Syyria: Turkki jatkaa jihadistien aloittamaa jezidien kansanmurhaa Afrinissa

Ihmisoikeusjärjestö raportoi jezidien kulttuurikeskuksena käytetyn kiinteistön tontin käyttämisestä ääri-islamistien koraanikoulun rakentamiseen Turkin miehitysjoukkojen valvonnassa olevassa Afrinissa Koillis-Syyriassa.

Afrinin kaupunki on kurdienemmistöinen, ja siellä asuu -tai asui- huomattava määrä uskonnollisia vähemmistöjä, kristittyjä ja jezidejä. Hyökätessään alueelle vuonna 2014 ”islamilainen valtio” IS (ISIS) aloitti vähemmistöjen, kurdien ja maltillisten sunnimuslimien karkoitukset ja terrorisoinnin. Kurdien dominoima Syyrian Demokraattiset Voimat (SDF) karkoitti islamistit vuotta myöhemmin, ja pakolaisten paluu kuten myös jälleenrakennus saattoivat alkaa.

Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin käynnistettyä viime vuoden lokakuussa hyökkäyksensä Syyrian Arabitasavallan alueelle, myös Afrin joutui uudelleen sotatoimialueeksi. Turkin armeija on osallistunut Syyrian sisällissotaan, mutta on maan alueella vastoin Damaskoksessa olevan hallituksen tahtoa. Turkki on kuitenkin ollut yksi Syyrian rauhanprosessin osallisia ja tavallaan takaajia. Turkin, Iranin ja Venäjän johtajat ovat tavanneet asian tiimoilta, ns. Astana-prosessissa, jossa on valmisteltu Syyrian sisällissodan jälkeisiä oloja.

Kriitikkojen mielestä Turkki on näissä neuvotteluissa pyrkinyt ujuttamaan suojelemansa islamistit, Hay’at Tahrir al-Shamin (al-Qaedan syyrialais-osasto) mukaan sodanjälkeiseen hallintoon, ja kun maan virallinen presidentti Bashar al-Assad ei tähän näytä taipuvan, turkkilaiset ovat rikkoneet tehtyjä de-eskalaatio-sopimuksia, ja tosiasiassa tukeneet Syyrian hallitusta vastustavia kapinallisia.

Viime päivinä onkin uutisoitu Turkin armeijan suorista sotilaallisista iskuista hallituksen joukkoja Syyrian Arabiarmeijaa (SAA) vastaan Idlibin alueella, joka on islamistien viimeinen tukikohta. Turkin politiikka on siis muuttumassa avoimemmaksi.

Turkin hyökätessä viime vuonna Koillis-Syyriaan se sai heti Yhdysvaltojen ja Venäjän hyväksynnän toimilleen: Molemmat maat hyväksyivät Erdoganin vaatiman ns. rauhanvyöhykkeen, jolla tämä halusi sotia oman mielensä mukaan. Kurdien SDF vetäytyi alueelta Venäjän ja USA:n tahdon mukaisesti, ja alue, -myös Afrin- jäivät Turkin miehittämiksi. Nyt olemme nähneet, että Turkin tukemat paramilitaarit jatkavat siitä mihin ”ISIS” lopetti kurdien ajettua heidät alueelta.

Jezidien jo kerran ryöstetty ja vandalisoitu kulttuurikeskus on luovutettu Kuwaitiin rekisteröidylle Sheikh Abdullah Al-Nouri Associationille, joka edustaa jyrkkää islamintulkintaa, -kuten myös kurdien jo kerran nitistämä ”ISIS”. Extremistijärjestö rakentaa tontille koraanikoulun, jossa on aikomus opettaa lapsille Islamin takfiri-tulkintaa.

Turkin viime lokakuussa miehittämältä alueelta on paennut vähintään 300 000 asukasta, jättäen omaisuutensa ja kiinteistönsä Turkin armeijan tukemien islamistien ryöstettäväksi. Turkki on kuljetuttanut alueelle sunnimuslimeja muualta, ja jakanut varastamiaan kiinteistöjä proxy-sotilailleen. Meneillään on siis väestönvaihto.

