Syyria: Tilanne Manbijin alueella kiristyy: Kurdit luovuttaneet kaupungin al-Assadille, Turkin joukot marssilla

Kurdien YPG, joka on ollut USA:n tukeman SDF:n (Syyrian Demokraattiset Voimat) tärkein toimija, on luovuttanut Syyrian Arabiarmeijalle (SAA), l. al-Assadin joukoille, strategisen rajakaupungin Manbijin eteläpuolelta Al-‘Arimeh:n kaupungin, ja samaan aikaan Turkin tukema al-Hamzan prikaati lähestyy aluetta.

AMN:n lähteiden mukaan Al-Arimehin luovuttamisesta oli sovittu hallituksen joukkojen ja kurdikapinallisten välillä, sillä ehdolla että kurdit saavat turvallisuustakuut Turkkia vastaan po. alueella. Manbij on strategisesti tärkeä, sillä sen hallussapitäjä kontrolloi mm. tieyhteyksiä Alepposta Eufratille.

Hamzan prikaati on osa Turkin tukemia Syyrian kapinallisia, ja joidenkin mielestä Erdoganin proxy Syyriassa. He ovat nyt siirtäneet panssaroituja ajoneuvoja ja lisäjoukkoja rintamalle kurdien itsepuolustusjoukkoja YPG:tä vastaan ja myös painostamaan Damaskoksen hallituksen joukkoja (SAA:ta). Joukkojensiirrot liittynevät Turkin valmistelemaan operaatioon Manbijin valtaamiseksi.

Turkin hallitus on johdonmukaisesti pitänyt kaikkia Syyriassa taistelevia kurdijoukkoja terroristeina, -myös tärkeää osaa ”islamilaisen valtionIS:n (ISIS:n) vastaisessa taistelussa esittänyttä USA:n liittolaista SDF:ää, joka on monien mielestä sama kuin YPG. Tuleva Turkin operaatio tähtää kurdien nyt kontrolloimille alueille. Uutistoimistojen mukaan maanantaina Turkin-Syyrian rajalle saapuneet turkkilaiset joukot ovat jo osittain ylittäneet rajan Syyrian puolelle.

Erdoganin tiedottajan maanantaina (24.12.) kertoman mukaan USA:n sotilaalliset edustajat tulevat tällä viikolla Turkkiin keskustelemaan toimien koordinoimisesta. Uutistoimiston haastatteleman kurdijohtajan Ilham Ahmedin mukaan Syyriassa olevat kurdien itsehallintoalueet ovat vaarassa Turkin aikeiden takia, ja kurdit etsivät ulkomaista tukea turkkilaista uhkaa vastaan nykyisessä tilanteessa, kun USA on vetäytymässä yllättäen Syyriasta. Ahmed mainitsi myös Venäjän kanssa keskustellun. SDF:n valtuuskunnan kerrotaan saapuneen maanantaina Moskovaan.

Trumpin ilmoittaman USA:n vetäytymisen jälkeenkin Syyriassa on useita ulkomaisia sotilaallisia voimia:

 • Iranin Vallankumouskaarti: Taistelee IS:n islamisteja vastaan, tukee shia-islamisteja.
 • Libanonilainen Hezbollah: Poliittisen islamin edustajia itse, Iranin liittolaisia ja Israelin mielestä uhka.
 • Turkin armeija: Tukee turkkilaismielisiä islamisteja ja al-Assadin dynastiaa. On paikalla varmistamassa etteivät kurdit saa itsehallintoa.
 • Venäjän armeija: Vastustaa sekä IS-islamisteja että USA:n liittolaisia SDF:ää ja YPG:tä.
 • Kiinalainen sotilasosasto: Tukee al-Assadia ja jahtaa uiguuri-islamisteja, -ei ehkä ota vankeja.
 • Islamisti-vapaaehtoisia kaikista maista, mm. Suomesta.

Syyriassa on monta sotaa sisäkkäin ja päällekkäin, eikä sotiminen lopu jos yhden vastakkaisuuden saa loppumaan.

Asiasta kertoivat Al-Masdar News: Breaking: Kurdish forces handover town near Manbij to Syrian Army 25.12.2018, ja al-Jazeera: Turkey-backed rebels ’move forces’ near Kurdish-held areas 24.12.2018.

Trump jättää Syyrian Erdoganille? Huolestuttava twiitti

Macron, Merkel, Putin ja Erdogan koolla Istanbulissa: Syyrian tilanne puheena (VIDEO)

”USA:n läsnäolo Syyriassa on vastatoimi Iranille”, sanoo kenraali

2 Comments

 1. Nestori
  25.12.2018 19:55

  Eiköhän nyt olisi aika kaikkien Suomessa notkuvien käpykaartilaiskurdienkin lähteä puolustamaan kotikontujaan sen sijaan että täällä käydään räyhäämässä isänmaallisille suomalaisille.
  Tässä sopivaa musiikkia matkalle: https://www.youtube.com/watch?v=9BqihBFZhns

  Vastaa
 2. Ulkojoen Heikki Kivelä
  25.12.2018 20:57

  > Islamisti-vapaaehtoisia kaikista maista, mm. Suomesta.

  Nämä vapaaehtoiset samoin kuin palkkasotilaat ovat puolueettomia taistelijoita. He eivät ole ”valan sitomina” minkään valtion käskyläisiä. Vain aate tai raha ohjaa heidän toimintaansa. — Tietenkin isoon joukkoon mahtuu myös pettureita, jotka vain esittävät edustavansa rahaa tai aatetta; niin puolin kuin toisinkin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top