Syyrialaislehti: Turkki peruuttanut suurhyökkäyksensä Syyriassa USA:n ja Venäjän kieltäessä

Turkin joukkojensiirrot ja turkkilaismielisten miliisien lisääntynyt aktiivisuus, kuten myös Turkin ilmavoimien iskut Koillis-Syyriassa, ovat antaneet aiheen odottaa suurempaa hyökkäystä Turkin miehitysvyöhykkeen laajentamiseksi Koillis-Syyrian itsehallintoalueelle (Autonomous Adminstration of North-East Syria / AANES). Syyrialaislehden saamien tietojen mukaan Turkin hyökkäys on peruutettu Yhdysvaltain ja Venäjän suhtautumisen takia.

Turkin odotettu sotilaallinen operaatio Koillis-Syyriaa vastaan näyttää keskeytyneen​​Venäjän ja Yhdysvaltojen otettua kielteisen kannan Turkin islamistisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin aikeeseen.

Hyvin perillä olevat  turkkilaiset diplomaattilähteet kertoivat The New Arab -uutispalvelulle (04.11. 2021), että on viitteitä Turkin pikaisesta sotilasoperaatiosta  Syyriassa, ja se suuntautuisi Turkin jo miehittämän Syyrian alueen ulkopuolelle, itsehallinnon (AANES) alueisiin, ja kohdistuisi Syyrian Demokraattisia Voimia (SDF) vastaan.

Syyrialaiset valtataistelijat kertoivat lehdelle olevansa valmiina liittymään Turkin uuteen hyökkäykseen Pohjois-Syyriassa kurdien YPG-taistelijoita vastaan​, joita Turkki pitää uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Kapinallislähteiden mukaan Turkki lähetti äskettäin sotilastarvikkeita Syyriaan,, ja syyrialaisia ​​taistelijoita (Turkin proxyja) on siirretty alueille, joiden odotetaan joutuvan uusien hyökkäysten kohteeksi.

”Täydelliseen valmiustilaan siirtyminen vaatii nyt vain lyhyen ajan ennen kuin sotilaallinen operaatio julistetaan”, sanoi majuri Youssef Hamoud, Turkin tukeman ”Syyrian kansallisarmeijan” tiedottaja. (04.11.)

Nyt näyttääkin siltä, ettei olisi suoria sotilaallisia toimia meneillään, ja lehden lähteiden mukaan ”Ankara on keskeyttänyt toiminnan toistaiseksi”. Turkin joukkojensiirrot, drone-iskut SDF:n kohteita vastaan, ja proxy-sotilaiden lisääntynyt aktiviteetti, -ne menivät sitten hukkaan.

Yhdysvallat pysyy SDF:n tukena

Yhdysvaltain entinen Syyrian erityislähettiläs James Jeffrey vahvisti keskiviikkona televisiohaastattelussa al-Hurra-kanavalla (11.11.), että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole antanut Erdoganille vihreää valoa aloittaa uutta hyökkäys Koillis-Syyriassa. Jeffrey korosti haastattelussaan, että Yhdysvallat ei luovu kumppanuudesta SDF:n (Syrian Democratic Forces) kanssa: ”Yhteistyö kentällä jatkuu Yhdysvaltalaisten joukkojen ja SDF:n välillä.

Yhdysvallat on toiminut yhteistyössä SDF:n kanssa ”islamilaisen valtion” IS:n (”ISIS”) vastaisessa kansainvälisessä liittoutumassa, ja tämän yhteistyön kerrotaan jatkuvan. Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan Jessica McNultyn (09.11.) mukaan noin 900 Yhdysvaltain sotilasta jää Syyriaan SDF:n tueksi, ja ISIS:n uudelleen nousun estämiseksi.

Venäjä vastustaa Erdoganin hyökkäyksen jatkamista

Turkin islamistipresidentti Erdogan sai lokakuussa 2019 sekä Yhdysvalloilta että Venäjältä ”vihreää” sotilaalliselle ekspansiolleen Syyriaan. Amerikkalaiset joukot jopa vetäytyivät niin kiiruulla, että heidän tukikohtansa haltuunsa ottaneet venäläiset sotilaat ihmettelivät keskenjääneitä muro-aterioita. Pikalähtö tapahtui presidentti Donald Trumpin määräyksestä. Pian tämän jälkeen Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan hyvin laajalta leveydeltä.

Erdoganin ja USA:n varapresidentin Mike Pencen tapaaminen Ankarassa Turkissa, tai Erdon matkustaminen Sotshiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin juttusille. eivät hillinneet syksyllä 2019 Turkin hyökkäystä Syyrian alueelle. Tänään on aivan toinen ääni kellossa.

Venäjä on tällä kertaa ​​korostanut vastustavansa kaikkia Turkin sotilaallisia operaatioita Koillis-Syyriaa vastaan, ja ​​Turkin kontrolloimien alueiden laajenemista. Sanojen vakuudeksi Venäjän ilmavoimat ovat tuoneet tehokkaita hävittäjäkoneita mm. Qamishlin lentokentälle, joka saattaisi olla Turkin hyökkäys-aikeiden suunnassa.

Venäjän Syyriassa olevat joukot ovat pitäneet ainakin Hakasahin maakunnassa yhteisiä sotaharjoituksia sekä Syyrian Arabiarmeijan (SAA, hallituksen joukot), että SDF:n kanssa, -toki erikseen ettei satu vahinkoja. Mitrasin lentokentälle Kobanen eteläpuolella on tuotu maataistelukykyisiä Mi-8-helikoptereita ja Ka-52:a, -kaksitoista ja viisi tyyppiään. Qamishliin on ilmaantunut kaksitoista Su-34-pommittajaa, Su-57-hävittäjiä ja viisi Su-35-monitoimipommittajaa.

Syyrialainen uutiskanava tulkitsee tämän Turkille annetuksi vihjeeksi:  Moskovassa ollaan tyytymättömiä siihen, että Erdogan ryhtyy sotilaallisiin operaatioihin ilman sen suostumusta. ”Kurdihallinnon” AANES:n ja SDF:n diplomaattinen aktiivisuus sekä Moskovan että Washingtonin suuntaan lienee sekin vaikuttanut.

Kävikö niin, ettei Erdogan onnistunutkaan pelaamaan USA:ta ja Venäjää toisiaan vastaan, ja pilkkimään itselleen palkinnon, kuten lokakuussa 2019?

 

Luettavaa:

Suurlähettiläs: ”Venäjä pyrkii estämään Turkkia hyökkäämästä Koillis-Syyriaan”

Koillis-Syyrian autonominen hallinto syyttää Yhdysvaltoja ja Venäjää Turkin miehitysvyöhykkeellä tapahtuvista väkivaltaisuuksista

Syyrialaiset aktiivisina Moskovassa: Tiistaina al-Assad, eilen SDC

Syyria: Hallituksen tukeman turvallisuusjoukon ja kurdi-miliisin yhteenotot jatkuvat Qamishlissä (VIDEO)

”Islamilainen valtio” ISIS toimii avoimesti Turkin miehittämässä osassa Syyriaa

Venäläis-turkkilaisten neuvottelujen epäonnistuttua Syyria aloittaa uudelleen hyökkäyksensä Turkin tukemia ns. kapinallisia vastaan Idlibissä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top