Syyria: Räjähdyksiä Latakiassa, venäläinen Il-20 kadonnut, ohjuslaukaisuja ranskalais-aluksella (VIDEO)

Venäjän puolustusministeriön mukaan ranskalaisella fregatilla on havaittu useita ohjusten laukaisuja myöhään maanantaina (17.09.). Venäjä ilmoittaa myös yhden Il-20 sotilaskoneen kadonneen samaan aikaan kun neljä Israelin F-16 -hävittäjää iski syyrialaiskohteeseen Latakian provinssissa.

Syyria ilmoittaa ohjus-iskusta Latakiaan tai sen lähistölle. Syyrialainen medialähde, Leith Abou Fadel -al Masdar Newsin perustaja, kertoo ohjuksia osuneen myös kaupungin alueelle, ja joitain on Syyrian ilmapuolustus on torjunut, kertoo Syrian Arab News Agency (pro al Assad). Sputnikin mukaan syyrialaiset kertovat ohjusten tulleen mereltä, mutta eivät nimeä niiden lähettäjää. Samoin venäläisen sotilaskoneen tuhosta kerrotaan vain: ”Katosi tutkasta”, so. Venäjä ei ole ottanut kantaa syyhyn.

Kadonnut venäläiskone oli Välimeren yläpuolella, lähellä Hmeymimin lentotukikohtaa. Siinä oli 14 henkilön miehistö. Hmeymim on Venäjän käytössä oleva sotilastukikohta lähellä Latakiaa, joka näyttää olleen viimeöisen ohjus-iskun pääkohde. Israelin media muistuttaa Venäjällä ja Israelilla olevan sotilaallista tiedonvaihtoa Syyrian alueen tapahtumia koskien. Tuhoutuneen Il-20 -koneen on saattanut pudottaa harhautunut syyrialainen it-ohjus.

Il-20 on vanhentunut, alunperin siviilimatkustajakoneeksi suunniteltu tyyppi, jota on käytetty myös sotilaskuljetuskoneena. 14 henkilön miehistö viittaa että tuhoutunut yksilö oli modifioitu esm. elektroniseen tiedusteluun. Venäjä on aiemmin menettänyt Syyrian sodassa maataisteluja tukeneita hävittäjäkoneita.

Syyrialaislähteen mukaan seitsemän henkilöä on loukkaantunut iskussa. Räjähdyksistä raportoidaan myös Baniyassa ja Tartusissa. Ohjus-iskusta syytellään myös Israelia. Venäjän puolustusministeriö vashvistaa, että neljä israelilaista F-16 -hävittäjää on osallistunut iskuun sotilastukikohtaa vastaan Latakiassa.

Maanantaina on ollut aktiivista myös diplomatiassa: Putin ja Erdogan ovat sopineet toimista Idlibin suhteen. Israelin mediassa po. maanantain tapahtumilla nähdään yhteys. USA  on aiemmin varoitellut Bashar al Assadin hallintoa käyttämästä kemiallista asetta. ja tämän varoituksen on ymmärretty liittyneen odotettavissaolevaan Idlibin operaatioon. Idlibin provinssi on viimeinen jihadistien ja al Assadin dynastiaa vuodesta 2011 vastustaneiden kapinallisten hallussa oleva tiheään asutettu alue Syyriassa. Venäjä on myös väittänyt al Assadin vastustajien valmistelevan väärälippu-operaatiota kemiallisella aseella, provosoidakseen lännen iskun al Assadia vastaan.

al Masdar 18.09.2018: Powerful explosion after missile hits Latakia city (video), 17.09: Large number of missiles hitting several Syrian provinces.

Jerusalem Post 18.09.2018: EXPLOSIONS ROCK LATAKIA HOURS AFTER RUSSIA-TURKEY AGREE ON IDLIB BUFFER.

Sputnik 18.09.2018: Russian airspace control means registered missile launches from French frigate in Mediterranean late on Monday, Russian military reported, 18.09.Missiles Fired on Syrian Army Infrastructure in Latakia – Syrian TV (VIDEOS), 18.09.Russian Aircraft Went Off Radar Near Hmeymim Airbase in Syria, Military Reports.

Video: Syria Today 17.09.2018.

Venäjä vahvistaa: Venäläiskoneen pudotti Syyrian ilmatorjunta Israelin ilmaiskun aikana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top