Islamistijärjestö ilmoitti koraanikoulunsa avaamisesta 06.08., joka oli myös jezidien kansanmurhaamisen aloittaneen Sengalin verilöylyn kuudes vuosipäivä. Turkin poliittinen ja uskonnollinen tuki ääri-islamisteille on siis näkyvää ja korostettua.

On erittäin valitettavaa, että Suomen ulkoministeriö on toiminut Al-Holin internointileiristä pakoon -ja Turkin kautta Suomeen- autettujen terroristijärjestön jäsenyydestä epäiltyjen tutkintavankien asiassa koordinoidusti turkkilaisten miehitysviranomaisten kanssa.

Afrinista kertoi 07.08.2020 Hawar News.

1 Comment

 1. Kalergi-suunnitelma
  10.8.2020 14:59

  Lienee mm. Afrikkaan kännyköillä kaiutettu sekin, että Suomen veronmaksajien (ulkomaanvelkarahalla) kustantamasta runsaskätisestä sosiaaliturvasta pääsee nauttimaan taikasanalla ”asylum”:

  ”Passia ei tarvita” – pohjoisafrikkalaiset videoblogaajat rohkaisevat yleisöään laittomaan maahanmuuttoon Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin

  Economist-julkaisun mukaan Pohjois-Afrikan siirtolaiset ovat jo kauan jakaneet tietoa, kuinka päästä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin laittomasti. Youtubessa he luovat idyllisen kuvan elämästä maahanmuuttomaassa, mikä on rohkaissut satoja tuhansia pohjoisafrikalaisia ryhtymään laittomiksi siirtolaisiksi.

  Yksi näistä videoblogaajista on marokkolainen Zouhir Bounou, joka kutsuu itseään Zizouksi. Kotimaassaan suuren suosion saanut mies näyttää videoillaan, kuinka hauskaa laiton maahanmuutto on ja rohkaisee kokonaista sukupolvea samaan.

  Zizou viihdyttää yleisöään kertomalla hurjista juhlista ja tappeluista poliisin kanssa maissa, joihin hän on tunkeutunut.

  – Autan pohjoisafrikkalaisia murtamaan pelon muureja ja täyttämään heidän unelmansa matkaamisesta Länteen, kertoo toinen videoblogaaja, Mourad Mzouri, jonka videoilla on miljoonia katsojia.

  Laitonta maahanmuuttoa suunnittelevat saavat videoblogeilta tärkeää tietoa, kuten kuinka Turkin ja Kreikan raja ylitetään laittomasti, paljonko lahjusrahoja tyypillisesti tarvitaan, pakolaisia auttavien asianajajien yhteystietoja ja parhaita majoituksia tarjoavien avustusjärjestöjen tietoja.

  Videoilla myös ohjeistetaan kuinka valeavioliittoja järjestetään, mistä voi saada väärennettyjä työsopimuksia ja kuinka välttää karkotus.

  – Kerro että olet alaikäinen, olet libyalainen ja etsit isääsi, yksi videoblogaajista opastaa suurta yleisöään.

  Videoiden kommenttiosioista löytyy laitonta maahanmuuttoa suunnitteleville tärkeää tietoa, myös ihmissalakuljettajien yhteystietoja. Videoblogaajat kuitenkin varoittavat ihmissalakuljettajista ja kehottavat niiden käyttämisen sijaan hankkimaan matkalipun Turkkiin, mistä matka voi jatkua jalkaisin kohti EU-maa Kreikkaa. Marokkolaisille suositellaan vesiskootteria Välimeren ylitykseen.

  Pohjois-Afrikan videoblogaajilla on eräs merkittävä etu. Länsimaiden viranomaiset saattavat ymmärtää arabiaa ja sitä kautta saada tietoonsa sosiaalisessa mediassa jaetun informaation. Pohjois-Afrikan murteet ovat kuitenkin viranomaisille ongelma.”

  https://www.kansalainen.fi/passia-ei-tarvita-pohjoisafrikkalaiset-videoblogaajat-rohkaisevat-yleisoaan-laittomaan-maahanmuuttoon-eurooppaan-ja-yhdysvaltoihin/

  Viherkommunisti-sisäministeri Ohisalo: ”Turvapaikan haku on peruoikeus”.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top