Syyria: Sotilas-asiantuntija sanoo: Turkki ei voi mitään Syyrian armeijan etenemiselle Hama’ssa

Turkin autokraattisella presidentilla Recep Tayyip Erdoganilla on aihetta uuteen kiukunpuuskaan, jos Syyrian sotatilannetta analysoinyt asiantuntija on oikeassa.

Syyrialainen sotilas-asiantuntija Ala’a al-Asfari toteaa eilen antamassaan arviossa, että presidentti Bashar Al-Assadia tottelevan Syyrian Arabiarmeijan SAA:n kampanja Haman alueen ottamisesta Damaskoksen hallituksen kontrolliin tulee jatkumaan Turkin pystymättä häiritsemään sitä, tai suojelemaan turkkilaismielisiä kapinallisia. Al-Asfarin mukaan Venäjän asenne on tässä asiassa ratkaiseva seikka, ja pidättelee Erdogania.

Asiantuntija olettaa SAA:n kampanjan johtavan koko Idlibin maakunnan kontrolliin. Venäjän ilmavoimat ovat olleer aktiivisesti mukana SAA:n hyökköyksissä tällä viikolla, mutta presidentti Vladimir Putin on pitänyt puheyhteyttä Erdoganiin, viimeksi eilen. Puhelinkeskustelussa valtionpäämiehet käsittelivät maanantaina mm. tilannetta Haman-Idlibin alueella.

Turkin presidentti Erdogan on tiettävästi vaatinut Syyrian hallitusta (al-Assadia) pitäytymään Sochin julistukseen 17.09.2018, jossa sovittiin sotijapuolten etäännyttämisestä demilitarisoiduilla vyöhykkeillä. Turkin ymmärrystä ja huolenpitoa nauttiva Hayat Tahrir al-Sham (entinen al-Nusran rintama, al-Qaeda) on toistuvasti tuonut raskasta aseistusta mm. Idlibiä ympäröiville alueille, jotka oli Sochissa sovittu rauhoitettaviksi. Erdogan ei tätä toki muistele.

Asiasta kirjoitti tänään syyrialainen uutistoimuisto al Masdar News.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top