Syyria syytti Turkkia ”ISIS:n” ja al-Qaedan tukemisesta YK:n Turvallisuusneuvostossa

Syyrian pysyvä edustaja Yhdistyneissä Kansakunnissa Bashar Al-Ja’afari syytti perjantaina (28.02.) YK:n Turvallisuusneuvoston kokouksessa Turkkia ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) ja kansainvälisen terroristiverkoston al-Qaedan syyrialaisen osaston Hay’at Tahrir al-Shamin suojelemisesta, Ja’afari kritisoi myös länsimaiden suhtautumista maansa tilanteeseen.

Ja’afarin mukaan Syyrian Arabiarmeijan SAA:n (hallituksen joukkojen) Idlibin operaatio on reaktio siihen, että Turkki on loukannut 17. syyskuuta 2018 sovittua Sotshin sopimusta, jossa määriteltiin Luoteis-Syyriaan demilitarisoituja alueita ja sovittiin sotivien osapuolten etäännyttämisestä (de-eskalaatiosta).

Sotshin sopimuksella tavoiteltiin Syyrian sisällissotaan poliittista ratkaisua, johon pyritään myös Genevessä käytävillä Syyrian uutta perustuslakia valmistelevilla neuvotteluilla. Aleppon ja Idlibin maakunnat ovat viimeiset alueet, joissa jihadisteilla on vielä merkittäviä tukikohtia.

Muut osat Syyriaa, kuin em. maakunnat ja Turkin viime lokakuussa aloittaman maahantunkeutumisen kohde Koillis-Syyria, ovat rauhallisia.

YK: n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa puhunut Ja’afari syytti Turkkia Al-Qaedan ja ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) suojelemisesta. Viimeistä terroristien tukialuetta, ”Idlibin taskua”, kontrolloi Hay’at Tahrir al-Sham -islamistijärjestö, joka edustaa Syyriassa al-Qaedaa.

Syyrian YK-edustaja kritisoi länsimaiden toimintaa turvallisuusneuvostossa huomauttamalla, että Idlib on Syyrian alue eikä kuulu niille.

Viime syksyn jälkeen yli miljoona ihmistä on paennut Idlibin maakunnasta taistelujen kiihdyttyä.

Ja’afarin turvallisneuvosto-puheenvuorosta kertoi tänään Al-Masdar News.

 

2 Comments

 1. Peltaampa shakkia
  29.2.2020 13:11

  Turkki mieluusti haluaisi liittää Syyrian itseensä. ja kaikkinainen kahnaus sekä sota ja sekasorto palvelee Turkin intressejä. Ei siis ihme että se haluaa NATO:lta aseistusta ja rahaa joilla se ylläpitää jatkuvaa konfliktia alueella. Ja NATO antaa sille aseta, ammuksia, rahaa ja upseerejaan koska se taas puolestaan palvelee isralien etuja. Jonka kiimana on ensin Palestiinan mihitys kokonaan ja sen jälkeen Iranin alistaminen valtaansa.

  Niin että jos NATO-joukot ja ISIS-kapinalliset saavat valkosita fosforia niskaansa, niin ne ovat olleet värällä puolell rajaa. Syyrian puolella.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.3.2020 00:40

   NATO:n vastaus Erdolle oli hilpeää luttavaa: Pahoiteltiin vilpittömästi, että Assadin joukot ovat tappaneet Turkin sotilaita, mutta mitään aåua ei heru. Turkki on ite hyökkääjä naapurimaassaan, ja NATO on puolustusliittoa. Miksi muuten Suomen medialla on turkkilaismielinen n’kemys tilanteesta? Eihän meillä ole mitään tekemistä Erdon kanssa, kuten ei Assadinkaan?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top