Syyrialaislehti: Abu Bakr al-Baghdadi sittenkin hengissä?

Pahamaineisen terroristikoplan, ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) perustaja ja johtaja al-Baghdadi saattaa olla yhä elossa ja piileskelee autiomaassa, kertoo al-Masdar News.

On löydetty joulukuussa päivättyjä kirjeitä, joissa al-Baghdadi mainitaan, ja käsitellään myös IS:n tulevia suunnitelmia. Alempi terroristikomentaja Abu Taher al-Tajiki kirjoittaa samoissa dokumenteissa IS:n Eurooppaan kohdistuvista suunnitelmista, jotka käsittelevät ihmisten tappamista jollain huomiotaherättävällä tavalla, mikä on kuulunut ”islamilaisen valtion” tapoihin.

Vaikka kirjeissä käsitellään IS:n terrorisuunnitelmia, johtajan al-Baghdadin olinpaikkaan ei ole selviä viitteitä. Sensijaan SDF:n vangitsema IS-soturi Muhammed Ali on kertonut al-Baghdadin piileskelevän autiomaassa, mutta Syyrian ulkopuolella. Muhammed Alin mukaan korkeimman johtajan näkymättömyys on kärjistänyt IS:n sisäistä valtataistelua. Irakin terrorisminvastaisen viraston edustaja Sabah al Namaan uskoo IS-johtaja al-Baghdadin piileskelevän kuiten yhä Syyrian puolella rajaa, autiomaassa kuitenkin.

Al Namaan luonnollisesti korostaa oman maansa turvallisuuspalvelun tehokkuutta kiistämällä etsityn rikollisen livahtamisen Irakiin. Al Namaan uskoo kuitenkin että al-Baghdadi tullaan saamaan kiinni, että tämä tulee vahingoittamaan suuresti terroristijärjestöä.

”Toivottavasti saamme hänet hyvin pian kiinni, varsinkin nyt, kun ISIS on voitettu lopullisesti Baghouzin alueella Syyriassa, ja he ovat menettäneet kaikki alueena Irakissa. Nyt meillä on todellinen mahdollisuus saada kiinni tai tappaa hänet ”, kertoi al Namaan.

Mikäli al-Baghdadi saataisiin kiinni esm. Suomessa, häntä ei ilmeisesti siis voida luovuttaa ainakaan Irakiin, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus paikallisten lakien perusteella.

Hamid al-Hayes, al-Anbarin pelastusneuvoston päällikkö, väittää myös, että al-Baghdadi on jossain Syyriassa lähellä Irakin rajaa. Al-Hayes uskoo että terroristijohtaja ”on ajellut partansa ja muuttanut ulkonäköään, ettei häntä voida tunnistaa ja pidättää”. Hisham al-Hashimi, Irakin kansallisen sovintokomission jäsen, kertoo että vihjeitä al-Baghdadista on kolmesta mahdollisesta paikasta: Palmyra ja Homsin autiomaa Syyriassa, tai Irak.

Al-Baghdadia kohtaan tehtiin 10.01.2019 murhayritys IS:n sisäisiin riitoihin liittyen ulkomaisten ”taistelijoiden” toimesta. Tämän tapauksen jälkeen al-Baghdadin henkivartijat veivät hänet autiomaahan. Huhut piileskelystä autiomaassa voivatkin liittyä tähän tapaukseen. Vahvistamattomia tietoja al-Baghdadin kuolemasta on liikkunut säännöllisesti: Hänen olisi pitänyt saada surmansa mm. venäläisten ilmaiskussa vuonna 2017. Asiaan saataneen selvyys ehkä piankin.

Äskettäin tuli julki Suomessa erään vastavalitun sosialidemokraattisen kansanedustajan aiempia väitteitä, että al-Baghdadi olisi Israelin tiedustelupalvelun Mossadin kouluttama ja ”lännen” palveluksessa. Kyseinen kansanedustaja, jolla väitetään olevan siteitä pappisvaltaiseen Iraniin, on pyydellyt anteeksi väitteitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top