turkish-posts-in-idlib/

  Vastaa
 2. Raivohullu se on
  6.2.2020 14:55

  Ymmärtääköhän toi sotahullu ollenkaan mitä se päästelee suustaan? Nimittäin sehän avoimesti myönsi että Turkin sotilaita on Syyrian sisäpuolella. Ja kielsi syyralaisia tuhoamasta tai ottamasta vangiksi viimeisiä Daesh-terroristeja. Toivottavasti Syyria pistää paikan sileeks jos sieltä tulee yhtään laukausta.

  On se raivohullu äijä. Eikä siinä mitään että maassa yksi aivovaurioinen rähisee. Mutta että kun sillä on niinpaljon hännystelijöitä jotka on sen kanssa samaa mieltä. Osa tietysti odottaa että se putoaa pois ja ne pääsee sen pallille, mutta oikeesti…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top