Syyria: Turkin tukema terroristijärjestö väittää surmanneensa venäläisen kenraalin

Syyrian hallituksen sotilasneuvonantajana toimineen kenraalimajuri Vjatsheslav Gladkihin kuolema 18.08. Deir ez-Zorissa oli jo laitettu alueella aktivoituneen ”islamilaisen valtion” iS:n (ISIS) syyksi, kun Turkin tukemiin kapinallisiin kuuluva Sairin Fi Ard Deir Ez-Zor -terroristiryhmä on ottamassa kyseenalaisen kunnian murhatyöstä, kertoo venäläinen ilmailujulkaisu.

Sairin Fi Ard Deir Ez-Zor kuulunee Jaysh Vatania Suryaan, joka on osa Turkin puolella sotivaa liittoumaa. Ryhmä on imoittanut iskuista Damaskoksen hallituksen joukkoja, Syyrian Arabiarmeijaa (SAA) ja maassa olevia venäläisiä vastaan. Ryhmä on ilmoittanut taistelevansa myös kurdi-itsehallinnon joukkoja Syyrian Demokraattisia Voimia (SDF) ja maassa olevia Iranin joukkoja vastaan. Ryhmän vihollis-asetelma on siis sama kuin ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) ja Turkin tukemien kapinallisten.

Lausunnossaan ryhmä ilmoittaa hyökänneensä venäläisten ja syyrialaisten autosaattuetta vastaan tienvarsipommilla, ja tappaneensa neljä venäläistä upseeria. Tappiotiedot eivät vastaa muualla kerrottua. Ryhmä ei myöskään ole esittänyt todisteita omasta osuudestaan kenraali Gladkihin menehtymiseen johtaneeseen iskuun. Samassa tiedotteessaan ryhmä kehoitti Deir ez-Zorin asukkaita pysymään poissa SAA:n, SDF:n ja venäläisten pitämistä tieliikenteen tarkastuspisteistä, ja aikovansa hyökätä niitä vastaan.

Aiemmin Deir ez-Zorissa on surmattu paikallisen arabiheimon korkea-arvoinen sheikki, mikä teko on saatu SDF:n syyksi, -ainakin joksikin aikaa. Tämä on aheuttanut ongelmia SDF:n ja presidentti Bashar al-Assadia kannattavien heimolaisten välille.  Yksittäisiä SDF:n edustajia ja kontakteja vastaan on myös hyökätty tunnistamattomien miesten toimesta. On siis otettava huomioon mahdollisuus, että IS:n jihadistit ovat näiden tapausten taustalla, pyrkien rikkomaan muiden toimijoiden välejä. Hyökkäys venäläisiä vastaan Turkin piikkiin, -se olisi jo nähdylle operoinnille luonteva jatko.

Emme voi näillä tiedoilla pitää Turkin osuuttaa venäläisen kenraalin kuolemassa uskottavimpana vaihtoehtona.

  • Väitteestä kertoi Avia Pro 20.08.2020. Avia Pro julkaisee toisinaan venäläisiä näkemyksiä, joita ei haluta kertoa ”virallisesti”. Julkaisulla on kontakteja Syyriassa olevissa Venäjän tukikohdissa. Syyte disinformaation levittämisestä Kremlin laskuun on myös kuultu.

Syyrialainen twiittaaja kertoo venäläisten pommittaneen Deir ez-Zorissa. Siellä kuittaillaan:

Venäjän armeijan kenraalimajuri kuollut tienvarsipommi-iskussa Syyriassa

Itä-Syyrian arabiheimo julisti sodan ”sionisteille” ja kurdeille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top