Syyria vaatii USA:n, Englannin, Ranskan ja Turkin joukkojen välitöntä vetäytymistä alueeltaan

Syyrian ulkoministeri Mahmoud al-Shawa ilmaisi maansa kannan keskiviikkona Moskovassa. Kaupungissa on koolla 23.-25.04. kansainvälistä turvallisuutta käsittelevä kokous, johon ministeri osallistuu Syyrian edustajana.

Syyrian Arabiarmeija SAA, siis presidentti Bashar al Assadille lojaali maan virallinen armeija, on kärsinyt menetyksiä jihadistien hyökkäyksissä Idlib:ssä. USA:n tukema Syyrian Demokraattiset Voimat SDF, jonka sotilaallinen päävoima koostuu kurdien Kansan Itsepuolustusjoukoista YPG:stä, imoittaa ettei se suunnittele hyökkäyksiä hallituksen joukkoja vastaan Albukamalissa Deir Ezzorin alueella, vaan pääpaino on ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) rippeiden tuhoamisessa. Aiemmin syyrialainen lehti on väittänyt SDF:n valmistelevan hyökkäystä SAA:ta vastaan. Myös Syyriassa olevat iranilaismieliset Hashd al-Sha’abi -joukot ovat väittäneet USA:n johtaman liittoutuman aikovan hyökätä heidän kimppuunsa. Kurdi-armeijan edustajat ovat ilmaisseet Al Masdarin mukaan olevansa kiinnostuneita poliittisesta ratkaisusta Syyrian kriisiin.

Terroristijärjestö Hay’at Tahrir Al-Sham (entinen al-Nusran rintama) on käynnistänyt hyökkäyksen Syyrian hallituksen joukkoja vastaan Aleppon länsipuolella. Terroristien arvellaan pyrkivän laajentamaan aluettaan Idlibin suuntaan, kertoo al Masdar. Lehti arvelee Tahrir Al-Shamin hyötyneen ”demilitarisoidusta vyöhykkeestä”, jonka Venäjän ja Turkin presidentit julistivat 17.09. 2018 Sotshissa. Syyrian Arabiarmeija SAA ja jihadistit oli tarkoitus eristää toisistaan siviilien kärsimysten vähentämiseksi 20 kilometrin syvällä ”de-eskalaatio vyöhykkeellä” Idlibissa, Hamassa, Latakiassa ja Aleppon kuvernementissa.

Masdarin kirjoittaja kiistää epämääräisinä väittenä käsitykset, että Venäjä ja Turkki olisivat onnistuneet Sotšin sopimuksen toteuttamisessa, -siis edellämainitussa de-eskalaatiossa. Todellisuudessa ei mitään demilitarisoitua vyöhykettä eikä tulitaukoa ole ollut, kirjoittaa syyrialainen kommentaattori. Sotšin sopimuksella ei ole pystytty lopettamaan väkivaltaiasuuksia Syyrian luoteisosassa, vaikka niin väitetään. Turkki, suojellen etujaan Idlibissa, on sopimusta hyväksikäyttäen lähettänyt kontrolloimiaan kapinallisjoukkoja (National Liberation Front) hyökkäämään Syyrian Demokraattisten Voimien (SDF) asemia vastaan. Turkki samaistaa USA:n tukeman SDF:n vihaamiinsa kurdeihin.

Tämä tilanne on myös auttanut Hay’at Tahrir Al-Shamin jihadisteja laajentamaan alueitaan Luoteis-Syyriassa, kuten myös Länsi-Aleppossa jossa he juuri nyt ovat hyökkäävä osapuoli. Tahrir Al-Shamin aktiivisuus on ollut korkealla juuri Sotshin sopimuksen jälkeisenä aikana, muistuttaa kirjoittaja. Turkin sopimuskumppani Sotshin julistuksessa, Venäjä, on toistuvasti vaatinut Aleppon ja Idlibin kuvernementeissa toimivien terroristiryhmien eliminoimista, mutta sehän ei ole heidän liittolaiselleen sopinut alkuunkaan. Ennen Sotshin-sopimusta Hay’at Tahrir Al-Sham oli hätää kärsimässä Syyrian arabiarmeijan SAA:n iskiessä jihadisteja, mutta syyskuusta 2018 lähtien jihadistiryhmä on pystynyt sekä järjestämään asemansa uudelleen, että toteuttamaan aktiivisia hyökkäyksiä hallituksen joukkoja vastaan.

Pyrkimykset säästää Idlibiä ja muita kriittisiä alueita tuhoilta ovat siis kirjoittajan mukaan johtaneet jihadistien vahvistumiseen ja sodan pitkittymiseen. Turkki saa kirjoittajalta vahvaa kritiikkiä suuntautumisesta SDF:n lyömiseen ja jihadistien päästämisestä helpommalla. Turkkia on aiemmin kritisoitu yrityksestä ujuttaa Tahrir Al-Sham mukaan Syyrian sodanjälkeisiin hallituskaavailuihin.

Asiasta kertoi useassa artikkelissa 24.04.2019 Al Masdar News tässä ja tässä.

Al Assadin neuvonantaja sanoo: Erdogan yrittää ujuttaa Muslimiveljeskunnan Syyrian hallitukseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top