Syyria väittää: Jenkit veivät ISIS:n varastamat kultaharkot

Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA kertoo että USA:n joukot ovat ottaneet haltuunsa ”islamilaisen valtion” Mosulista Irakissa ja Syyriasta anastamansa kultaharkot. Kulta on kuljetettu sotilashelikoptereilla tuntemattomaan paikkaan. Uutistoimisto SANA on presidentti Bashar al-Assadin ääni.

Islamilainen valtioIS (ISIS, ISIL, Da’esh) anasti Mosulista Irakin valtionpankin holveissa säilytetyt kultaharkot vallatessaan kaupungin Irakin hallituksen joukoilta. IS:lle päätyneet kultaerät, osa Syyrian kaupungeista, arvioidaan yhteensä noin 40 tonnin suuruiseksi. Kultaa on säilytetty al-Shadabissa ja al-Dashishassa.

SANA:n lähteiden mukaan USA:n sotilashelikopterit on havaittu Hajun:ssa Deir ez-Zorin alueella ja Dashisha:ssa Hakasa:ssa kuljettamassa IS:n komentajia ja heidän perheitään, jotka olivat antautuneet amerikkalaisille joukoille. Syyrialaiset lähteet yhdistävät nämä lennot IS:n varastamien kultaerien kuljetuksiin. Joulukuussa Iranin parlamentin tiedottaja Ali Larijani väitti USA:n kuljetuttaneen antautuneita IS-sotureita Syyriasta Afganistaniin, kertoi iranilainen Tasnim News Agency syyrialaisen al-Masdarin mukaan:

”Kuluneen vuoden aikana USA on siirtänyt suuren määrän Da’eshin (IS:n) terroristeja Afganistaniin, mikä voi jälleen kerran luoda samat ongelmat osassa Aasiaa, joita muodostui Irakiin ja Syyriaan”, selitti Larijani.

USA:n oletettu tuki IS:lle on vanha ja kulunut propagandateesi, jolle ei ole löytynyt uskottavia todisteita. Nyt siis kuulimme sen Iranista. Damaskoksen hallinnon uutistoimisto SANA on jo aiemmin spekuloinut USA:n oudoilla liikkeillä. Syyskuussa 2018 SANA väitti USA:n suorittaneen ilmakuljetus-operaation al-Marashida:ssa, vieden johtavia terroristeja tuntemattomaan paikkaan. Venäläinen Sputnik News oli kertonut jo syyskuussa 2017 USA:n siirtäneen IS:n kenttäkomentajan Deir ez-Zorista pohjoiseen Syyriaan.

Tässä näyttää siis olevan jonkinlainen propagandasota käynnissä, mutta kultaharkot ovat ilmeisesti ”jossakin”. Niiden säilyttämisessä taistelukentällä onkin usein huono ennuste, -etenkin kun siellä säntäilevät edestakaisin jenkit, venäläiset, turkkilaiset, kurdit ja sekalainen kokoelma arabisotureita.

USA:n toimiin kohdistuva väite kuullaan siis al-Assadin leiristä, venäläisiltä ja iranilaisilta, joilla kaikilla on omia premissejään ihan riittämiin. Uutisen todenperäisyyden arvioiminen on siis haasteellista, -elleivät harkot putkahda esiin jonkun taskusta. Sitä odotellen.

Al-Masdar News tänään: Syria accuses US of transporting its captured gold.

Sputnik News tänään: US Using Choppers to Transport Syrian Gold Stashed by Daesh – Reports.

4 Comments

 1. Juuso
  17.2.2019 15:33

  Pekka kirjoitaa: ” USA:n oletettu tuki IS:lle on vanha ja kulunut propagandateesi, jolle ei ole löytynyt uskottavia todisteita.”

  Haetko todisteita valtamedista. Luotat tässä aiheessa ilmeisesti läntisen valtamedian sanaan? Tiedätkö kuka läntistä valtamediaa hallitsee ja mikä linkki näillä sionistikeisareilla saattaisi ollakaan Israelin vihollista moukaroiviin likaisiin organisaatioihin? AlQueda, ISIS…näitä riittää joka keissiin, jossa Israelin vihollinen on tarkoitus nujertaa. Ja uutisointi aiheesta on taattua propagandaa, joka Suomen medioissa otetaan täydestä todesta – tuleehan nämä ”faktat”, isosta ja luotettavana aina pidetystä mediatalosta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.2.2019 16:03

   Vaikka valtamedia valehtelisi kuinka, se ei estä kertomasta todisteita, jos niitä on olemassa.

   Ylipäätään tälläisiä asioita ei ”todisteta” irrallisilla detaljeilla, vaan kokonaiskuvan on tuettava esitettyä väitettä. Jos ei tue, niin on syytä epäillä tikulla p-kasasta kaivettuja ”todisteitakin”.

   Vastaa
 2. Konrad vonGrippeGuppenDorf
  17.2.2019 15:50

  Jenkit veivät kullan myös Libyasta ja Ukrainasta.

  Nyt, kun Venäjä on jatkanut massiivisia kultaostojaan, USA suunnittelee invaasiota maahan. Kiinasta on myös tullut vihollinen samaan aikaan, kun sekin vahvistaa kultavarantojaan.

  Kiinan valtio on ymmärtänyt, että valtion ei ole järkevää ostaa kotimaista kullan tuotantoa. Tuo rahahan on sitten pois ulkomaisista kultaostoista. Niinpä se kehottaa TV:ssä ja mediassa kansalaisiaan ostamaan kultaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top